Da li je Vučić najavljenim popustom za struju zapravo povećao krađu kilovata?

Vlada Srbije je novom uredbom o umanjenju računa za struju za sve one koji budu štedeli od oktobra do marta naredne godine propisala da će ta domaćinstva moći da ostvare popuste od 15 do 30 odsto. Elektroprivreda Srbije umanjivaće mesečne račune na uštede ostvarene u odnosu na isti mesec prošle godine. Za takvu uštedu koja je između pet i 20 odsto – odobriće se popust od 15 procenata. Za uštedu koja je u rasponu od 20 do 30 odsto – odobriće se popust od 20 procenata i za uštedu veću od 30 odsto – odobrenje će biti 30 procenata. Poslednji podaci ukazuju da su domaćinstva prošle godine tokom zimskog perioda prosečno trošila 401 kilovat-sat. Ukoliko bi u istom periodu ove godine ostvarili uštedu od recimo 10 odsto to bi značilo smanjenje za nekih 21 procenat ili oko 980 dinara. Oni koji uštede 30 procenata znatno će umanjiti račun, tako da može biti niži i do 2.200 dinara, navodi za RTS Radovan Stanić, izvršni direktor za snabdevanje električnom energijom u EPS-u.

Umanjenje računa odnosi se na obračun za tekući mesec. On u sebi sadrži utrošenu energiju, trošak garantovanog snabdevača i obračunsku snagu. Domaćinstva u kojima ne bude bilo potrošnje neće ostvariti ni popust, kaže Stanić. Dodaje da je potrošnja onih koji se greju na struju daleko iznad prosečne potrošnje.

„Možemo ovde pričati o potrošnji od 1.600, 2.000 kilovat-sati, pa i više. Recimo za onoga ko troši 2.000 kilovata, ukoliko bi smanjio potrošnju za 10 procenata, ušteda bi bila na nivou 7.500 dinara ili 28 odsto računa. Ako bi to smanjenje bilo do 30 procenata i više od toga ušteda bi bila 11.000 ili 12.000 dinara ili 55 odsto računa”, objašnjava Stanić za Politiku.

Upitani da li se može očekivati da posle donošenja ove uredbe dođe do povećane krađe struje (tako što će se komšija na kvarno prikačiti komšiji, staviti magnet na brojilo koji će usporiti potrošnju) i da na taj način pojedina domaćinstva prikažu manji račun i manju potrošnju, dr Miloš Banjac, profesor na Mašinskom fakultetu i bivši pomoćnik ministra za energetiku, odgovara za Politiku da veruje da će Elektroprivreda Srbije raditi i dodatne unakrsne provere, kako ne bi dozvolili da se stimulativni popusti za uštedu energije zloupotrebe na ovaj način. Običnim vizuelnim pregledom, bez provere samog brojila i takozvane provere iza brojila u većini slučajeva nije moguće ustanoviti da li neko zloupotrebljava ili neovlašćeno koristi električnu energiju.

„Iako je krađa struje nezakonita i mora da se spreči i sankcioniše, ona je nažalost veoma prisutna u Srbiji. Poražavajuća je činjenica da su u našoj zemlji gubici električne energije na distributivnoj mreži 11,73 odsto, dok su primera radi u Sloveniji 4,18, a u Austriji 2,88 procenata. Upravo ovako veliki gubici upućuju da se pored opravdanih tehničkih, ogromna količina električne energije „gubi” zbog takozvanog neovlašćenog korišćenja struje”, navodi prof. dr Banjac.

Upitan da li je realno očekivati da neko ko troši u proseku 350 kilovata, koliki je prosečan račun u Srbiji, uštedi 20 do 30 odsto ili je to realnije za skuplju – plavu i crvenu zonu, naš sagovornik odgovara, da samim tim što neko trenutno troši oko 350 kilovat-sati mesečno znači i da je i do sada štedeo i racionalno koristio električnu energiju.

„Zbog toga ne može da se očekuje da će on uspeti da smanji potrošnju za velike iznose. Ipak, uvek ima prostora da se uštedi bar 18 kilovat-časova, odnosno, malo više od pet procenata, što će uz najavljene mere da će EPS dati i dodani popust od 15 odsto smanjiti račun za struju za skoro 21 procenat”, zaključuje Banjac.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

2 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Sto ae tice kradje struje, samo neka drzava resi problem romske populacije i bicemo extra. Konkretno za Leskovac pojedinci iz tri romska naselja placaju, vecina ne, a dosta njih je i neovlasceno prikljuceno na distributivni sistem. Iznoci dugovanja krecu se i po 10ak miliona dinara. Kad se dodje na skljucenje, prete, bacaju decu ispred vozila, napadaju sekirama, morkama…
Vise puta je morala policija da reaguje kako bi spasila zivote monterima koji samo rade svoj posao. A verujfe mi i policiji nije bilo lako da to ucini. I oni su bili fizicki napadani. A kad rulja krene…
Kad drzava bude resila taj momenat, mnogo ce nam biti bolje. I nije tu samo u pitanju srruja. Ne placa se ni voda, komunalije, pore,i…

To su rezultati „pozitivne diskriminacije“, gde se pripadnicima manjine dozvoljava da nekažnjeno čine krivična dela, dok se prema pripadnicima većinskog naroda primenjuje zakon. Bespravno priključenje, nasilničko ponašanje, napad na službena lica… Auuu….koja „dela“! Dozvolili ste da se manjina organizuje u RULJU i da SLOBODNO može da primenjuje LINČ. Sram da bude policiju! Kada to kažem, mislim u prvom redu na one koji naređuju da se zakon i tretman građana primenjuje selektivno. Pa zamislite da je sve ovo što je navedeno u tekstu uradi neki Srbin, Bugarin, Makedonac…ili pripadnik neke druge neprivilegovane manjine. Osudili bi ga na 3-4 godine robije. Baš me briga da li je taj Hrvat ili Rom, da li je bogat, siromašan, nezaposlen, crn, beo, školovan, neškolovan… Koliko ima nezaposlenih Srba pa koliko toliko, izmiriju svoje troškove. Snalaze se ljudi, nikome ne pada na pamet da se bespravno priključuje na struju. Ovako ispada da mnogim Romima svi mi ostali plaćamo račune.