Sloga upozorava: Zdravstveni radnici još uvek čekaju obećano radno mesto

.

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ – sindikat zdravstva i socijalne zaštite najoštrije osuđuje postupanje Vlade Republike Srbije i Ministarstva zdravlja zbog nesprovođenja odluke koja se odnosi na zapošljavanje na neodređeno vreme lica koja su u vreme epidemije zarazne bolesti COVID-19 bila radno angažovana.

Vlada Republike Srbije donela je 31. avgusta 2023. Zaključak kojim se omogućava zdravstvenim radnicima i saradnicima angažovanim nakon proglašenja epidemije COVID-19 da, ukoliko su radili najmanje godinu dana i šest meseci, budu primljeni u radni odnos na neodređeno vreme. Međutim, kasnije je uklonjeno vremensko ograničenje, omogućavajući svim radnicima angažovanim nakon proglašenja epidemije da budu primljeni na neodređeno, čak i ako su radili samo jedan dan.

Danas, gotovo dva meseca od donošenja Zaključka se još uvek ne zna kada će se ovaj posao završiti i kada će gore pomenuta lica početi da rade. Da cela situacija bude još komplikovanija, Ministarstvo zdravlja je nedavno uputilo dopis zdravstvenim ustanovama da će u narednim danima biti organizovani sastanci sa odgovornim licima u zdravstvenim ustanovama, a da isti tom prilikom ponesu sve ugovore koje su potpisivali sa zdravstvenim radnicima od 16. marta 2020. godine do 31.marta 2022. godine.

Predrag Đurić, predsednik Udruženih sindikata Srbije „SLOGA“ – sindikata zdravstva i socijalne zaštite rekao je da je postupanje nadležnih institucija u ovom slučaju neprihvatljivo.

„Ceo posao trebao je biti završen u roku od 30 dana, a ne da se ljudi drže u neizvesnosti. Još veći problem nastaje jer svakog dana dolaze različite informacije koje dodatno komplikuju već dosta komplikovanu situaciju. Ovo što su ustanove dobile kao informaciju da će se na eventualnim sastancima razmatrati samo prijem zdravstvenih radnika predstavlja produbljivanje podele zaposlenih u zdravstvu, a ako ostanu pri takvom stavu, to znači da ni odluke koje oni donesu neće biti poštovane. Zaključkom je jasno definisano koje sve kategorije zaposlenih mogu da zasnuju radni odnos na neodređeno vreme“, kaže Predrag Đurić.“

Đurić je takođe naglasio da se trenutak kada će nova uredba o koeficijentima ugledati svetlost dana približava, bar prema obećanjima koja su data Slogi od strane Vlade Republike Srbije.

„Ovaj dokument ima izuzetan značaj za sve zaposlene u zdravstvu, jer od njega zavisi da li će se konačno ispraviti višedecenijska nepravda prema određenim kategorijama zaposlenih ili će se trenutna teška situacija dodatno pogoršati. SLOGA će se i dalje boriti za dve ključne stvari. Prva je izjednačavanje cena rada za sve zaposlene u zdravstvu, a druga je obezbeđivanje da povećanje plata nikada ne bude manje od inflacije u godini koja je pred nama”, zaključio je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *