Proverene strategije za uspešno organizovanje malog biznisa

Foto: Pexels.com

Odluka o pokretanju sopstvenog biznisa je veliki događaj za svakog pojedinca i popularna investicija kojoj pribegavaju mnogi.  Osnivanje malog biznisa logičan je korak nakon višegodišnjeg iskustva stečenog u korporaciji i kolektivu, te jedan vid karijernog sazrevanja kada konačno imamo priliku da plasiramo i zalažemo se za ideje u koje istinski verujemo. Međutim, ideja nije dovoljna da bismo postigli uspeh i opstali u konkurentnom svetu malog biznisa.

Fleksibilnost, organizacione veštine i konstantan rad na sebi samo su neki od faktora koji su presudni za uspešno vođenje biznisa, a mi vam predstavljamo proverene savete koji će vam biti vodilja prilikom pokretanja i daljeg organizovanja vašeg poslovanja.

Inovativna ideja i prilagođavanje tržištu

Originalna ideja polazna je tačka svakog uspešnog biznisa danas, ali ne smemo zaboraviti da je ona samo mali deo celokupnog procesa potrebnog za postizanje željenih rezultata. Sledi njeno oblikovanje, odnosno prilagođavanje tržištu, stoga je neophodno detaljno analizirati potražnju i razumeti kako funkcionišu potrebe potencijalnih kupaca ili korisnika vaše usluge. Istovremeno, moramo se osvrnuti na aktuelno stanje konkurencije, jer ćemo zapravo na taj način najbolje upoznati ponašanje kupaca i doći do krajnjih korisnika. Neka vam konkurencija bude inspiracija i glavni motivator, stoga pokušajte da njihove strategije koje su im donele uspeh, implementirate u vaše poslovanje. Ne kaže se bez razloga – Učite od najboljih!

Organizovanje prostora za rad

Pokretanje bilo kog biznisa podrazumeva i organizovanje prostora u kome ćemo boraviti i svakodnevno ispunjavati zadatke. Kancelarija je vaše centralno mesto gde se odvija sva magija i ono u potpunosti treba da bude prilagođeno potrebama vašeg biznisa. Stručnjaci smatraju da poslovni prostor u kome boravimo može uticati na našu produktivnost i fokusiranost, zato je neophodno adekvatno ga opremiti i organizovati. Investiranje u kvalitetan kancelarijski nameštaj se na kraju uvek isplati, jer on predstavlja značajnu stavku koja nam obezbeđuje udobnost tokom višesatnog sedenja. Budući da ste na samom početku i menadžer i računovođa, bićete zaduženi za celokupnu dokumentaciju vašeg preduzeća, stoga ne bi bilo loše da odredite poseban prostor za odlaganje. Tamo ćete osim dokumentacije, smestiti i kvalitetan papir za kopiranje, kao i sitan potrošni kancelarijski materijal. Dekorativni elementi  poput slika ili sobnog bilja učiniće vaš prostor manje formalnim i sterilnim, a dokazano je da ovakvi detalji mogu pozitivno uticati na kreativnost onih koji borave u prostoru.

Moć marketinga i socijanih mreža

Danas je gotovo nemoguće zamisliti proizvod ili uslugu koja nije prisutna na društvenim mrežama i nema detaljno kreiranu marketinšku strategiju. Ukoliko želite da budete primećeni i stignete do što većeg broja potencijalnih kupaca, onda određeni deo vašeg budžeta morate nameniti prezentaciji proizvoda na društvenim mrežama, kao i kreiranju sopstvenog veb-sajta. U zavisnosti od vašeg biznisa i ciljne grupe, odabraćete centralnu mrežu na kojoj ćete plasirati proizvode ili uslugu i na taj način komunicirati sa potencijalnim korisnicima. Ne zaboravite da je marketing neizostavna alatka svakog modernog poslovanja i da ukoliko zapostavite ovaj segment, nećete biti vidljivi.

Kreiranje biznis plana

Početak bilo kog projekta ili pokretanje poslovanja podrazumeva prethodno pripremljen plan sa jasno razrađenim koracima. On će vam biti smernica tokom prvih nekoliko meseci funkcionisanja i osnovno merilo po kome ćete imati uvid u vaš uspeh. Ovo je dokument kojim definišete ciljeve vaše kompanije i načine na koji planirate da do njih stignete. Uglavnom sadrži marketinšku strategiju, finansijski plan i budžet, analizu konkurencije i prodajnu strategiju. Biznis plan vam može ukazati i na potencijalne prepreke prilikom pokretanja biznisa i načine na koji možete da ih prevaziđete.

Ostanite fokusirani

Strpljene i fokusiranost je nešto što će vam biti neophodno na samom početku, jer moramo da se pomirimo sa činjenicom da uspeh ne dolazi preko noći. Držite se kratkoročnih ciljeva koje ste naveli u vašem biznis planu i ne očekujte da ćete u prvih nekoliko meseci postići značajnu zaradu. Za profitabilnost je potrebno vreme, ali i posvećenost vlasnika biznisa. Ovo podrazumeva i mnoštvo odricanja, kao što su propušteni treninzi, druženje sa prijateljima i porodicom. Na samom početku ćete morati maksimalno da se posvetite vašoj ideju i njenom razvoju, stoga se pripremite na prekovremeni rad ili boravak u kancelariji vikendom. Sve ove žrtve se nakon određenog vremena isplate, zato je važno naoružati se strpljenjem i crpeti energiju iz malih, svakodnevnih pobeda koje vaš biznis postiže.


Organizovanje sopstvenog biznisa najčešće je izazovan zadatak prepun neizvesnosti i prepreka koje nam mogu otežati put ka ostvarenju ciljeva. Ukoliko budete pratili navedene korake i verovali sopstvenim mogućnostima, rezultati će pre ili kasnije doći. Jer istrajnost, strpljenje i konstantan rad na sebi magična su formula za postizanje uspeha.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare