Jeste li nekad čuli za Leskovačku kavurmu: Oni koji jesu, kažu da je to treće najlošije srpsko jelo?!!

Leskovački roštilj, leskovački ajvar, leskovačka mućkalica i leskovačka sprža su najpoznatiji, ali ne i jedini kulinarski specijaliteti ovog podneblja. I nekako smo navikli da ih drugi prisvajaju ili svoje proizvode prodaju pod njihovim brendiranim imenima. Gotovo nikad se nije desilo da nam se pojedini proizvodi pripisuju, što je posebno neprijatno ako isti budu proglašeni jednim od najlošijih srpskih jela.

Tako je specijalizovani gastronomski portal “Taste Atlas“ objavio listu najlošije rangiranih srpskih jela, na osnovu ocena svojih korisnika.

Prvo mesto zauzeli su rezanci s makom, koji su se, prema opisu, ranije smatrali velikom poslasticom, a danas se tretiraju kao hrana za siromašne.

Vicešampion ove neslavne liste su pihtije, a treće mesto pripalo je Leskovačkoj kavurmi. Dok čitate obrazloženje, nije vam jasno šta su probali oni koji su birali, jer su pomešali dva potpuno različita proizvoda, a jedan od njih, kavurma, uopšte nije karaksterističan za Leskovac.

“Ова српска посластица припрема се дуготрајним процесом који укључује лагано пржење свињске коре док се маст потпуно не извуче. Уобичајени додаци укључују свињске изнутрице као што су плућа, јетра, црева и делови главе који се кувају, ситно исецкају и додају у смешу за пржење. Када се маст потпуно истопи и састојци сједине, смеса се оцеди и чува. Традиционално припремана у хладнијим годишњим добима, кавурма или спржа се најчешће везује за јужне делове Србије, односно за град Лесковац“.

Svi koji su rođeni na ovom području, ali i ostali, ako se koliko-toliko razumeju u mesne prerađevine, znaju da kavurma i sprža ne da nisu isti proizvod, već ni izgledom, ukusom i postupkom pripreme ne podsećaju jedan na drugi.

Ako pogledate i ostatak liste, biće vam jasno da “degustatori“ ili uopšte nisu probali pomenute uzorke ili ih nisu probali u Srbiji. Među deset najlošijih jela su i popara, lenja pita, riblji paprikaš, srpska salata, proja i duvan čvarci.

Stvari postaju razumljivije ako se pogledaju i druge liste. Tako je, za najbolji srpski slatkiš proglašena krofna, koja je u ove krajeve stigla iz Evrope, a za najukusniju “čorbu“, od strane korisnika portala, izabran je perkelt. Em nije čorba, em nije srpski, već mađarski specijalitet.

S.Stojiljković

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare