„Prevaspitavanje“ maloletnih delikvenata u Leskovcu buduća dobra praksa: Umesto zatvora idu na društveno koristan rad

Vaspitni nalog je posebna mera predviđena Zakonom o maloletnicima, koja nema karakter krivične sankcije, čija je svrha nepokretanje krivičnog postupka prema maloletnom učiniocu krivičnog dela ili obustava postupaka, sa ciljem da se vaspitnim nalogom utiče na pravilan razvoj maloletnika i jačanje njegove lične odgovornosti i prevenira dalje činjenje krivičnih dela.

Upravo danas su Centar za socijalni rad u Leskovcu, Više javno tužilaštvo, predsedk Višeg suda u ovom gradu, Leskovački kulutni centar i Javno preduzeće “Komunalac” potpisali protokole o saradnji u oblasti realizacije vaspitnih naloga, kao alternativne mere zaštite dece i mladih sa problemima u ponašanju.

“Značajan ishod ovog protokola je da će maloletno lice koje je počinilo prekršajno ili krivično delo kojim se može kazniti do 5 godina zatvora, može da izdržava takozvabnnu alternativnu kaznu u nekome od ovih javnih preduzeća. Recimo, da radi na održavanju parkova, javnih toaleta, u azilu za pse, možda pomaže pri cepanju karata u bioskopu… Sve zavisi da li se  sa tim slaže maloletnik koji je u sukobu sa zakonom, njegov staratelj ili roditelji”, pojašnjava direktor leskovačkog Centra za socijalni rad Predrag Momčiloivć.

Ukoliko se pomenuta lica sa tim ne slažu, protiv njega će se nastaviti krivični postupak.

“Takođe, ukoliko lice prođe ovu alternativnu meru, a nakon nje ponovo načini krivično delo, protiv njega će se voditi krivični postupak i neće više imati prava na istu”, dodaje Momčilović.


U prethodne tri godine Centar za socijalni rad je zabeležio u proseku po 80 maloletničkih krivičnih ili prekršajnih dela. Kod 20 do 30 maloletnika, prema njihovim procenama, ova alternativna mera kažnjavanja može biti primenjena.


Predsednik Višeg suda Nebojša Stojičić kaže da ovaj program daje snažnu podršku unapređenju kvaliteta zaštite dece i mladih sa problemima u ponašanju.

“Tu će zapravo socijalni radnici procenjivati, zavisno od vrste krivičnog dela, ličnosti maloletnika, porodičnih prilika, da li te alternativne mere mogu da daju rezultate u smislu prevsaspitanja. To može biti veoma delotvorno kod mlađih i onih koji su prvi put počinili krivično delo. Sud je tu da prihvati ono što Centar i tužilaštvo predlože. Nama ovaj postupak odgovara u smislu smanjenja troškova krivičnog gonjenja maloletnika koji se uvek isplaćuju iz budžetskih sredstava”, ističe Stojičić.

Polazeći od činjenice da je za primenu alternativnih mera prema maloletnicima neophodna dobra međusektorska saradnja, velika pažnja je poklonjena uspostavljanju i unapređenju ove saradnje. Sporazum o saradnji je zapravo izrađen između pet ministarstva relevantnih za primenu vaspitnih naloga (socijalna zaštita, pravda, zdravstvo, obrazovanje i omladina i sport).

U Leskovcu su ovo prve ustanove koje su potpisale protokole o saradnji. Dodaje se da će ih biti više.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

1 komentar na “„Prevaspitavanje“ maloletnih delikvenata u Leskovcu buduća dobra praksa: Umesto zatvora idu na društveno koristan rad

  1. Ja predlazem da se ukljuce i poljoprivredna gazdinstva. Malo na njivi, malo u vocnjacima, malinjacima…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *