Godina velikih promena u energetskom sektoru, akcenat na izgradnji hidroelektrana

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će 2021. biti godina velikih promena u energetskom i rudarskom sektoru. Oni bi trebalo da postanu „zamajac razvoja srpske privrede“. Uz to, 2021. biće i godina unapređenja energetske efikasnosti i projekata zaštite životne sredine.

Te promene, kako je naglasila, odnose se na okretanje projektima koji se tiču zaštite životne sredine, unapređenje energetske efikasnosti kroz formiranje fonda za energetsku efikasnost, ali i stvaranje okruženja za ulazak i privatnog kapitala u oblast energetike i rudarstva.

„Okrenućemo se više izgradnji hidroelektrana, i tu ne govorimo o malim hidroelektranama nego, pre svega, o srednjim hidroelektranama koje treba da pomognu da u decenijama koje dolaze mnogo više koristimo čiste izvore energije“, rekla je Mihajlovićeva, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Navela je da očekuje da će Srbija graditi hidroelektrane na gornjoj Drini, a da će Elektroprivreda Srbije da bude poznata i van granice Srbije, što će značiti veće prihode i profitabilnije poslovanje.

„Kad govorimo o gasu, za nas je od velikog značaja Balkanski tok. To automatski znači da više nismo zavisni od snabdevanja samo iz jednog pravca, odnosno od gasa koji treba da dobijemo preko Ukrajine“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona precizira da je urađena diversifikacija puteva snabdevanja, ali da ne postoji još diversifikacija dobavljača.

„U vremenu ispred nas sigurno će se razgovarati i raditi i na tome. Tako postižemo viši nivo gasne energetske bezbednosti. Srbija će graditi gasnu interkonekciju između Srbije i Bugarske, a radiće se i na pripremi dokumentacije za gasne interkonekcije i sa Rumunijom, ili sa neki drugim državama“, rekla je Mihajlovićeva.

To, dodala je, daje mogućnost da Srbija bude centar regiona u oblasti energetike, ali i tranzitna linija kada je reč o celom ovom regionu.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare