Stanković: Grad i javno komunalna preduzeća pred kolapsom!

Punih deset godina naš grad je u VD statusu, gde se iz godine u godinu smenjuju VD direktori javnih i javno komunalnih preduzeća. Prema mojim saznanjima, u ovom trenutku, zaduženje Grada i gradskih preduzeća prelazi 4,5 milijarde dinara, što govori da su Grad i javna preduzeća u kolapsu, rekao je odbornik Skupštine Grada Niša Miodrag Stanković.

Izbor svih direktora za vreme vlasti SNS u Nišu je očigledan primer stranačkog zapošljavanja i nepoštovanja Zakona.

„Svi smo bili svedoci kršenja zakona da bi se namirile stranačke struje prilikom izbora direktora JP i JKP u Nišu 2017. godine“,  ističe Stanković.

Kako tvrdi, danas se u Nišu suspenduju institucije, a odlučivanje prenosi u ruke jedne političke stranke koja odlučuje o svemu.

„Ceo prošli konkurs za izbor 10 direktora javnih preduzeća je bio pod velom tajni. Većini tada izabranih direktora mandat ističe 19. oktobra ove godine a konkurs za izbor novih direktora još uvek nije raspisan. Mandat 19. oktobra ističe direktorima JKP “Gradska toplana”, JKP “Objedinjena naplata”, JKP za pijačne usluge “Tržnica”, JP “Gradska stambena agencija”, JKP “Parking servis”, JKP “Direkcija za izgradnju grada Niša”, JP “Zavod za urbanizam”, dok su VD direktori u JKP “Mediana”, JKP “Gorica”, JKP za vodovod i kanalizaciju “Naisus”  i JP za stambene usluge “Nišstan”. Samim tim vlast suspenduje institucije, unosi nemir i strah ne samo kod zaposlenih već i kod direktora u nameri da ih disciplinuje i podredi ih stranačkim interesima. Ukazivao sam još 2017. godine da je neophodno formirati komisiju koju ce činiti stručni ljudi i koja će na jasan i javan način izabrati najbolje ljude da vode JP i JKP u Nišu. Postavlja se pitanje da li će opet biti dovedeno u pitanje funkcionisanje preduzeća kao 2017. godine. Podsećam da je vlast ugrozila funkcionisanje grada, jer od 02. oktobra 2017. dve nedelje JP u Nišu nisu imala direktore, nisu imali ovlasćena lica koja su zastupala i potpisivala dokumente, čime je grad uvela u blokadu“,  rekao je Stanković.

Stanković kaže da je JКP „Gorica“ dugogodišnji gubitaš, a iznos dugova i dalje raste. JКP „Gorica“ je napravila gubitke Gradu od preko 600 miliona dinara jer je određene delatnosti davala privatniku.

„Za taj novac su mogli da se obezbede besplatni udžbenici i lap topovi za sve đake osnovnih i srednjih škola ili da se izgradi deset novih vrtića ili sedam novih škola“, kaže Stanković.

„Iako je krajem prošle godine JKP Gorica preuzela održavanje zelenih površina na grobljima, za čišćenje Novog groblja i groblja u Niškoj Banji angažovala je privatne firme iz Beograda za posao vredan 15,6 miliona dinara. Prošlog leta je taj iznos bio 1,3 miliona dinara. Šta se to promenilo pa je ovaj iznos sada višestruko veći?“, pita Stanković.

On podseća da loše finansijsko stanje u ovom preduzeću datira još iz 2015.godine, kada je više stotina tužbi došlo na naplatu, a račun mesecima bio u blokadi. Radnicima su plate kasnile sedam meseci, a kako Grad nije imao para, predložio je da JКP “Gorica” pozajmi novac od drugih javnih preduzeća.

„Očigledno je da je od početka poslovanja JКP „Gorica“ – od izdvajanja iz JКP „Mediana“, bilo stalno ogromnih finansijskih problema koji su rešavani kratkoročno i bez prethodne detaljne analize, često i na telefonskim sednicama Gradskog  Veća. U JKP Gorica formirana je radna grupa Gradskog veća koja ništa nije uradila niti podnela izveštaj o stanju u preduzeću do dana današnjeg. Otpušteno je 56 radnika dok je u 2021. godini zaposleno 10 radnika u administraciji, ni jedan na  poslovima sahranjivanja i građevinskim radovima.  Кako se preduzeće bavi delatnošću koje je neophodno za funkcionisanje Grada i to vrlo osetljivom materijom (sahranjivanje i održavanje grobalja), neophodno je HITNO rešiti trajno status ovog preduzeća „vraćanjem“ u sastav JКP „Mediana“ a ne ad hoc pozajmicama odlagati dugogodišnju finansijsku nerentabilnost. Nedavno sam podneo dve odborničke inicijative koje imaju za cilj da oporave jedan deo komunalnog sistema u gradu. Prihvaćena je moja inicijativa da se JP Nišstan I JKP Gradsko stambena agencija pripoje, dok se druga inicijativa još uvek ne razmatra, ponavljam, pod hitno treba pripojiti JKP Gorica JKP Mediani“, zaključio je Stanković.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare