Advokat Andrija Krasić: Zabili su nož u leđa, kako svim građanima, tako i sudijama!

advokat Andrija Krasić

Podela vlasti je ustavna tvorevina. Kako bi imali pravnu državu i sigurnost mora da postoji podela vlasti na zakonodavnu izvršnu i sudsku. Sudska vlast ne sme da trpi nikakve pritiske sa strane, kako od strane državnih organa tako i od strane privrede. U slučaju nedavnog postupanja Vrhovnog kasacionog suda se to i te kako dovodi u sumnju.

Ovako u razgovoru za Rešetku tumači niški advokat Andrija Krasić, kako kaže, „katastrofalne odluke“ Vrhovnog kasacionog suda da banke mogu da nastave da naplaćuju troškove obrade kredita, bez obaveze obrazlaganja tih troškova.

“Ovo je dokaz da  bankarski lobi vrši pritisak na sudsku vlast, i uz saglasnost države pokušava da sebi napravi zaštitu i ošteti građane. Pravna sigurnost je ovde ugružena, ne samo u slučaju obrade kredita već u bilo kom sledecem slučaju, jer mi nemamo državu ukoliko bilo ko može da u svoju korist utiče na nju”, navodi Krasić.

„Ovim putem Vrhovni kasacioni sud je zabio nož u leđa kako svim građanima tako i sudijama, koji su svih ovih godina donosili odluke vodeći se njihovim stavom, koji je sada u potpunosti promenjen“, istakao je Krasić.

On je kazao da je na taj način, neko ko treba da štiti pravnu sigurnost, tu sigurnost potpuno ugrozio.

„Takva promena stava može dovesti do toga da banke sada iskoriste neke vanredne pravne lekove na osnovu kojih će građani morati da plaćaju i svoje advokate i advokate banaka i sudske troškove“, izjavio je Krasić.

Prema njegovim rečima, mnoge presude koje su sada nepravosnažne mogu biti preinačene od strane viših sudova, što će takođe dovesti do toga da građani snose troškove celog postupka.

On ističe da sud mora da ima slobodu, a građani ustavom i zakonom zagarantovana prava.

“Advokati su prvi i osnovni stub odbrane, jer su konstantno u temi prava i zakona, zato ih treba podržati i pratiti, oni se ovde bore za sve nas. Ovo nije prvi put, a neće biti ni poslednji, tako da hvala svima onima koji se trude da govore kada ostali ćute”, zaključuje Krasić.

Advokati iz Niša i Leskovca protestovali su u ponedeljak i utorak ispred zgrada osnovnih i viših sudova u ovim gradovima zbog promene stava Vrhovnog kasacionog suda (VKS) o troškovima obrade kredita u sporovima između građana i banaka.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare