Javno zagovaranje na lokalnom nivou USPELO, očekuju se rezultati

Foto: Lazar Ilić

Grant „Javno zagovaranje na lokalnom niovu“ u okviru koje je Švajcarska agencija za razvoj i saradnju  (SDC) kroz projekat „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT“ podržala osam projekata građanskih udruženja na teritoriji Republike Srbije, uspešno  je završen.

Odobreni projekti bili su usmereni na aktivno javno zagovaranje na lokalu u cilju unapređenja života građana u lokalnim zajednicama i većeg unapređenja građanskog učešća u donošenju odluka na lokalnom niovu.

„Podržani projekti bavili su se najrazličitijim temama – problemima mentalnog zdravlja, rodno odgovornog budžetiranja, stambene odnosno građevinske politike, jačanjem đačkih parlamenata, pitanjem javnog prevoza, budžetiranjem mesnih zajednica u seoskim sredinama i socijalnom zaštitom“, navode iz švajcarske organizacije Helvetas Swiss Intercoopertaion i udruženja Građanske inicijative iz Beograda.

Tim 42 iz Leskovca se bavio unapređenjem mehanizma zaštite prava pacijenata u Leskovcu.

“U okviru projekta smo sproveli analizu mehanizma zaštite prava pacijenata u Leskovcu. Cilj analize bilo je da pokaže nivo transparentnosti i dostupnosti informacija o radu Savetnika za zaštitu prava pacijenata i Saveta za zdravlje na teritoriji grada Leskovca; postupanje Savetnika za zaštitu prava pacijenata i Saveta za zdravlje po prigovorima pacijenata shodno Zakonu o pravima pacijenata; u kojoj meri građani i građanke koriste mehanizam predviđen Zakonom o pravima pacijenata kako bi zaštitili svoja prava; da li u postojećem mehanizmu zaštite postoje nedostaci koje je potrebno otkloniti. Analizu smo zajedno sa preporukama za unapređenje uputili Savetniku za zaštitu prava pacijenata, Savetu za zdravlje, kao i svim zdravstvenim ustanovama. Informisali smo veliki broj građana pravima pacijenata i mehanizmu zaštite ovih prava, izradili obrazac prigovora Savetniku koji je deljen ispred zdravstvenih ustanova i pokrenuli servis gde građanima pružamo podršku u ostvarivanju ovih prava, putem mejla pravapacijenata@team42.org.rs”, navodi Ana Pecarski iz ove organizacije.

Podržani projekti sprovodili su se tokom prethodnih godinu dana na teritoriji šest gradova – u Leskovcu, Nišu, Beogradu, Kraljevu, Novom Sadu i Užicu.

 

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare