Upis u katastar „na klik“ biće četiri puta skuplji nego „peške“?

Upis u katastar, podnošenje zahteva i dokumentacije Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) od novembra se obavlja isključivo elektronski.

Neće više biti čekanja u redu, građani će do papira za svoju imovinu dolaziti brže, ali će ta usluga biti višestruko skuplja nego do sada. Iako je podnošenje digitalnog zahteva besplatno, građani će papirologiju „na klik“ ubuduće dobijati isključivo posredovanjem profesionalnih korisnika zemljišnih knjiga, odnosno advokata ili geodetskih organizacija.

“S obzirom da tarifnik Advokatske komora Srbije podnesak vrednuje 24.750 dinara, a da na elektronskom šalteru građani ne mogu da se ‘pojave’ bez posrednika, to verovatno znači da će ovaj postupak biti četiri puta skuplji nego pre 4. novembra, kada je novi sistem uveden”, piše Nova ekonomija.


Republički geodetski zavod saopštio je da se novim izmenama zakona “ ne menja trenutni sistem upisa u katastar već unapređuje i u potpunosti demontira stari koruptivni model“.

Republički geodetski zavod je zbog toga očekivao reakcije interesnih grupa koji su živeli od takvog modela. Dokazano je da su najefikasnije metoda za eliminisanje korupciju profesionalizacija i digitalizacija što je Republika Srbija uvela izmenama ovog zakona“, naveo je RGZ.

RGZ navodi da reaguje „povodom nedavnih medijskih tekstova koji su stvorili zabunu i dezinformacije u vezi sa zakonskim promenama u procesu upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture“, zbog čega želi da „razjasni suštinu ovih promena, istakne činjenice i argumente i pruži konkretne primere“.

„Da bi građanima bilo jasno, naglašavamo da je promena uvedena samo u postupku podnošenja zahteva za upis prava na osnovu isprava nastalih pre jula 2018. godine, odnosno isprava koje su nastale pre 10, 20 ili 40 godina i kojima su istekli svi zakonski rokovi za podnošenje. Od 4. novembra 2023. zahtev koji sadrži ovako stare isprave mogu da se podnesu u katastar isključivo digitalnim putem, preko profesionalnih korisnika (advokata i geodetskih organizacija) koji imaju ugovor zaključen sa Republičkim geodetskim zavodom“, navodi RGZ.

Kako se ističe u saopštenju, a prenosi ga N1 – podnošenje zahteva katastru i za ove korisnike je potpuno besplatno.

„Takođe napominjemo da danas umesto 170 standardnih, fizičkih šaltera katastra, građani na raspolaganju imaju preko 4.000 digitalnih šaltera koji rade 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini, potpuno besplatno. Ovim je kompletiran proces profesionalizacije i digitalizacije katastra i konačno je demontiran stari koruptivni model na koji su se i sami građani žalili i zbog čega nisu mogli da upišu u katastar nepokretnosti na osnovu ovako starih isprava“, kaže RGZ.

U saopštenju se podseća da pravne poslove i dalje sprovode javni beležnici (kupoprodaje, hipoteke, ostavine…), sudovi (presude, rešenja…), lokalne samouprave (ozakonjenja, eksproprijacija, komasacija…), državni organi, izvršitelji i drugi, i sa katastrom komuniciraju digitalno preko elektronskog šaltera na način na koji to rade već pet godina „i na koji su građani navikli“.

„Podsećamo da se ovakvi upisi završavaju za samo četiri dana, dok je svetski prosek 47, zbog čega je Srbija svrstana u vodeće zemlje na svetu, a Ujedinjene nacije su proglasile našu zemlju primerom dobre prakse. Zbog navedenih uspeha je ova metodologija sada primenjena za rešavanje problema upisa sa starom dokumentacijom“, navodi se u saopštenju.

„Iznos taksi ostaje nepromenjen“

Novim zakonskim rešenjem se, kako se ističe, „zadržavaju sva prava građana u postupku upisa u katastar nepokretnosti, a iznos republičkih taksi ostaje nepromenjen“.

„Naglašavamo da je podnošenje zahteva u Republičkom geodetskom zavodu digitalnim putem besplatno kao što su i besplatne sve digitalne usluge koje pružamo korisnicima“, ističe RGZ.

Cene profesionalnih korisnika – nisu u nadležnosti RGZ

Kako se naglašava – cene usluga za lica sa poverenim ovlašćenjima, kao što su javni beležnici i izvršitelji, kao i profesionalnih korisnika, nisu u nadležnosti Republičkog geodetskog zavoda.

„Najveća zabuna je izazvana pogrešno plasiranom informacijom da je cena za podnošenje zahteva danas 24.750 dinara, što je potpuna neistina. Podvlačimo, podnošenje digitalnog zahteva je potpuno besplatno. Pomenuta cifra od 24.750 dinara je cena advokatske komore Srbije za podnesak upisa u katastar koji je zvanični pravni dokument i sadrži argumente, činjenice, pravne instrumente i zahteve radi evidentiranja i registracije prava ili promena u vezi sa nepokretnostima u katastar. Opšta svrha podneska za upis u katastar nepokretnosti je da se obezbedi jasno i tačno evidentiranje prava i promena vezanih za nepokretnosti kako bi se stvorila pravna sigurnost i transparentnost u vezi s tom nepokretnosti. Uz podnesak za upis u katastar nepokretnosti obavezna je prateća dokumentacija koja podržava zahtev i pruža neophodne informacije kako bi se postupak upisa obavio na adekvatan način. Kao što se iz priloženog vidi podnošenje zahteva i podnesak za upis u katastar su dve različite stvari iako su na izgled slične pa su iskrišćene od strane interesnih grupa za dezinformisanje javnosti u cilju opstrukcije reformi“, ističu u RGZ.

U saopštenju RGZ poziva građane „da veruju Republičkom geodetskom zavodu jer jedino nepokretnost upisana u katastar je sigurna i vredi više“.

Republički geodetski zavod stoji na raspolaganju za sva dodatna pitanja i nedoumice koje građani mogu imati u vezi sa ovim zakonima. Sva pitanja možete uputiti preko aplikacije info centra na sajtu Republičkog geodetskog zavoda kao i na broj telefona 0700/500-500, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

3 komentara na “Upis u katastar „na klik“ biće četiri puta skuplji nego „peške“?

  1. ima li neko da vise ovome stane na put ovo je pljacka isto su uradili sa tehnickim pregledom i notarima napravili su bogatase od njih na grbaci naroda ,dokle vise

  2. Pa vi mislite da je na Vucica 20.000 din. dao tatko. Akcize, katastar, naftni derivati, antibiotici, lekovi za smirenje,… A onaj parizer, moji kucki vise necev.

  3. Niti smo znali za ovaj zakon niti nas je neko pitao a ko je i cuo nije se bunio. Ocigledno da vecini u Srbiji odgovara…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *