Gradonačelnik Leskovca u Istanbulu govorio o izazovima lokalnih samouprava u kriznim vremenima, smenjen sa funkcije predsednika NALAS-a

Fotografija preuzeta sa zvaničnog gradskog sajta / gradleskovac.org

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, poslednji put kao predsednik NALAS-a, predsedavao je danas sednicom 18. statutarnom sednicom Generalne skupštine Mreže asocijacija lokalnih vlasti jugoistične Evrope (NALAS) na kojoj se govorilo o stavarnju otpora lokalnih samouprava kao odgovor na velike i višestruke izazove sa kojima se ceo svet suočava.

U svom uvodnom obraćanju Cvetanović je istakao da je prethodni period bio u znaku velikih potresa na globalnom novou – počev od pandemije, ekonomske i socijalne krize, energetske krize kao posledice rata u Ukrajini, negativnih klimatskih promena, a sve je kulminiralno razornim zemljotresom epskih razmera koji je pogodio Tursku.

„Znam da svi mi gradonačelnici na ceo taj razvoj događaj gledamo iz jednog specifičnog ugla i svi se pitamo isto: jesmo li spremni da se suočimo sa tako ogromnim, višestrukim izazovima? Jesu li naši gradovi otporni? Da li nedostaci koji se tiču nivoa decentralizacije u jugoistočnoj Evropi ometaju sposobnosti lokalnih samouprava da igraju značajniju ulogu? Mogu li naši savezi lokalnih samouprava da imaju jasniju ulogu u upravljanju kriznim situacijama? I konačno, pomažemo li jedni drugima dovoljno u teškim vremenima? Možemo li više da učinimo kako bismo podstakli solidarnost i jedni drugima pomogli kada je to najpotrebnije? Smatram da danas više nego ikad, kao lideri udruženja lokalnih samouprava, moramo da zauzmemo čvrst stav i zahtevamo istinsku decentralizaciju, potpuno u skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi. U tom cilju, računamo na podršku Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, kao čuvara Evropske povelje o lokalnoj samoupravi“, zaključio je.

Kako saopštavaju iz lokalne samouprave, funkciju predsednika NALAS-a od gradonačelnika Cvetanovića danas je preuzeo Mehmet Ergun Turan, gradonačelnik Fatiha u Istanbulu, koji predstavlja Uniju opština Marmara. Prvi potpredsednik NALAS-a postaje Dušan Raičević, predsednik Opštine Bar, koji predstavlja Zajednicu opština Crne Gore. Drugi potpredsednik NALAS-a biće Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke iz Saveza gradova Hrvatske, a treći Emil Dragiči, gradonačelnik Vulkana, koji predstavlja Savez opština Rumunije.

Gradonačelnik Cvetanović je u Istanbulu otvorio i konferenciju međuregionalne razmene „Okviri upravljanja na više nivoa – jačanje uloge lokalnih vlasti u energetskom i klimatskom planiranju”.

„NALAS je razvio svoj novi Strateški plan 2023-2027, koji je ambiciozan, ali i realan. Jedan od tri ključna cilja ovog plana je da podrži gradove i opštine jugoistočne Evrope da prerastu u održive, pametne, inkluzivne i otporne izvore za život. U postizanju ovog cilja, energetsko i klimatsko planiranje na lokalnom nivou čini veoma važan aspekt. Veoma smo srećni što će NALAS-ovi decenijski zagovarački napori konačno rezultirati uspostavljanjem dugoročnog sistema podrške članicama Pakta gradonačelnika na Zapadnom Balkanu i Turskoj u ispunjavanju svojih obećanja u okviru energetskih i klimatskih ciljeva. NALAS će uspostaviti regionalnu strukturu koja će ponuditi help-desk uslugu i olakšati proces izrade opštinskih klimatskih i energetskih akcionih planova. Da bi se osigurao uspeh i dugoročna održivost inicijative, NALAS i njegove članice predviđaju strukturu podrške Paktu gradonačelnika kao prilagođenu pomoćnu službu kojom upravlja NALAS-ov Sekretarijat i koju podržavaju lokalne samouprave članice NALAS-a. Ona će pružati informacije, ali će omogućavati i tehničku podršku, umrežavanje, promociju ideje Pakta gradonačelnika, podizanje svesti o njoj, zagovaranje i lobiranje, kako na regionalnom tako i na nacionalnom nivou“, zaključio je Cvetanović.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Nije smenjen, već se na svakoj godišnjoj skupštini Nalasa bira novo predsedništvo, po sistemu rotacije. Al dobro, vest je čitanija kad piše da je „smenjen“