Šta predstavljaju nove oznake energetskih razreda na kućnim aparatima

Foto: eudebates.tv

Oznake energetskih razreda na kućnim aparatima zbunjuju potrošače u Srbiji, pogotovo jer se još uvek prodaju i uređaji koji su klasifikovani na stari način.

Od 1. marta ove godine mašine za pranje veša i sudova, frižideri, zamrzivači, televizori, a od septembra i sijalice u Evropskoj uniji imaju nove nalepnice koje pokazuju koji proizvod je energetski efikasniji, a to znači kakav je odnos između utrošene električne energije i radnog učinka. Ovo je jedan od važnih kriterijuma prilikom donošenja odluke o kupovini. Energetski efikasniji aparati doprinose racionalnijoj potrošnji i uštedi u kućnom budžetu.

Glavna izmena na novoj nalepnici je u pojednostavljivanju skale, odnosno u ukidanju nekih klasa i dodavanju novih, kao i u promeni metodologije za određivanje razreda. Umesto dosadašnjih oznaka od A do D, gde je A označavalo uređaj koji ima najmanju, a D aparat koji ima najveću potrošnju, uvedena je skala od A do G, a izbačeni su razredi A+, A++ i A+++ . Skala je stroža, i sada veoma mali broj proizvoda može da dostigne oznaku A. Proizvodi koji se trenutno nalaze na tržištu i imaju najmanju potrošnju odgovaraju novim oznakama B, C ili D. Razlika u potrošnji struje između A i G energetske klase može da bude od 30 do 80 odsto.

Potrošači u Evropskoj uniji se više od 20 godina opredeljuju za kupovinu aparata na osnovu energetskih razreda. Prema analizama urađenim na tržištu EU, izbor energetski efikasnijeg proizvoda može da pomogne porodicama da smanje račune za struju i do 285 evra na godišnjem nivou. Kupce u Srbiji posebno zbunjuje što se prodaju uređaji koji imaju stare nalepnice, ili i stare i nove energetske razrede. Razlog za ovu situaciju je što nisu svi proizvođači prešli na novu regulativu, ali i što su na tržištu još uvek modeli koji su proizvedeni pre marta ove godine kada je novi propis u EU stupio na snagu.

Ne postoji univerzalno pravilo konvertovanja starih u nove energetske razrede. Evropska komisija savetuje potrošače da proizvode upoređuju na osnovu iste skale, jer inače neće imati smisla. Ako je razred na nalepnici nekog uređaja mnogo lošiji od starog, to znači da je skala postala mnogo zahtevnija ili da su se kriterijumi proračuna promenili.

Proizvod nije izmenio kvalitet ili performanse. Na primer, prema staroj metodologiji potrošnja energije za veš–mašine bila je zasnovana na godišnjoj upotrebi, a prema novoj skali temelji se na 100 ciklusa pranja.

Marko Dragić, iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije, ističe da su kupci zbunjeni energetskim razredima, jer im nije dovoljno objašnjeno šta podrazumevaju te oznake, prenose Novosti.

„Savet je da se potrošači pre kupovine nekog kućnog aparata informišu detaljno šta svaki energetski razred znači i da i to uzmu u obzir prilikom donošenja ekonomske odluke, a ne samo cenu“, ističe Dragić.

Podatak o energetskoj efikasnosti uređaja je važan, jer može da smanji potrošnju, a time i troškove domaćinstva. Smatra se da su uređaji sa višim energetskim razredom kvalitetniji, ali, naravno, to ne mora da bude pravilo.

Na novoj energetskoj nalepnici obavezan je i QR kod. NJegovim skeniranjem mobilnim telefonom potrošači mogu da pristupe bazi podataka EU za energetsko označavanje (EPRL). Tu se nalaze podaci o efikasnosti uređaja i njegovim tehničkim karakteristikama. Dostupnost ovih informacija, takođe, olakšava kupcima poređenje uređaja različitih proizvođača. Pristup ovoj bazi moguć je i putem standardnog internet pretraživača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *