Zaštitnik građana u nenajavljenoj poseti u leskovačkom zatvoru, policiji, vojnoj kasarni i na Odeljenju psihijatrije

Tim Zaštitnika građana u obavljanju poslova NPM-a, koji je predvodila zamenica zaštitnika građana Nataša Tanjević obavio je 10 i 11. Juna posetu Okružnom zatvoru u Leskovcu. Poseta je obavljena u cilju prevencije torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni i postupaka. Tokom posete, tim NPM-a je obavio grupne i pojedinačne razgovore sa preko 70 osuđenih lica, koja se nalaze u zatvorenom odeljenju, na izvršenju disciplinske mere i prema kojima su primenjene mere prinude.

Pored navedenog, izvršen je uvid u dokumentaciju koja se odnosi na upotrebu mera prinude, vanredne događaje, pritužbe lica lišenih slobode, Knjigu povreda, kao i način obavljanja prvog lekarskog pregleda po prijemu u Zavod.

“Takođe, tim NPM-a je obišao novi paviljon koji je izgrađen prošle godine i koji ispunjava potrebne standarde, a sa upravnikom Zavoda razgovarao o daljim aktivnostima koje su u planu vezano za unapređenje položaja lica lišenih slobode, posebno u pogledu mogućnosti za radno angažovanje. U timu NPM-a bio je i lekar specijalista psihijatrije koji je posebnu pažnju posvetio razgovoru sa licima koja su se samopovređivala”, navodi se u saopštenju.

Nacionalni mehanizam za prevenciju torture obavio je 11. juna 2021. godine kontrolnu posetu kasarni „Vojvoda Petar Bojović“ u Leskovcu radi praćenja postupanja po preporukama NPM-a iz Izveštaja o posetama vojnim objektima Vojske Srbije koje su realizovane u 2019. godini.

Tokom posete proveravani su materijalni i drugi uslovi u disciplinskoj prostoriji, od vojnih starešina su pribavljene informacije o načinu na koji je postupljeno po preporukama NPM-a i izvršen je uvid u relevantnu dokumentaciju.

Istog dana posetili su i Službu za psihijatriju Opšte bolnice u Leskovcu, u cilju prevencije torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni i postupaka.

Radi sagledavanja stanja i doprinosa unapređenju položaja psihijatrijskih pacijenata i postupanja prema osobama sa mentalnim smetnjama u skladu sa standardima u ovoj oblasti, pored provere materijalnih uslova, posebna pažnja posvećena je i proceduri prijema, postupanju prema agitiranim pacijentima i drugim pitanjima od značaja za prevenciju torture. Takođe, obavljeni su grupni i pojedinačni razgovori sa pojedinim pacijentima koji su istakli da su zadovoljni načinom rada i postupanjem lekara i medicinskog osoblja prema njima. Tim NPM-a je takođe razgovarao sa zaposlenima o načinu ostvarivanja prava pacijenata i pružanju zdravstvene zaštite i izvršio uvid u relevantnu dokumentaciju.

Tim NPM-a obavio je 10. Juna i nenajavljenu posetu Policijskoj stanici Lebane, a istog dana i nenajavljenu noćnu posetu sedištu PU Leskovac u kojoj se nalaze renovirane prostorije za zadržavanje lica.

Tokom ovih poseta, NPM je nastavio sa svojim aktivnostima koje su vezane za praćenje načina ostvarivanja osnovnih prava dovedenih i zadržanih lica, kao što su pravo na pristup lekaru i advokatu, pravo da o svom lišenju slobode obaveste blisku osobu, i načinu na koji se dovedena i zadržana lica informišu o svojim pravima. Tim NPM-a je, takođe, obišao prostorije za zadržavanje kako bi proverio da li su iste u skladu sa propisanim uslovima, odnosno važećim standardima.

Pre obavljanja poseta navedenim policijskim stanicama tim NPM-a je u Okružnom zatvoru u Leskovcu razgovarao sa svim licima koja su se na dan posete nalazila u Odeljenju pritvora, kao i sa jednim licem koje se nalazilo na zadržavanju u krivičnom postupku o postupanju policije prema njima prilikom primene policijskih ovlašćenja.

Profesionalno postupanje rukovodstva i zaposlenih tokom posete NPM-a predstavlja primer dobre prakse u postupanju, u skladu sa zakonom predviđenom obavezom saradnje organa sa NPM-om, zaključuje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare