Hoti: Srbija pokušava da ukloni Albance sa vekovnog prostora u “Preševskoj dolini”

Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da je uznemirujuće što država Srbija briše Albance u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa iz matičnih knjiga i da su ti postupci diskriminatorski i kršenje ljudskih prava, prenosi Ekonomija onlajn.

“Ovom akcijom Srbija pokušava da ukloni Albance sa njihovih vekovnih prostora. Mnoge porodice su već stradale od ovih akcija, ali ove metode neće uspeti. Ove radnje treba odmah prekinuti. EU i druge zapadne zemlje moraju mnogo snažnije da reaguju protiv ovih postupaka Srbije”, rekao je Hoti.

Hoti kaže da prvo Kosovo i Srbija treba da preduzmu sve državne i diplomatske akcije u odbrani osnovnih prava Albanaca, kao i da te akcije moraju da budu koordinirane.

“Albanija može da igra važnu ulogu u diskusijama koje se vode na nivou OEBS-a i Saveta Evrope. Posebno, informacije i podršku treba tražiti od Vašingtona, koji ima neophodnu moć i mehanizam da disciplinuje Srbiju. Drugo, predstavnici Albanaca u Preševskoj dolini na centralnom i lokalnom nivou moraju da budu jedinstveni u svom političkom delovanju prema srpskoj državi, da govore jednim glasom i da budu koordinisani sa Prištinom i Tiranom, kao što je to bilo u prošlosti”, rekao je Hoti.

On je u intervjuu za AFEDS, nevladinu organizaciju koja radi na potrebi da se Albanci ujedine i doprinesu razvoju privrede i zaštiti prava na svojim autohtonim teritorijama u Srbiji, rekao da u “preševskoj dolini” treba podržati organizacije civilnog društva koje bi trebalo da budu veoma glasne protiv svake nepravde i diskriminacije Albanaca.

“Ponekad je civilno društvo, budući da nije političko, mnogo moćnije u podizanju svesti o nepravdi prema Albancima. Treće, Kosovo i Albanija moraju da podrže Albance u preševskoj dolini na institucionalan i konkretan način. Podrška treba da bude deo zvaničnog planiranja budžeta u oblasti obrazovanja, zdravstva, privrede, nevladinih organizacija, kulture i drugih oblasti”, rekao je Hoti.

On kaže da su tri opštine u kojima žive Albanci najnerazvijenije, da je kvalitet fizičke, zdravstvene i obrazovne infrastrukture znatno lošiji nego u drugim opštinama u Srbiji, a da već duže nedostaju javne investicije koje utiču na kvalitet života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.