Zaštitnik građana: Poboljšana sistemska zaštita od nasilja u porodici, ali nedovoljno

Zaštitnik građana utvrdio je da je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici od početka primene doneo poboljšanja u sistemu zaštite od nasilja u porodici i partnerskim odnosima ali da postoji prostor za dodatna unapređenja, pre svega u ranom reagovanju na ovu vrstu nasilja.

„U Srbiji žrtve nasilja u porodici, bilo ono fizičko, psihičko ili ekonomsko, uglavnom su deca, žene i starije osobe, koje često nisu ni svesne da su žrtve diskriminacije i zlostavljanja. Takav tretman nije stvar pojedinačne porodice, kao što je kod nas uvreženo shvatanje, već čitavog društva jer nasilje rađa ili nove nasilnike ili nove žrtve“, izjavio je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Pašalić je danas u onlajn obraćanju na predstavljanju Posebnog izveštaja Zaštitnika građana o radu grupa za koordinaciju i saradnju na području Višeg javnog tužilaštva u Nišu, rekao da su primetna poboljšanja u postupanju nadležnih organa po pitanju zaštite žrtava porodičnog nasilja, ali da postoji prostor za unapređenje njihovog rada.

„Nasilje treba da bude na vreme prepoznato pa stoga treba osnažiti žrtve nasilja da prijave nadležnim organima one koji ih zlostavljaju. A onda nadležni organi treba da delotvorno i efikasno pruže žrtvama potpunu zaštitu od nasilnika“, rekao je Pašalić.

Zamenica Zaštitnika građana za rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović je, predstavljajući Poseban izveštaj o radu grupa za koordinaciju i saradnju na području Višeg javnog tužilaštva u Nišu, rekla da je istraživanje Zaštitnika građana pokazalo da je preduzimanje propisanih mera u slučajevima porodičnog nasilja postalo efikasnije i blagovremenije i da postupajući službenici bolje prepoznaju nasilje i njegove oblike.

„Poboljšanje se ogleda i u pogledu komunikacije između organa nadležnih za evidentiranje, sprečavanje i sankcionisanje porodičnog nasilja. S druge strane, unapređenju rada nadležnih organa po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici i partnerskim odnosima doprinele bi multisektorske stručne obuke za predstavnike tužilaštva, policijskih uprava i centara za socijalni rad koji čine grupe za koordinaciju i saradnju“, rekla je Stojanović.

Poseban izveštaj Zaštitnika građana je pripremljen u saradnji sa Autonomnim ženskim centrom i Forumom sudija Srbije, u okviru projekta „Efikasne politike i usaglašena praksa u pružanju podrške i pomoći žrtvama nasilja u porodici“, podržanog od strane Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Holandije.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare