Pokrenuta istraga protiv jedne osobe povodom prijavljenog silovanja Leskovčanke u kafiću u centru Niša

Više javno tužilaštvo u Nišu pokrenulo je istragu protiv jedne osobe zbog krivičnog dela silovanja koje je 30. decembra prošle godine prijavila devojka (29), navodeći da se dogodilo u kafiću u centru grada, saznaje Danas.

Ovaj slučaj, koji su od početka pratile kontradiktornosti, uznemirio je javnost i doveo do protesta ženskih nevladinih organizacija.

„Pokrenuli smo istragu protiv jednog lica zbog krivičnog dela silovanje i u postupku istrage u toku je preduzimanje neophodnih dokaznih radnji“, kazali su u niškom VJT za Danas.

Istraga se, inače, u zavisnosti od prikupljenih dokaza, može završiti podizanjem optužnice ili njenim obustavljanjem.

Prema dostupnim podacima, devojka je prijavila niškoj Policijskoj upravi da je silovana u toaletu kafića u centru grada 25. decembra prošle godine, a potom je pre poligrafskog ispitivanja policiji dala izjavu da je silovanje lažno prijavila.

U niškom VJT su pre dva meseca za Danas saopštili da su povodom prijavljenog silovanja pokrenuli predistražni postupak, a da će od epiloga provera zavisiti da li će se baviti i time da li je prijava bila lažna, kako je policija obavestila javnost.

„Formirani predmet je u fazi predistražnog postupka u okviru koga se preduzimaju dokazne radnje u pravcu krivičnog dela silovanje iz člana 178 stav 1 Krivičnog zakonika. Krivično delo lažno prijavljivanje iz člana 334 Krivičnog zakonika nije predmet ovog postupka, niti je naloženo podnošenje krivične prijave u pravcu tog krivičnog dela. U zavisnosti od rezultata naloženih dokaznih radnji, biće opredeljen i dalji radi tužilaštva“, navelo je tada VJT.

U tužilaštvu su kazali da je, po njegovom nalogu, izvršen uviđaj ugostiteljskog objekta koji je oštećena označila kao mesto izvršenja krivičnog dela, kao i njenog stana, obavljen je telesni pregled oštećene, uzeti biološki uzorci, naložena potrebna veštačenja i izuzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u postupku.

MUP Srbije je, inače, tek pet dana nakon prvih medijskih informacija o navodnom silovanju, 5. januara pre podne, objavio šta je sve preduzeto kako bi se rasvetlio slučaj.

Istoga dana uveče, u još jednom saopštenju, naveo je da je “niška policija, u saradnji sa VJT, a nakon detaljnih provera, utvrdila da je devojka lažno prijavila da je silovana”.

“Ona je u razgovoru pre poligrafskog ispitivanja priznala policiji da je lažno optužila dvadesetdevetogodišnjeg muškarca za silovanje, kao i lažno navela mesta gde je navodno silovana”, saopštio je MUP, apelujući na medije i javnost da “ne iznose neproverene informacije jer na taj način ometaju rad policije i tužilaštva”.

Mediji su izveštavali da je devojka navodno najpre prijavila grupno silovanje u toaletu kafića, u kojem su učestvovala četvorica mladića, a potom menjala iskaze, te rekla da je reč o jednom napadaču, a da je mesto silovanja njen stan.

Centar za devojke je zbog ovog slučaja u toku januara organizovao dve ulične akcije “Silovanje je zločin bez povoda” i zatražio od Zaštitinika građana da preispita postupanje niških policijskih službenika.

Od niškog VJT je zatražio da javnosti saopšti “koliko puta, na koji način i koliko dugo” je devojka koja je prijavila silovanje davala iskaze policijskim službenicima i da li su ti službenici “bili nadležni za obavljanje tog posla”.

Aktivistkinja Udruženja “Žene za mir” iz Leskovca Ljiljana Nešić, koja žrtvama nasilja pomaže više od 30 godina, izjavila je da je slučaj silovanja Leskovčanke, bio lažan ili ne, dokaz je da su institucije zakazale i da se u njih poverenja nema.

“Ovaj slučaj je dokaz da žene žrtve nasilja, i to ne samo seksualnog, nemaju poverenja u institucije, iako su glasovi podrške u ovom konkretnom slučaju bili stvarno jaki. Deo javnosti se, koliko čitam u komentarima, ponovo ustremio na žrtve i okrivljuje ih za ono što im se dogodilo. I sve to žrtvama nasilja daje jednu jasnu poruku da to ne prijavljuju”, kaže za Rešetku Nešićeva.

Podsetimo, Autonomni ženski centar apeluovao je  na Više javno tužilaštvo u Nišu da, kao nadležni predistražni organ, obavesti javnost o tome u kom pravcu je vođen postupak i šta je od dokaza izvedeno, te da nastavi rad na utvrđivanju svih okolnosti ovog slučaja kako bi tužilaštvo donelo odluku o tome da li ima osnova za pokretanje istražnog postupka ili nema.

“Autonomni ženski centar je zgrožen načinom na koji je PU Niš obavestila javnost da se radi o „lažnoj prijavi“, i to nakon što se nedelju dana nije ni znalo da li policija uopšte postupa po prijavi i na koji način. Iz iskustva Autonomnog ženskog centra u radu sa ženama koje su preživele seksualno zlostavljanje, deluje da se policija u Srbiji, kada su u pitanju slučajevi prijave seksualnog nasilja, samo bavi time da dokaže da se radi o „lažnim prijavama“, i preuzima ulogu i tužilaštva i suda u donošenju odluke o tome da li se radi o osnovanoj sumnji da je učinjeno krivično delo ili ne. Dodatno zabrinjava kako će saopštenje MUP-a, u kome su ključne reči „lažna prijava“ i „poligraf“ uticati na buduće žrtve da uopšte prijave seksualno nasilje koje dožive”.

Kaako dodaju, posebno je sporan način na koji se osobe koje prijavljuju seksualno nasilje, nakon ko zna kolikog broja prethodno datih izjava, podvrgavaju poligrafskom ispitivanju. Neke žene koje su to doživele saopštile su Autonomnom ženskom centru da su govorile da su „sve izmislile“ samo da bi sebe spasile dalje torture koju su doživele u policiji.

Dragan Đorđević, predsednik Odbra za ljudska prava i član Saveta za štampu, ocenio je da bi nadležne insituticije, pogotovu one koje brinu o bezbednosti građana, i pogotovu u slučajevima koji mogu da uznemire javnost, morale pravovremeno i na adekvatan način da saopšte ono što mogu, vodeći računa o prezumpciji nevinosti i pravima svih aktera.

“To bi moralo da bude pravilo koje bi između ostalog doprinelo smanjenju tabloidnog uznemirenja javnosti, kao što se dogodilo u ovom slučaju”, rekao je Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare