Država Turcima daje još 3,7 miliona evra za izgradnju fabrike u Leskovcu

Foto: Aleksandar Vučić / Facebook

Turskoj kompaniji Erenli, koja posluje u Leskovcu, država Srbija dodeliće 3,78 miliona evra podsticaja za izgradnju pogona za proizvodnju sistema za cirkulaciju u automobilskoj industriji. Erenliju je prethodno, bez naknade, u Leskovcu dodeljeno državno zemljište od 67.469 kvadrata.

Ugovor o dodeli sredstava podsticaja zaključen je između Ministarstva privrede i kompanije „ERENLI DOO LESKOVAC“, piše Nova ekovomija.

Erenli se ugovorom obavezuje da zaposli najmanje 338 novih radnika na neodređeno vreme do kraja 2025. godine, kao i da u istom roku izvrši ulaganje u materijalna i nematerijalna sredstva firme od najmanje 16,6 miliona evra, od toga 25 odsto ulaganja mora biti finansirano iz sopstvenih sredstava.

Firma će biti u obavezi i da isplati zarade za novozaposlenih 338 lica povezenih sa Investicionim projektom, u dvogodišnjem periodu nakon dostizanja pune zaposlenosti, u iznosu od najmanje 4,29 miliona evra.

Pred firmu je stavljena obaveza i da u periodu od pet godina, od završetka Investiciionog projekta ne smanjuje broj zaposlenih na neodređeno vreme ispod 339, kao i da tokom istog perioda ne smanjuje vrednost materijalnih i nematerijalnih sredstava dostignutu realizacijom Investionog projekta.

Sredstva će biti isplaćane u četiri tranše, prva 2023. godine a poslednja 2026. godine.

Prijava za pomoć podneta je na sredinom juna prošle godine, a Savet za ekonomski razvoj je pomoć odobrio 18. feburara.

U trenutku podnošenja prijave za dodelu podsticaja Erenli je imao jednog zaposlenog, navodi se u ugovoru,firma Erenli je u Leskovcu osnovana 13. maja 2021. godine i vlasništvu je kompanije ERENLI KAUCUK iz Turske.

„U pitanju je preduzeće koje posluje u sektoru proizvodnje delova od gume za automobilsku industriju“, piše u Ugovoru o dodeli podsticaja.

Glavni proizvodi Erenlija su sistemi za hlađenje i grejanje, CAC creva, sistemi za kontrolu emisije i creva za hlađenje ulja.

Turskoj kompaniji Erenli je prethodno za izgradnju pogona bez naknade dodeljeno državno zemljište od 67.469 metara kvadratnih u Leskovcu.

„Tržišna vrednost zemljišta iznosi oko 1,2 miliona evra“, procenilo je Ministarstvo finansija.

Plan je da se u novom objektu proizvode smeše i pokrene proizvodna linija za proizvodnju plastičnih cevi.

Turskoj kompaniji Erenli je prethodno za izgradnju pogona bez naknade dodeljeno državno zemljište od 67.469 metara kvadratnih u Leskovcu.

Tržišna vrednost zemljišta iznosi oko 1,2 miliona evra, procenilo je Ministarstvo finansija.

Plan je da se u novom objektu proizvode smeše i pokrene proizvodna linija za proizvodnju plastičnih cevi.

Prva faza radova na izgradnji nove fabrike završena je početkom marta, a svečanosti je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

1 komentar na “Država Turcima daje još 3,7 miliona evra za izgradnju fabrike u Leskovcu

  1. neka vide radnici kako drzava daje velikodusno subvencije pa kad se zaposle da daju pola od svake plate do iznosa subvencije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *