I Dveri traže zaštitu privrednika i produženje roka za fiskalizaciju

Zbog brojnih tehničkih problema, kašnjenja u isporuci i servisiranju blagovremeno naručenih i plaćenih fiskalnih kasa, zbog nelojalnog i nekažnjenog ponašanja jednog broja distributera, ali i zbog pravne nesigurnosti i mogućih represivnih sankcija prema privrednicima, GrO Dveri Niš zahteva od nadležnih odlaganje primene Zakona fiskalnim kasama i produženje prelaznog perioda za upotrebu novih fiskalnih kasa kojima se promet privrede prati u realnom vremenu.

Istovremeno pozdravljaju odluku za koju su se Dveri zalagale da se pijačni prodavci izuzmu od primene pravila o upotrebi fiskalnih kasa.

“Umesto da prelazak na novi sistem fiskalizacije i poreske kontrole bude jednostavan za korišćenje, stabilan i uvek dostupan poreskim obveznicima, veliki broj privrednika i preduzetnika i pored šestomesečnog prelaznog perioda nije do 1.maja uspeo da prilagodi svoje poslovanje novim pravilima. Zbog rigorozne kontrole i milionskih kazni koje najavljuje Poreska uprava mnogi su zatvorili objekte, jer ne mogu da koriste stare kase ili će zbog uvećanih troškova i neefikasne administracije povećati cene proizvoda”, navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, umesto da novi sistem fiskalizacije i računi sa QR kodom savremenim softverskim rešenjem omoguće borbu sa crnim tržištem i sivom ekonomijom, stihijna i neorganizovana priprema i slaba podrška Ministarstva finansija stvorila je brojne probleme upravo privrednim subjektima koji posluju legalno.

“Posledice loše sprovedenog tranzicionog perioda su brojni problemi privrednika od toga da fiskalne kase koje su poručene i uplaćene na vreme nisu isporučene, do isporuke neispravnih kasa, kašnjenja sa instaliranjem, nefunkcionalnost i neprilagođenost novih kasa specifičnostima sektora i naplate, problemi koje stvaraju sektorski neprilagođena softverska rešenja, do izostanka tehničke podrške i enormnih zarada distrubutera. Specifičnost pojedinih sektora poput saobraćaja i usluge „ostalog obrazovanja“ takođe zahtevaju duži period za prilagođavanje privrednika”, naglašavaju.

Dveri iz Niša zaključuju da je cilj Zakona o fiskalizaciji borba protiv crnog tržišta, a ne ekonomski kolaps registrovanih privrednih subjekata u uslovima enormne inflacije i opšteg pada privredne aktivnosti.

“Stoga, zbog neadakvatne pripreme ovog savremenog sistema praćenja poreskih obaveza, tražimo odlaganje primene ovih priopisa do kraja godine , a od Poreske uprave, umesto represije nad privrednicima koji posluju sa starim kasama, tražimo da im pomognu u primeni ovog novog oblika kontrole poreskih prihoda”, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.