Stvaranje života u distopiji

Život je čudo. Bajka. Čuda ne mogu ni da se kupe, ni da se prodaju. Na njih je nemoguće nalepiti etiketu. Na nepostojećoj etiketi ne može da se napiše cena. Ni 500.000 dinara, ni 600.000 dinara. 

Život se stvara ljubavlju. Život se stvara deljenjem, razumevanjem, podrškom. Život se stvara pronalaženjem suptilne ravnoteže između uživanja i odgovornosti. Stvaranje novog života je jedina čista, neukaljana radost.

Postoje strahovi. Postoji i nada. Ta nada je sve za šta možemo da se uhvatimo, da čvrsto držimo i da ne puštamo. 

Nada takođe ne košta ni 500.000 dinara, ni 600.000 dinara. 

Svako od nas je odgovoran i prema sebi i prema onima koji su nas stvorili. Iz te odgovornosti, rađa se svest o potrebi da se ide dalje. Da se veruje. Da se nada. Uprkos svemu. 

Znate šta je potrebno budućim i sadašnjim majkama? Potrebno nam je da nam pomognete da očuvamo veru da sve ovo kroz šta prolazimo da bismo bile dobre majke svojoj deci, nije bez smisla.

A besmisleno je kad nam nutkate nekakve hiljade dinara. Nek su i milioni. Uvredljivo je i ponižavajuće. Majke, takođe, ne mogu da se kupuju i prodaju. 

Rodila bih desetoro dece samo kad bih znala da ćemo i oni i ja biti bezbedni i slobodni u ovom društvu. Nažalost, prilično sam sigurna da je takvo očekivanje iluzorno. Utopija.

Neću prestati da se nadam i da se borim. Imam decu i njima je potreban lepši svet od onog kakav gledamo u distopiji čiji smo svedoci.


Milica Sniva je rođena u Beogradu 1986. kao Milica Marković. Studirala dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti i diplomirala socijalnu politiku i socijalni rad na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 2013. godine. Preselila se u Leskovac i zaposlila u Centru za socijalni rad kao socijalni radnik na poslovima novčane socijalne pomoći 2014. Rodila dvoje dece, devojčicu i dečaka. Napisala roman „Simptomi“, objavljen 2021. u izdanju Partizanske knjige. Roman je bio u užem izboru za NIN-ovu nagradu.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare