Ustavni sud odlučio: Bratislav Jovanović će ipak moći da zida zgradu na parkovskoj površini u naselju Dubočica

Vlasnik građevinske firme „Eurokonstrukt“ Bratislav Jovanović će ipak moći da zida stambenu zgradu u naselju Dubočica na sadašnjoj parkovskoj površini i nakon pobune meštana ovog naselja, jer je Ustavni sud odbacio Predlog za ocenu zakonitosti Plana generalne regulacije broj 6 na građevinskom području GUP-a Leskovac za blokove 30, 31, 46 i 47 i deo bloka 73 (PGR 6 – „Dubočica“).

Jovanovićeva advokatica Jovana Vučković Pejčić kaže za Rešetku da njen klijent neće odustati od buduće gradnje i da će ubrzo podneti zahtev za novu dozvolu.

„Udruženje građana ’I ja se pitam’ se bunilo da PGR nije u skladu sa planom višeg reda i da zbog toga nije u skladu sa zakonom. Oni su pokrenuli postupak i obratili se republičkom inspektoru kako bi izvršio uvid da li su svi ti planski dokumenti u skladu sa zakonom. Zatim je inspektor zatražio od nadležnog ministarstva da pokrene postupak o oceni zakonitosti, a Ustavni sud je taj zahtev odbacio. To znači da su planski dokumenti na snazi i investitor će moći da aplicira za izdavanje dozvole za gradnju.

Inače, taj plac je „Eurokonstrukt“ kupio na javnom nadmetanju i posle protesta građana ostao vlasnik parcele.

„Ne postoji razlog da sada grad ne izda dozvolu jer svi pravni uslovi postoje. Ne radi se tu o nečijoj dobroj volji da li hoće ili neće. Njima je to grad to tako i prodao. Grad je to i oglasio na taj način“, ističe Vučković Pejčić.

Jovanović je vlasnik samo dela pomenutih parcela koje su prodate na licitaciji.

Podsetimo, kada su se građani ovog dela grada pobunili zbog plana izgradnje stambene zgrade na parkovskoj površini, gradonačelnik Goran Cvetanović im je obećao da do toga ipak neće doći, ali i upozorio da će to zbog navodne odštete koštati gradsku kasu oko milion evra.

„Nakon što smo obećali građanima u naselju Dubočica da nećemo dozvoliti izgradnju zgrade na zelenoj površini i zatražili od investitora da se izjasne da li žele da im vratimo uplaćeni novac stigao nam je izveštaj sudskog veštaka koji tvrdi da su “graditelji” oštećeni za skoro million evra, kazao je u junu prošle godine na sednici Skupštine grada gradonačelnik.

Kako je objasnio, u izveštaju veštaka je procenjeno da bi se stambeni prostor, parking garaže i parking mesta na toj parceli prodala za 317 miliona 950 hiljada dinara i da oni sada traže od grada izgubljenu dobit, kao razliku od cene koštanja od prodajne cene, od 3.654,16 metara, u iznosu od 135 miliona i 251 hiljadu.

“Što znači da sada, ti isti koji ništa nisu uradili zbog toga što su se izjasnili da ne treba da se gradi, grad bi trebalo da im plati million evra.- najmanje. I sada, to postaje matrica da na svakoj lokaciji građani treba da se bune i da svaki put grad Leskovac treba to da plati”, kazao je gradonačelnik nakon zahteva opozicije da se na toj sednici kao tačka dnevnog reda ponovo uvrsti diskusija o izgradnji zgrade na parkiću iza “Madere”, zbog čega su stanari okolnih zgrada takođe nedeljama protestovali.

Jovanović se u septembru 2019. godine suočio sa nezadovoljnim građanima na debati „Saditi ili graditi?“ koju je povodom ovog problema organizovala Nacionalna koalicija za decentralizaciju, a na kojoj su pored njega i organizatora protesta Aleksandra Rangelova odbili da učestvuju gradonačelnik Leskovca i glavni gradski urbanista.

„Tamo gde se gradi uvek se stvaraju nove vrednosti i smatram da će gradnjom dve nove zgrade na ovom prostoru samo da se podigne kvalitet života stanara okolnih zgrada. Građani će dobiti možda u tim zgradama neki novi kafić, igraonicu za decu, pravu teretanu… Izgradnjom novih zgrada će samo da skoči cena stanova, nikako da padne, parkiranje je odmah rešeno, na samoj parceli“, poručio je tada Jovanović okupljenim građanima koji su ga sve vreme pažljivo slušali, ali sa nepoverenjem.

Jovanović je tada konstatovao da su parcele otuđene na najlegitimniji način.

„Po zakonu! Nije bilo nikakvih zakonskih propusta. Čak je ta parcela jednom bila na licitaciji, pa je niko nije kupio. Ja sam bio te sreće ili nesreće da je kupim i da sada imam problem. Ja ne želim ništa i nikoga da ugrozim. Za mene bi bio poraz kao čoveka da imam neke mrlje iza sebe. Ja nikada neću početi gradnju dok oko toga ne postoji koncenzus građana da oni to žele. Meni nije bitno da li ću da steknem veći li manji imetak. Meni je najbitnije da građani shvate, a mišljenje 1.700 njih nije zanemarljiva brojka, da se ovde neće graditi ništa loše“, naglasio je tada investitor.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

7 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Zasto je grad i prodao te parcele za gradnju stambenih zgrada ??? Kada znaju da su tu parkovi? Zasto se prave guzve zbijaju zgrade nepplanski ???

Ajmo sad da vidimo ko je osmislio lolaciju u parkicu izmedju dve zgrade, koje su udaljene jedna od druge nepunih 50 metara. Ko je taj idiot koji je to osmislio …

Investitor i Mesko.Sednemo ti mi uz meze i računamo gde možemo najviše da se ovajdimo,a uz sebe imamo sve korumpirane institucije ove zemlje.Pa iako ne bude gradnje iz nekog razloga isplatile nam milion evra jer smo tobože na gubitku.70%je glasalo SNS.Tražili ste gledajte bolje i ne zaslužujete.

Meni nije jasno zasto se i prodavala parcela? Ja sam u jednoj od dve zgrade izmedju kojih ce da se gradi i to nikako nece da poboljsa kvalitet zivota moje porodice. Sramota za vlast sto je to dopustila,ali cu biti ovaj put glasnija i nadam se da ipak ne dodje do gradnja. Ima toliko parcela u okolini,neka se grad siri a ne da neko meni ili ja njemu s prozora viri u serpu!!!

Izbori su prošli. Narod je glasao da je zadovoljan radom i rezultatima onih koji su na vlasti već deset godina. Stoga zašto da se i ova gradnja ne nastavi a time i dalji razvoj grada na Veternici.

Zasto grad prodaje parcele koje nisu predvidjene i pogodne za gradnju, pitanje je?

Gradi ko gde hoće i šta hoće.Leskovac nova „Favela“.