Slučaj „Magna“: Institucije da počnu da rade svoj posao, a odgovorni za masovno trovanje radnika da budu pronađeni i kažnjeni

Pomoćnik direktora Inspektorata za rad Saša Perišić izjavio je danas da je aleksinačka fabrika „Magna“, u kojoj je došlo do trovanja radnika, trenutno zatvorena, kao i da će javnost biti obaveštena o merama inspektorata, nakon što tužilaštvo uradi uviđaj i prikupe se sve činjenice.

On je za TV Prva rekao da je do trovanja došlo posle postavljanja itisona u hali površine 12.000 kvadrata sintetičkim lepkom i njegovog isparenje, kao i da je inspekcija na terenu, zajedno sa drugim državnim organima, od prvog dana kada su se radnici, 17. januara, požalili zdravstvenoj ustanovi.

Na pitanje kako je moguće da je posle toga ponovo došlo do trovanja nekih radnika, nakon što su se vratili na rad jer je rečeno da je bezbedno, Perišić je naveo da je merenje sproveo Institut „1 maj“ iz Niša.

„Mi smi imali u međuvremenu meranja Instituta ‘1. maj’, iz Niša, koji je rekao da je vazduh čist i da može da se radi, ali u pisanom obliku ga mi nismo videli“, rekao je Perišić.

On je naveo da bi trebalo pitati poslodavca zašto nije sačekao bar 72 časa pa da se nastavi sa radom, dok se situacija ne razjasni, pogotovo ako je u pitanju trovanje sintetičkim materijalom.

Prema njegovim rečima, ako se utvrdi da Institut nije izvršio merenje na adekvatan način ili da je nalaz pogrešan sledi oduzimanje licence tako da bi im rad bio onemogućen.

Odgovorajući na pitanje šta će se desiti sa preduzećem, on je rekao da će se videti čija je odgovornost i u kolikoj je meri, kao i da inspektorat može da podnese zahtev za pokretanje krivične prijave, kad su ugroženi život i zdravlje zaposlenih.

Milošević: Institucije sada ne smeju da zakažu i nadležni moraju da budu kažnjeni

Narodna poslanica iz Niša Jelena Milošević povodom slučaja masovnog trovanja radnika razgovarala je sa predsednikom Opštine Aleksinac Daliborom Radičevićem. Kako kaže za Rešetku, zaključak je da institucije sada ne smeju da zakažu, a da krivci za ovo moraju da budu kažnjeni.

„Problematično je to što su nakon prvog dana trovanja ćutale sve institucije. Nije srpski ćutitati, a ćutala je fabrika, ćutale su inspekcije, ćutalo je i tužilaštvo. Jedino nije ćutalao 104 radnika koji su osetili simptome trovanja, a dobili pauzu i flašicu vode kako bi ćutali. Sve institucije moraju apsolutno da rade svoj posao jer ako ovde zakažu, u vremenima koja dolaze o njima se sigurno neće ćutati“, ističe Miloševićeva.

Cela Srbija postaje stratište za nezaštićene radnike i njihove porodice

Politička platforma Solidarnost je danas ispred Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja organizovalo akciju „Ministarstvo je toksično“ sa željom da skrene pažnju na sistemsku nebrigu za radnike i radnice u Srbiji koje država ne štiti i skreće pogled sa svih nedaća kojima su izloženi.

Konkretan povod za akciju je pogibija mladog radnika u Trajalu u Kruševcu i masovno trovanje radnika u fabrici Magna u Aleksincu.

„Položaj radnika u Srbiji je zastrašujući. Nema drudge reči kojima se situacija od početka ove godine može nazvati. U Aleksincu je preko 150 radnika kompanije Magne otrovano na radnom mestu. Ali to nije bio incident koji se desio nenadano u jednom danu. To je incident koji se desio u dva navrata, gde je prvo otrovano preko 100, a potom i preko 50 radnika. To je incident koji se dešavao dva dana, incident koji pokazuje zastrašujuću neodgovornost i bahatost kako poslodavca tako i države, odnosno njenih nadležnih institucija“, rekla je Melanija Lojpur, portparolka Solidarnosti.

„Kako je inspekcija mogla dozvoliti da se rad u fabrici nakon prvog incidenta nastavi?“, upitala je Lojpur.

Ona je podsetila da posle svih incidenata koji su se desili za vreme ministra Selakovića, nemamo njegovo obraćanje građanima. Ministar ne oseća moralnu obavezu da podnese ostavku ili ne bude smenjen iako je u Srbiji u proseku jednom nedeljno ostanemo bez života radnika.

„Podsećamo da se pre incidenta u Aleksincu desio smrtni slučaj gde je mladi radnik u fabrici Trajal u Kruševcu izgubio život. Podsećamo da ministar Selaković nije našao za shodno da se obrati građanima ili poseti fabrike gde naši radnici gube živote, niti je pokrenuo pravne mehanizme kako bi se ispitala poslovanja i rad bahatih poslodavaca i vlasnika kompanija? U Srbiji je sve moguće, pa i da imate nepostojećeg ministra na čelu tako važnog ministarstva kao što je ministarstvo za rad“, rekla je Lojpur.

Ona je podsetila da je Aleksinac mesto koje postaje radničko stratište.

„Cela Srbija postaje stratište za nezaštićene radnike i njihove porodice. Kojim platama je moguće pravdati ovakav tretman radnika u Srbiji? Minimalcem od nešto preko 40 hiljada dinara? Položaj radnika urušen je u svim segmentima – nemamo nikakvu zaštitu na radnim mestima, inspekcije su potkapacitirane, sudovi i tužilaštva u zaštiti radnika i radničkih prava uopšte ne učestvuju niti kažnjavaju odgovorne“, pojašnjava Lojpur.

„Ako tražimo odgovor zašto je celokupna situacija u Srbiji, kada je reč o radničkim pravima, ovakva kakva jeste – pronaćićemo ga u profitu. Ali ne profitu koji pripada bilo kome drugom do stranim investitorima, bahatim poslodavcima i vladajućoj eliti, koji na ogromnom broju eksploatisanih radnika stvaraju svoje bogatstvo“, zaključila je portparolka Solidarnosti.

Politička platforma Solidarnost će nastaviti da se zalaže za prava radnika i radnica u Srbiji i da se bori za odgovornost bahatih poslodavaca i predstavnika vlasti koji ignorišu potrebe radnih ljudi u Srbiji na čijim plećima zasnivaju svoje privilegije.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *