Investitor kome brane da zida u Dubočici: “Nisam ni žut, ni plav, već svima crn zbog raznoraznih političkih previranja”

Vlasnik građevinske firme Eurokonstrukt Bratislav Jovanović, kome je Ustavni sud presudom ipak omogućio da zida stambenu zgradu u naselju Dubočica na sadašnjoj parkovskoj površini, kaže da je prinuđen da preko medija pozove gradske vlasti da ovaj problem reše, kako ne bi morao da preko suda potraži nadoknadu nanete štete u visini od million i po evra, koju bi morali da plate svi građani.

Naime, i pored toga što se ta parcela zakonski vodi kao njegova, kako tvrdi, ona je uzurpirana pre par meseci od strane predsednka Mesne zajednice “Milentije Popović” Aleksandra Rangelova, koji je preko nje, ne pitajući ga, protivzakonito sazidao pešačke staze i postavio mobilijar.

“Taj čovek je na protestu protiv izgradnje napravio svoje prve političke korake, a sve pod velom navodnog građanskog aktivizima. I tu se nije zaustavio. Pre par meseci su počele da se dešavaju čudne stvari i ja zaista ne razumem da neko svoe političke korake želi da gradi na nepoštovanju zakona. Na toj lokaciji je gradio neku stazu, postavljao mobilijar, a da me nije ni pitao kao vlasnika. Ja sam se mesnoj zajednici obratio u pisanom obliku, čak sam bio rapoložen da im dam privremenu dozvolu za to, a oni su se u potpunosti oglušili, kao da je to njihovo dvorište i da oni tu mogu da prave svoju igraonicu. Ovde se demokratija i anarhija praktično dodiruju”, komentariše Jovanović.

Kako ističe, od zidanja zgrade na toj parceli je odustao, ali sa njom ima druge planove.

“Kada privreda dođe u ćorsokak, a ja sam privrednik, pokušava se da se nađe kopmpromisno rešenje. Ja sam onda imao ideju da umesto stambene na tom placu napravi lokal koji neće da ugusti naselje već da otvori nova radna mesta. Čak sam planirao da u tom kompleksu napravim i kafić u kome će raditi isključivo mladi sa posebnim potrebama. U razradi tog projekta, sastao sam se sa čelnicima ‘Univerexporta’ koji su izložili svoju želju da na toj lokaciji otkupe market koji bi mi sagradili. Projekat koji smo uradili se potpuno uklapa u ambijentalnu celinu i ne uništava zelenu površinu”, objašnjava.

Kako dodaje, on je za kompromisno rešenje sa lokalnom samoupravom koja mu je i prodala plac.

“Bolje je da nađemo kompromisno rešenje i da u grad dođe investicija od million i po evra, nego da budžet grada bude oštećen za million i po evra jer ću na kraju biti prinuđen da tražim obeštećenje ,a  to će morati da plate svi poreski obaveznici”, naglašava Jovanović.

Smatra da će imati i posledice zbog svega ovoga što je izneo u javnost.

“Jer nisam ni žut, ni plav, već crn zbog političkih previranja i zato što mi ne dozvoljavaju da sagradimo ono što je moguće, a što bi bilo za dobrobit celog naselja.  A nisam ni kum, ni pobratim. Da napravim tu digresiju…”, konstatuje.

Jovanović kaže da ima rok do nove godine da obezbedi građevinsku dozvolu, ali da kod nadležnih organa nailazi na zid ćutnje, pa i još goreg.

“I pored toga što su mi prodalu tu parcelu, sada je u loaklnoj samoupravi doživljavaju kao javnu blokovsku površinu. I kada se obratim njima, za parcelu koja je jedan kroz jedan u privatnoj svojini, iz Urbanizma me obavetavaju da tu nije dozvoljena gradnja jer je navodno u pitanju javna površina. Ja mislim da oni to sad rade iz nekog straha da ne naprave nešto navodno loše  sada pred izbore. Na žalost, ja ću morati o njihovom pogrešnom radu morati da obavestim i nadležnu inspekciju. Ja svoju državu gledam kao svoju domovinu i majku, ali ona mene u ovom slučaju posmatra kao loša maćeha. Ja još uvek ne želim da tužim, želim i da uvažim građane Dubočice i da stvar depolitizujemo i da na javnom uvidu građani jasno stave svoje primedbe ako ih imaju.

Ceo intervju sa Bratislavom Jovanovićem poslušajte u audio zapisu ispod:

Inače, taj sporni plac je „Eurokonstrukt“ kupio na javnom nadmetanju i posle protesta građana ostao vlasnik parcele.

„Ne postoji razlog da sada grad ne izda dozvolu jer svi pravni uslovi postoje. Ne radi se tu o nečijoj dobroj volji da li hoće ili neće. Njima je to grad to tako i prodao. Grad je to i oglasio na taj način“, objašnjavaju njegovi pravni zastupnici.

Jovanović je vlasnik samo dela pomenutih parcela koje su prodate na licitaciji.


Podsetimo, kada su se građani ovog dela grada pobunili zbog plana izgradnje stambene zgrade na parkovskoj površini, gradonačelnik Goran Cvetanović im je obećao da do toga ipak neće doći, ali i upozorio da će to zbog navodne odštete koštati gradsku kasu oko milion evra.

„Nakon što smo obećali građanima u naselju Dubočica da nećemo dozvoliti izgradnju zgrade na zelenoj površini i zatražili od investitora da se izjasne da li žele da im vratimo uplaćeni novac stigao nam je izveštaj sudskog veštaka koji tvrdi da su “graditelji” oštećeni za skoro million evra, kazao pre dve godine na sednici Skupštine grada gradonačelnik.

Kako je objasnio, u izveštaju veštaka je procenjeno da bi se stambeni prostor, parking garaže i parking mesta na toj parceli prodala za 317 miliona 950 hiljada dinara i da oni sada traže od grada izgubljenu dobit, kao razliku od cene koštanja od prodajne cene, od 3.654,16 metara, u iznosu od 135 miliona i 251 hiljadu.

“Što znači da sada, ti isti koji ništa nisu uradili zbog toga što su se izjasnili da ne treba da se gradi, grad bi trebalo da im plati million evra.- najmanje. I sada, to postaje matrica da na svakoj lokaciji građani treba da se bune i da svaki put grad Leskovac treba to da plati”, kazao je gradonačelnik nakon zahteva opozicije da se na toj sednici kao tačka dnevnog reda ponovo uvrsti diskusija o izgradnji zgrade na parkiću iza “Madere”, zbog čega su stanari okolnih zgrada takođe nedeljama protestovali.

Jovanović se u septembru 2019. godine suočio sa nezadovoljnim građanima na debati „Saditi ili graditi?“ koju je povodom ovog problema organizovala Nacionalna koalicija za decentralizaciju, a na kojoj su pored njega i organizatora protesta Aleksandra Rangelova odbili da učestvuju gradonačelnik Leskovca i glavni gradski urbanista.

„Tamo gde se gradi uvek se stvaraju nove vrednosti i smatram da će gradnjom dve nove zgrade na ovom prostoru samo da se podigne kvalitet života stanara okolnih zgrada. Građani će dobiti možda u tim zgradama neki novi kafić, igraonicu za decu, pravu teretanu… Izgradnjom novih zgrada će samo da skoči cena stanova, nikako da padne, parkiranje je odmah rešeno, na samoj parceli“, poručio je tada Jovanović okupljenim građanima koji su ga sve vreme pažljivo slušali, ali sa nepoverenjem.

Jovanović je tada konstatovao da su parcele otuđene na najlegitimniji način.

„Po zakonu! Nije bilo nikakvih zakonskih propusta. Čak je ta parcela jednom bila na licitaciji, pa je niko nije kupio. Ja sam bio te sreće ili nesreće da je kupim i da sada imam problem. Ja ne želim ništa i nikoga da ugrozim. Za mene bi bio poraz kao čoveka da imam neke mrlje iza sebe. Ja nikada neću početi gradnju dok oko toga ne postoji koncenzus građana da oni to žele. Meni nije bitno da li ću da steknem veći li manji imetak. Meni je najbitnije da građani shvate, a mišljenje 1.700 njih nije zanemarljiva brojka, da se ovde neće graditi ništa loše“, naglasio je tada investitor.

D.Marinković

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

15 komentara na “Investitor kome brane da zida u Dubočici: “Nisam ni žut, ni plav, već svima crn zbog raznoraznih političkih previranja”

 1. Neka ti pare vrati taj sa kojim si dogovorio prodaju. A i on treba da odgovara za loše poslovanje i prodaju. Koliko je ljudi ojadjeno duplom prodajom stanova i nikom nista. Ovolika opština a ti si bas našao da praviš zgradu ljudima ispod prozora. Zato će i da pobedi Rangelov barem u Dubocici a ako su i ostali gradjani pametni i ako nece nove zgrade da im niču ispred nosa i oni će uraditi isto, glasati za Rangelova. Dosta vise građevinskog divljanja.

  1. Pa upravo je izgradnja bilo čega na tudjem zemljištu „gradjevinsko divljanje“, a te stanove koji su 2 puta prodavani, nije prodavala država. Da je investitor ovde neko drugi, odavno bi bilo useljeno sve, a onaj ko se usudi da postavlja betonske stazice, verovatno bi brzo dobio cipele od istog materijala.

  2. Pa to onaj nedoragjeni Tojaga, direktor ALER sa svojim saradnikom resio da uzme neki dinar. Mesko ga provalio i smenio ali je steta velika naneta Dubocici i gradu.

 2. Kakav bre crni investitor. Resio od ovolikog grada da zida u parku izmedju zgrada. To je uredjeno naselje urbanisticki i zavrsena prica. Ovaj covek ima ozbiljne psihicke probleme kad je resio da na ovaj nacin zaradjuje pare.

 3. Njegova parcela-park između zgrada. Može li se znati ko je njemu to omogućio, i po kom osnovu je baš on to dobio?!

 4. Mi srbi smo sami sebi najveći neprijatelji. Pošto je investitor jasno i javno izložio svoje stavove i planove, da zelena površina neće biti ugrožena, zašto se ne zapita bar neko, da pogleda stvari iz drugog ugla i vidi ovo kao priliku!? Da se dovede najveći DOMAĆI trgovinski lanac, a samim tim i nova radna mesta kao i odlična ideja da se u kafiću zaposle iskljucivo lica sa posebnim potrebama! Mi smo postali lica sa nepotrebnim povećanim!potrebama a dati priliku za lepši život njima, naša je dužnost. Podrška!

  1. Sto ne otvori sve ovo nabrojano u tvom dvorištu, eto daj mu priliku?

 5. Uigrana kombinacija Meska i njegovih kompanjona.Uzurpiraš parkovsku površinu zato što ti je grad prodao.Kako mogu da prodaju nešto što nije njihovo.Sve je to korupcija Meska i ostale manguparije gde otimaju nešto što nikako ne bi smelo da se prodaje pa ako se ljudi pobune onda tuže grad i onda opet građani plaćaju penale a mangupi podele pare.Sve to treba pohapsiti i ako nekad prođu ispod radara i progledaju im kroz prste tako što podplate novu vlast onda ova država i ne zaslužuje da postoji.Pretci nam se u grobu okreću.

 6. Kakav smo mi ovo narod. Ovde se radi o marketu ali ajde i zgrada da se gradi ne gradi se ta zgrada 20 godina vec neki vremesnki period, zavrsi se i gradjevina otsaje vekovim… Ako nastavimo da imamo ogranicena misljenja sa uskim vidikom…. Ubrzo cemo ostati bez obrazovane ljude koji imaju potencijala da nesto korisno urade za ovaj grad…

  1. Kupis stan u zgradi i onda dodje jedan pametan i kaze da je u toj zgradi neophodnan prostor za održavanje skupštine stanara i sastanke i da mu baš tvoj stan odgovara za to i pokrene stanare cele zgrade da ti se oduzme stan za te potrebe. Zar stvarno mislite da je takav scenario moguć.
   Ljudi niti je to park niti javna površina već gradsko građevinsko zemljište u privatnoj svojini. Ne zanosite se pustim obećnjima pojedinaca koji hoće političke poene
   Za raščišćavanje terena nije potrebna nikakva dozvola a za uzurpiranje privatnog poseda mogu da pljušte krivične prijave

 7. Tako je ,i da se uradi revizija zemljišta i stanova lokala kuća svega ,odakle njemu tolike pare privrednik ,Pere pare na sve moguće načine a ti koji su mu omogućili da menja urbanistički plan treba da se preispita kako☝️Pored tolikog lepog praznog zemljišta oni se guraju pored zgrada ,postali smo Brazilska favela ,Taj privrednik da je pametan da kupi od grada prazno zemljište koliko god hoće on se gura u naseljeno izgrdjeno mesto a svi ,iz urbanizam, katastar i geometri sa advokatima da povedu računa jer ovo je težak lopovluk svega i svačega …☝️

 8. U Dubočicinom naselju zgrade zajedno sa zelenim površinama i parkovima čine urbanističku celinu a taj“ investitor“ je trebao da zna da tu nikad neće moći da sagradi bilo šta jer mu upravo stanari zgrada neće dozvoliti. Nije trebao da se rukovodi matematikom već je prvo trebao da konsultuje GRAĐANE, bio je previše siguran da ako plati da može da radi šta hoće. Ima takvih po Srbiji koliko hoćete a neje sve u pare.

 9. Gospodine idi na vrh neke planine pa gradi, ostavi park narodu, a pre svega deci. Mani se para, nisu one sve u životu. Nisi ti ni plav, niti žut, ti si prijatelju suviše mutan. Dok se takvi brinu za grad i ljude u njemu, jadni mi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *