Dimitrijević: Kada krene rekonstrukcija bolnice biće komplikovano, a najteže pacijentima

Za nedelju do deset dana biće poznat konzorcijum koji bi trebalo veoma brzo da krene da radi na rekonstrukciji unutrašnjosti leskovačke Opšte bolnice. Ovaj posao vredan je 4,5 milijarde dinara bez PDV-a i planirano je da traje minimum dve godine.

Kakav će to uticaj imati lečenje pacijenata i kako će funkcionisati zdravstvena ustanova koja brine o životima preko 130.000 zdravstvenih osiguranika pričali smo sa direktorom Opšte bolnice Leskovac koji priznaje da situacija neće biti nimalo laka.

POVEZANO:


Cvetanović obećao da će podneti ostavku ako bolnicu radi ista firma koja gradi trg


“Kada sa izvođačima radova budemo potpisali ugovor, onda ćemo zajedno odrediti dinamiku radova. Kako smo inače gledali po projektu, mi ćemo morati da oslobodimo kompletno jedno bolničko krilo od prizemlja do šestog sprata, odnosno suturena, zbog zamene vodovodnih i kanalizacionih cevi. Menjće se i struktura bolničkih soba. Biće dvokrevetne ili trokrevetne i svaka će imati zaseban sanitarni čvor. Pacijente ćemo prebaciti na drugu stranu. Radićemo sa pola kapaciteta”, objašnjava na početku razgovora Dimitrijević.

A šta ćemo kada počne rekonstrukcija operacionih sala?

To će biti najveći problem. Moraćemo da radimo jedan spat, pa drugi… Moraćemo da ostavimo sale koje će funkcionisati. Kada bude počelo da se radi porodilište, videćemo kako ćemo to organizovati uz konsultacije sa sanitarnom i zdravstvenom inspekcijom. Možda će porođaji morati da se vrše i van Leskovca dok traje rekonstrukcija. Biće otežan rad, ali zahtevaćemo od pacijenata strpljenje.

I sami dobro znate da pacijenti često nemaju strpljenja i da burno reaguju i na najmanji nemar lekara ili gužve, a posle krive novinare koji su pisali o tome ili vas napadaju jer ste se njima izvinili u ime nekog drugog.

Zarad dobre i savremene bolnice, a verujte da će to biti, po svim evropskim standardima, moraćemo da se strpimo svi. I stan kada krečite ne možete da ga dovedete u red minimum deset dana, a kamo li kada je reč o ovako velikom sistemu. A ovde će u zgradi stavljati potpuno drugačiji materijali i u operacionim salama. Za sterilizaciju. Poseban sistem će biti i dezinfekcije. Praviće se centralna ventilacija, klimatizacija… Znači, jedan potpuno drugačiji sistem rada. Svaka soba će imati svoju temperature. Kod bebica, recimo, moraće da bude 24 stepena, negde 20, sve zavisi od propisanih standarda.

Ljudi ovu priču o rekonstrukcije nisu shvatali na ovaj način.

Reč je o veoma kompleksnom poslu. Samo je problem što ne zidamo novu zgradu, već rekonstruišemo staru. Najpre ćemo izgraditi novu trafo stanicu. Trebaće nam mnogo struje. Sama magnetna rezonanca koju ćemo dobiti će povući mnogo struje. Biće i dva nova skenera, dva nova rendgena, a sve to povlači jako puno struje… Kada dođe i novi mamograf, nova gama kamera, mi moramo da imamo minimum tri megavata struje u svakom trenutku. Imaćemo i deset novih agregata za stuju kako, kada dođe do nestanka struje, ne bi morali da čekaju ni laboratorija ni dijaliza… Do sada su nam agregatima bile pokrivene samo operacione sale. Već sam vam i napomenuo da će se raditi i novi sitem grejanja. Preći ćemo na gas. Više nećemo biti jedan od najvećih zagađivača u gradu. Do sada smo se grejali na mazut, to znate. Podstanicu za gas smo već napravili.

Urgentni centar / Fotografija iz arhive

Najavljivali ste da će se izneštati i Urgentni centar. Kako će to funkcionisati?

Tačnije, Urgentni centar ćemo proširiti. Praviće se i nove ambulante. Svaki specijalista će imati svoju ambulantu. Sve će to biti smešteno u Urgentnom centru jer se pokazalo da je ta služba naše usko grlo, jer je isti ulaz i za pacijente koji dolaze na dijagnostiku, idu u laboratoriju, rendgen… Ulaz u Urgentni centar će biti na drugoj strani, i biće samo za urgente slučajeve. Praviće se nova čekaonica sa malom salom za intervencije. Takođe, imamo ideju i da Angio salu spustimo u prizemlje kako bi pacijent sa akutnim infarktom mogao da ide odmah u salu, da se ne gubi vreme. U prizemlje ćemo preseliti i transfuziju jer imamo veliki problem što se trenutno nalazi na drugom spratu. Tug de je sada Služba transfuzije, u planu je po projektu da se preseli centralna intezivna nega, povezana sa Hirurgijom. To će biti potpuno jedan novi prostor.

A dokle se stalo sa pričom ponovnog formiranja jedinstvenog Zdravstvenog centar i spajanja Domam zdravlja sa bolnicom? Moram da podsetim da ste govorili kako nećete preuzeti odgovornost nad vođenjem jedne takve ustanove zbog enormnih dugovanja Doma zdravlja za plate pojedinim zaposlenima.

Desiće se to sigurno. Mislim na spajanje. Zastalo se sa tim postupkom zbog kovida. Što se drugog dela pitanja tiče, znate, startovati sa minusom je jako teško. Ja nisam navikao da radim u blokadi i to ne želim. Te dugove će neko morati da vrati. Pre ili kasnije, to će morati da se reši.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

4 komentara na “Dimitrijević: Kada krene rekonstrukcija bolnice biće komplikovano, a najteže pacijentima

  1. Nije cilj samo izgraditi treba posle i sve to održavati a potrebno je i stručno osoblje a ne prinaučeni sa kupljenim diplomama.Sve u gradu što je urađeno je fuš nemaštovito i zapušteno.Trotoari sa bekaton pločama se lome jer služe za parkiranje.Kružni tokovi koji su napravljeni (na pr.u naselju Solidarnost)je izvođač zaboravio da uradi silazak za invalide do pešačkog pa su kada padne kiša puni vode i ne može da se pređe ulica.Ovakvih primera ima nebrojano i to ukazuje na nestručnost jer se poslovi daju firmama bliskim SNS-u a tamo rade nestručni ljudi.Tako da ova vlast pravi više štete nego koristi a za sve to vreme se oni na visokim funkcijama enormno bogate.Opšta otimačina i nepotizam.

  2. „Biće teško“ reče ovaj, koji organizuje posao i prima platu za to. E pa, zaradi pare- ili beži odatle!

  3. „Moraćemo da radimo sa pola kapaciteta“ reče direktor. Rođo pa vi već sada ne radite nikako. Mogu samo da zamislim kako ćete raditi kada krenu majstori da sređuju. Za šta se jadnom narodu odbija svakog meseca sa plate, greota.

  4. Pitanje je koliko vec ne radi postojeci skener u bolnici, badava nam i 10 skenera ako ne rade!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *