Ko sve i kako zagađuje vazduh u Leskovcu – Postoji način da to prijavite

Vazduh na teritoriji Leskovca u toku noći, ali i tokom jučerašnjeg dana, bio je jako zagađen, navodi se na sajtu waqi.info, koji u gradu na Veternici prati dve privatne merne stanice u parku Devet Jugocića i Ulici Starine Novaka. Na obe je već treći dan zaredom, barem po nekoliko časova vazduh bio okarakterisan kao veoma zagađen. Ovog jutra vazduh je zagađen i u Nišu i Vranju, dok je Prokuplje označeno ljubičastom bojom.

Šef Odeljenja za zaštitu životne sredine Slađan Đikić tvrdi, po trenutnim procenama, da su najveći zagađivači u Leskovcu zapravo sami građani.

“Individualna ložišta. Sve zavisi i od toga da li se grejete na drva, kakva drva, kakav je njihov kvalitet; ugalj ili nešto treće. Toplana u Leskovcu pokriva svega 12 posto stanovništva i čini svega jednu petinu izvora zagađenja. Moraćemo da u narednih godinu do dve da nađemo model kako da što veći broj građana, recimo, pređe na daljinsko grejanje, a da to za njih ne bude skupo ulaganje. To je samo jedna od stvari koju ćemo pokušati da pokrijemo ovim lokalnim akcionim planom”, navodi Đikić.

Samo na teritoriji grada bez okolnih sela evidentirana je 21.000 individualnih ložišta, a znatno je povećan i broj automobila. Ti podaci se još uvek prikupljaju.

Crni dim

Meštani nekoliko naselja u Leskovcu u blizini fabrike “Zdravlje Actavis” već nekoliko meseci se žale na dim iz dimnjaka koji se nalazi u njihovom kompleksu, a kako saznajemo, reč je o sagorevanju mazuta iz njihove kotlarnice.

Usled grejanja na mazut kontaminacija vazduha je povećana u većini gradova u Srbiji. Zbog korišćenja mazuta kao alternativnog goriva u nedostatku prirodnog gasa, u Leskovcu se često beleži visoko zagađenje vazduha. Sumpor-dioksid, čađi suspendovane čestice (prašina, gar, pepeo) inače beleže vrednosti koje prelaze dozvoljenu granicu.

“Sve fabrike u Leskovcu to rade. Problem je da ne postoji još uvek uređen zakon, a mazut je najjeftinije gorivo. Ali je tačno da pravi i najveće zagađenje”, komentariše naš izvor iz ove fabrike.

Slične fotografije su prethodnih dana zabeležene i sa ložišta kotla Škole za tekstil i dizajn u centru grada.

Prirodni gas bi uskoro trebalo da stigne i do “Zdravlja”. Naime, u drugoj fazi gasifikacije koja je već završena, gasovod u Leskovcu vodi od autoputa kod Aptiva do kompleksa Apostolović, dalje preko naselja Kumlak, Podvorca, do SRC Dubočica, fabrike „Zdravlje“ i novog zatvora. Treća faza je gasifikacija Zelene zone, gde se nalazi i fabrika „Aptiv“.

Pomak?

Iako je Leskovac pre nekoliko godina odbio postavljanje automatske merne stanice za kontrolu kvaliteta vazduha, nakon inicijative Udruženja „Tim 42“, kojoj se priključilo više hiljada građana, Gradska uprava grada Leskovca zatražila je u decembru 2021. godine uvođenje automatske merne stanice od Ministarstva za zaštitu životne sredine.

I Opoziciona Grupa građana “Za Leskovac zajedno” upozoravala je u lokalnom parlamentu na visoku zagađenost vazduha u ovom gradu, poručivši da bi se ovim problemom nosioci vlasti trebalo više da pozabave jer je zdravlje građana izuzetno ugroženo.

“Ukoliko ništa ne uradimo u skorije vreme imaćemo problem da i nakon okončanja pandemijekorone virusa, nosimo maske jer nećemo imati čist vazduh.Umesto što se novac investira u izgradnju stadiona ili golf terena neophodno je da se taj novac uloži u poboljšanje kvlaiteta vazduha u Leskovcu”, govorilo se za skupštinskom govornicom.

Jako zagađen vazduh, kako smatraju stručnjaci, može da izazove ozbiljne zdravstvene tegobe kod ljudi. Mogu se očekivati i kod zdravih osoba i u osetljivim grupama (stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća) populacije.

Preporuka za celokupnu populaciju su: Izbegavati sve fizičke aktivnosti u spoljašnjoj sredini, skratiti boravak na otvorenom, preusmeriti obavljanje uobičajenih aktivnosti u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Kako da prijavite zagađenje vazduha

Ministarstvo rudarstva i energetike je prošle godine usvojilo definiciju energetskog siromaštva – to je stanje u kojem domaćinstvo nema na raspolaganju dovoljno mogućnosti da obezbedi potrebnu količinu energije koja je neophodna za zdrav i dostojanstven život i to na način koji ne ugrožava druge osnovne životne potrebe domaćinstva ili šire zajednice.

U praksi ovo se najčešće ogleda u tome da neko domaćinstvo koristi plastiku, stare stvari ili proizvode od gume za zagrevanje kuće. Međutim, čest je slučaj da i neka manja preduzeća koriste ovakve načine za zagrevanje svojih prostorija kako bi smanjili troškove poslovanja. Spisak zagađujućih materija koji se emituje ovakvim sagorevanjem je ogroman, a negativni uticaj na zdravlje ovih pojedinaca i šire zajednice veoma veliki.

Zato ako primetite da u vašem okruženju neko pravno ili fizičko lice pali gume, plastiku, stare stvari i slično obratite se Odeljenju za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Leskovca – Inspekciji za zaštitu životne sredine. Ovom organu prijavu možete uputiti:

pisanim putem (preporučenom pošiljkom na adresu Trg revolucije 45/7 ili na pisarnici u zgradi Osmospratnice). Obrazac prijave možete pronaći na internet stranici Tima 42;

elektronskim putem (na adresu inspekcija@gradleskovac.org)


Tekst je nastao u okviru projekta „Povezivanje: ka većoj vidljivosti organizacija civilnog društva i većem učešću građana“, koji realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda SAD (BTD).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

4 komentara na “Ko sve i kako zagađuje vazduh u Leskovcu – Postoji način da to prijavite

  1. a dokle ca bagadala tera azbestnu izolaciju onuj sto izaziva rak u rupe kod vojni objekat u malu Grabovnicu?
    svaki dan po 30.40kamiona …

  2. evo iz prve ruke formacija.
    komšije iz sl Zlatanovića pale gume već 3 puta za 10 dana. Pre 5-6 dana su palili u Đure Đakovića (bili vatrogasci, zvata i policija) a juče su počeli i gorelo je oko 10 min. i to baš malo iza šatora i kod njih na placu gde su i bili kažnjavani pre godinu dana, ali ih je omela kiša pa su danas palili na livadu kod Vodovod prema Zdravlje Actavis fabriku.
    Inače, oni su proletos (pre nešto manje od god dana) kažnjavani i policija ih je oponenula, mislim i kaznila, uglavnom, zavedeni su ali, od tada do sad neumorno pale na različitim lokacijama. Gume dovoze i odvoze sa 2 kombija.

  3. p. s. i čekaju da se raziđu vatrogasci i policija, i ko pre neki dan u Đure Đakovića, nakon što odu, oni pokupe to đubre, taj metal sa dva kombija

  4. Pekara dubocica…pored dima sirise i katastrofa smrad..nezvanicno kruzi prica kao da spaljuje zivinski otpad od pilice…prozore ne otvaramo…vise putavse obracali nadleznima i medijima ali nista nije preduzeto…valjda je miljenik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.