Koji su uslovi za podizanje kredita za montažnu kuću?

Foto: mojakucaivrt.com

Zbog uštede vremena, kao i povoljnijih cena izgradnje, montažne kuće su poslednjih godina sve traženije. Takođe, u porastu je i tražnja za kreditima za kupovinu ove vrste nekretnine.

Stambeni kredit za kupovinu i izgradnju montažnih kuća odobrava većina banaka. Uslovi da klijent aplicira za takav tip kredita ne razlikuju se od ostalih stambenih kredita – potrebno je da bude državljanin Republike Srbije, da je zaposlen na neodređeno vreme, minimum šest meseci kod poslednjeg poslodavca, ili da ima status penzionera.

Redovna primanja mogu da budu opterećena do 60 odsto ratama svih kredita, uključujući i ratu budućeg stambenog kredita za montažnu kuću.

Ono što razlikuje ovaj tip kredita je objekat nad kojim se uspostavlja hipoteka, piše portal Biznis.rs.

Prema rečima kreditnog savetnika Snežane Vukmirović, banka će tražiti da građevinsko zemljište bude u vlasništvu klijenta uz obezbeđenu svu potrebnu građevinsku dokumentaciju, kao i da klijent obezbedi nekretninu nad kojom će banka uspostaviti hipoteku.

“Najčešće je to neka druga uknjižena nekretnina koja nema tereta i svojom tržišnom vrednošću odgovara iznosu kredita, najčešće u srazmeri 1:1,25. Razlikuje se i dokumentacija koju je potrebno dostaviti banci za podnošenje kreditnog zahteva”, navodi Vukmirović.

Pored dokaza o visini primanja, klijent za kredit koji je namenjen kupovini i izgradnji montažne kuće banci mora da dostavi pravosnažno rešenje o odobrenju za izgradnju i potvrdu o prijemu dokumentacije za početak izvođenja radova.

Takođe, klijent je u obavezi da banci u kojoj predaje zahtev za kredit preda i predmet i predračun radova izrađen od strane građevinskog inženjera sa licencom inženjerske komore Srbije ili pravnog lica koje je registrovanu za tu vrstu delatnosti, kao i profakturu, odnosno fakturu za kupovinu montažne kuće izdatu od prodavca montažnog objekta. Na kraju banka će tražiti i procenu vrednosti nepokretnosti, kao i list nepokretnosti za objekat nad kojim će uspostaviti hipoteku kao sredstvo obezbeđenja.

U situacijama kada banka prihvati mogućnost da se hipoteka upiše na montažnom objektu koji je predmet kreditiranja, procena vednosti nepokretnosti se radi nakon izgradnje, od strane ovlašćenog procenitelja prihvatljivog za banku, i to sve u rokovima koje je banka definisala ugovorom o kreditu.

Koliki su maksimalni iznosi pozajmica za montažne kuće

Maksimalni iznos kredita zavisi od kreditne sposobnosti klijenta i roka na koji se kredit odobrava.

“Najčešći rok otplate stambenih kredita je 30 godina, ali postoje banke kod kojih je ovaj rok kraći – 20 ili 25 godina, kao i banke kod kojih je maksimalni iznos stambenog kredita za izgradnju limitiran na 90.000 ili 100.000 evra u skladu sa poslovnom politikom banke”, ističe Vukmirović.

Ona dodaje da je minimalno učešće i kod ovog tipa stambenog kredita 20 odsto.

Ukoliko bi vrednost druge nekretnine nad kojom se uspostavlja hipoteka bila u dovoljnoj vrednosti, odnosno 30 odsto i više od iznosa traženog kredita, moguće je realizovati i stambeni kredit bez učešća.

Na pitanje koji je rok za odobrenje ovakvih kredita, Snežana Vukmirović kaže da od momenta kompletiranja dokumentacije do odluke banke najčešće protekne od tri do pet radnih dana.

“Ukoliko su potrebne dopune i ispravke dostavljene dokumentacije period do konačne odluke može biti i duži. Najčešće se vremenski period koji protekne od podnošenja zahteva do plasmana kredita kreće od tri do četiri nedelje”, zaključuje kreditna savetnica Snežana Vukmirović.

Cene montažnih kuća

Okvirna cena montažnih kuća u Srbiji kreće se između 300 evra po kvadratnom metru za sivu gradnju koja ne podrazumeva struju, vodovod, kanalizaciju, kupatila, keramiku i slično, i 500 evra po kvadratu za gotovu kuću. Tako bi recimo za neku kuću od 70 metara kvadratnih cena bila oko 30.000 evra u proseku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

3 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kumir
27.01.2022. 02:04

Meni je vuk oduvao jednu takvu kuću. Sedeća koju ću sagraditi biće od kamena, sa zidovima debjine 1 metar, da traje hijadama godina. Bez zezanja, montažne kuće, su kuće za jednu generaciju. A sa 30-35.000 evra, može da se napravi super-funkcionana kućerina. I za manje.

Djoka
27.01.2022. 21:37

Cena montaznih 850 do 950 e kvm plus pdv…skuplje nego da zidas….

Kumit
Odgovor za  Djoka
27.01.2022. 22:44

Eto, tri put skuplje.