Stručnjaci prognoziraju da će se rast nastaviti, a treba li zbog toga da se brinemo da će poskupeti meso, hleb i druge osnovne životne namirnice?
Srpski ratari godinama su punili svoje silose i skladišta, odlažući prodaju robe zbog niskih otkupnih cena. Ove godine će, čini se, za razliku od prethodnih uspeti da napune i svoje džepove. Cena pšenice, kukuruza, suncokreta i soje od prošle jeseni počela je da skače. Za godinu dana soja je skuplja za 103,57 odsto, a kukuruz za 72,78 odsto, pokazuju podaci Produktne berze u Novom Sadu. Sojom se sada trguje za oko 94 dinara po kilogramu (sa PDV-om), što je najviša vrednost ikada postignuta na berzi u Novom Sadu. Kukuruz se prodaje za oko 27 dinara, na nivou od pre desetak godina.
Strah od gladi jedan od glavnih razloga poskupljenja
Sva pomeranja cena uljarica i žitarica, koje su berzanski proizvodi, na berzama širom sveta utiču i na vrednost ovih roba u Srbiji. Manje promene su učestale, ali ovako tekstonski poremećaji nisu toliko česti, navode stručnjaci.
Agroekonomista Milan Prostran kaže za RTS da je jedan od glavnih uzroka za poskupljenje žitarica i uljarica pandemija koronavirusa.
„Pandemija je učinila da zapadne i bogate zemlje počinju da stvaraju zalihe, oni nikada nisu znali šta su rizici nemanja roba, one pokušavaju da spasavaju i da se suzdrže od plasmana i povećaju rezerve jer su njihovi građani postali uplašeni“, objašnjava Prostran.
Treba li da strahujemo da će poskupeti hleb
Zbog poskupljenja ratarskih kultura, očekivano je poskupljenje osnovnih životnih namirnica, ispred svih hleba.
Agroekonomista Milan Prostran smatra da ipak ne treba da strahujemo jer imamo još zaliha pšenice. Takođe, kako kaže, sa cenom hleba se „ne treba igrati“ jer je to osetljiva kategorija, pre svega ako se posmatra sa socijalnog aspekta.
„Mislim da neće doći do potrebe za povećanjem cene, a ako dođe do toga, to država može da iskontroliše, kada je reč o ceni brašna tipa 500, koje mora da se nađe u prometu pekara 30 odsto. Država ima zalihe pšenice i može da pusti po nešto nižoj ceni“, navodi Prostran.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.