Uz pomoć Nemaca 15 leskovačkih Roma dobija priliku da pokrene sopstvene biznise

Fotografija preuzeta sa zvaničnog gradskog sajta / gradleskovac.org

Između Grada Leskovca i nemačke nevladine organizacije ASB potpisan je sporazum o saradnji kojim je predviđena zajednička realizacija projekta „Tehnička podrška i podrška u zapošljavanju za Rome i romske organizacije u Srbiji“, odobrenog od strane nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Ukupna vrednost finansijske podrške obuhvaćene projektom iznosi 40.500 evra, u okviru kojih će grad sudelovati sa 7.500 evra.

Kako je saopšteno iz loaklne samouprave, projektom je predviđena jednokratna i bespovratna pomoć u vidu grantova za započinjanje sopstvenog biznisa za 15 korisnika, kao i za paket opreme za romsko udruženje „Dom kulture Roma“ u Leskovcu.

„ Cilj ovakvih projekata jeste da se doprinese socio-ekonomskoj inkluziji ugroženih pojedinaca u našem gradu i da se stvore bolji uslovi za njihov život i zaposlenje. Ovim sporazumom nastavljamo vrlo dragocene partnerske odnose koje lokalna samouprava ima s nevladinim sektorom, a glavnu blagodet takve socio-ekonomske politike osetiće upravo građani Leskovca“, kazao je prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i dodao da je leskovački Dom kulture Roma specifična institucija takvog tipa u Srbiji i da ima 13 upošljenika.

Direktor ASB kancelarije za Srbiju Gordan Velev je istakao da se već sada razmišlja da se u tom pravcu ide i u sledećoj, 2023. godini. Konkursi za izbor korisnika biće objavljeni na sajtu Grada Leskovca, potom će se izvršiti izbor korisnika i na kraju podela grantova.

Velev je naveo i da je ASB organizacija koja se prvenstveno bavi socijalnim pitanjima i u tom kontekstu se i bira tip podrške koji bi krajnjim korisnicima bio najkorisniji. Sama organizacija sprovodi i stručno osposobljavanje korisnika za samostalnu delatnost, a time što im dodeljuje i potrebnu opremu, u potpunosti ih osposobljava da svojim radom ostvare možda ne toliko veliki, ali ipak vrlo značajan dohodak u porodičnom budžetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Đorđe
08.09.2022. 13:39

Ako se ova nevladina (pranje para) organizacija bavi prventstveno socijalnim pitanjima ove populacije onda znaju šta toj populaciji zaista treba a drugo je to kakve „projekte“ odobravaju, jer to „prolazi“, može da se ućari više, lepše je za uho u EU itd. što je ovde slučaj.
Njima treba opšta edukacija, o ponašanju, da bi se na taj način inkluzirali, obrazovanje o štetnosti paljenja otrova, gornju plastike, guma a na uštrb nas još uvek većine, to jest srba. Treba ih edukovati, da deca ne kradu, jer na žalost, to je kod njih u preko 90 procenata u genima, iako najlakše dobijaju socijalnu pomoć i lepo žive samo od toga, te im deca neplaćaju vrtić a istu ne šalju, a potom za drugu nema mesta a vrtiću poluprazna, bar onaj kod o. š. V. Karađorđe.
Treba ih edukovati o tome da devojčice ne postaju majke u 12, 13 godina, dakle uključiti seksualno obrazovanje a potom i edukacija o učestvovanju u saobraćaju, kako se voze kombiju, zašto deca od 2, 3 godine, njih dvoje, troje sede pored vozača u kombiju napred. Čak i da su vezana, a nisu i nikad nemaju auto sedaluce za jako mslu decu, za njih mesto nije u kombiju transport om, pored vozača.

Dokle će naše institucije, ova nazovi država sa okreće glavu od mnogo ali previše prekršaja i da li smo mi saditi pa sami sebe uništavamo?? Mislim da je to.
Mi smo nula od naroda, kroz istoriju se pokazalo da su i šiptari i ovi složeniji ujedinjeni u svom bahaćenju i ponašanju opasnom po okolinu i prema tome ostavite se patetične rečenice, „dodatni bonus u budžetu porodica“ ili kako je već ovo lice iz NVO izgovorilo a novinar citirao. Dakle ostavite više to licemerje ibavite se pravim problemima ove populacije. Nek vam gospoda novinari proslede fotografije iz naselja Slavka Zlatanovića šta rade svakodnevno i masovno dok im se gradi još i crkva. Sve imaju a ubijaju nas.

Kako oni žive, na grbači svih ostalih poreskih obaveznika to znamo a znamo i kako živi prosečna srpska porodica, dakle prosto rečeno :“palite više“.