Dveri traže hitnu ostavku gradonačelnice Niša zbog “strukturnog nasilja nad javnim interesom” i vanredne lokalne izbore

Nakon više akcija Dveri Niš poslednjih meseci i ukazivanja na sve oblike kršenja javnog interesa od strane gradonačelnice Sotirovski, i današnja vest – da je zbog mogućeg sukoba interesa iz čl. 42 Zakona o sprečavanju korupcije u vezi dodele socijalnog stana njenom zetu,čak i Agencija za sprečavanje korupcije povela postupak protiv gradonačelnice Niša – govori o tome da su Dveri Niš potpuno u pravu što traže hitnu ostavku gradonačelnice i zahtevaju vanredne lokalne izbore u Nišu. Zloupotreba je bilo za ovu godinu i po dana od kad je Sotirovski postavljena na mesto gradonačelnika mnogo i toliko su beskrupulozno očigledne, da njih više ni Agencija za sprečavanje korupcije ne može da ignoriše, kažu u ovoj stranci.

Iz Pokreta Devri kažu da je pokretanje postupka od strane Agencije za sprečavanje korupcije samo nagoveštaj pravde koja je toliko potrebna Nišu i njegovim građanima.

“Ponašanje gradonačelnice Sotirovski od njenog stupanja na javnu funkciju je primer strukturnog nasilja nad javnim interesom a ona samo vulgarni simbol načina na koji se upravlja Gradom. Ni moguće mere za razrešenje sa javne funkcije, a ni odluka o povredi Zakona o sprečavanju korupcije, kao ni izricanje novčane kazne od 100 do 150 hiljada dinara gradonačelnici Sotirovski iz čl. 103.ovog Zakona neće Nišlijama doneti pravdu a ni sprečiti gaženje javnih interesa jer se na listama ( https://www.acas.rs/mere-javnog-objavljivanja-preporuke-za/) za primenu ovih mera već nalaze brojni niški funkcioneri i predsednici opština, kao i član aktuelnog gradskog Veća, a strukturno nasilje i otimanje imovine, javnog prostora i gaženje interesa Nišlija je svakog dana sve gore”, navodi se u saopštenju.

Oni dodaju da konstantno upozoravaju nišku i srpsku javnost da u Nišu postoji organizovana, institucionalizovana pljačka, nezakonitost odluka izvršne i skupštinske vlasti i kolaps upravljanja u svim sferama i na svim nivoima.

“I lokalna vlast i gradonačelnica koja je predstavlja ponašaju se kao da javni prostor i javna imovina pripadaju njima. Primera za ovo je previše, a socijalni stan za zeta, zaposlenja članova porodice bez objavljenih ugovora (koje Dveri zahtevaju i dalje) , ponašanje penzionisane savetnice Živulović i njena neprihvatljiva komunikacija sa građanima, otimanje javne površine i poklanjanje „Delti“, priprema i nezakonita izmena GUP po želji investitora a tajno od građana, otimanje imovine Niša od strane „Parking servisa“ i od strane „Direkcije za javni prevoz“, neodgovornost nadzornog organa „Direkcije za izgradnju grada“ za katastrofalno izvođenje radova na saobraćajnicama, na gradskom Trgu i na mostu, postavljanje partijskih ljubimaca bez struke za direktore u vitalnim javnim komunalnim preduzećim i istovremeno progon stručnih kadrova u javnim preduzećima, tajne pripreme za izbor direktora javnih preduzeća, rasprave o budžetu najveće niške opštine iza zaključanih vrata, samo su deo nezakonitosti gradonačelnice i male frakcije niškog SNS koja saučestvuje u ovoj vlasti. Sredstva su uvek ista – nezakonitost i nemoral, a i epilog je uvek isti – opljačkani i poniženi građani i devastiran Grad”, dodaje se u saopšrenju.

Zbog svega Dveri Niš ponavljaju zahtev da gradonačelnica Sotirovaki podnese ostavku i da se hitno raspišu vanredni lokalni izbori u Nišu.

“I za vlast to je najbolje rešenje. U suprotnom, bes građana Niša koji tinja svih ovih teških godina više neće moći da se institucionalizuje a predstavnici vlasti suočiće se sa svojim postupcima na način koji ne očekuju a koji ne odgovoara nikome”, zaključuju dverjani.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare