Kosovo primljeno u Savet Evrope, evo ko je glasao protiv, ko je bio uzdržan i šta na sve to kaže Vučić

Od 46 članica Saveta Evropi 33 države su podržale Kosovo, sedam članica je bilo protiv, pet uzdržanih i jedna zemlja nije učestvovala u glasanju.

“Koje zemlje danas u Evropi priznaju Srbiju i njen teritorijalni integritet videlo se na jučerašnjem glasanju u Savetu Evrope kada se odlučivalo o kandidaturi južne srpske pokrajine u ovu organizaciju”, piše Politika.

Protiv kandidature glasale su zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova i Metohije, Kipar, Španija, Rumunija, Azerbejdžan i Gruzija, ali i Mađarska koja je ranije priznala nezavisnost Kosova.

“Naši tradicionalni prijatelji iz Grčke, iako nisu priznali nezavisnost Kosova,  juče su bili uzdržani. Baš kao i Slovačka koja ne priznaje nezavisnost ali to na jučerašnjem glasanju nije potvrdila. I BiH je bila uzdržana, ali stav te države u međunarodnim organizacija zavisi od toga čiji kadar se nalazi u sali za glasanje, bošnjački, hrvatski ili srpski. I Ukrajina, koja ne priznaje nezavisnost Kosova i traži da druge zemlje poštuju njen teritorijalni integritet, takođe je bila uzdržana”, prenosi ovaj dnevni list.

Među onima koji su glasali za nalaze i Crna Gora, Severna Makedonija, zemlje koje su se formalno obavezale da će poštovati sve odluke EU po pitanju spoljne politike.


“Nećemo da menjamo odnos sa celim svetom zbog jednog glasanja, ali ako neko ne poštuje naš teritorijalni integritet, nećemo ni mi njihov”, rekao je predsednik Aleksandar Vučić komentarišući izjavu Ivice Dačića da će Srbija promeniti odnos prema Ukrajini zbog njene uzdržanosti prilikom prijema Kosova u Savet Evrope.

Kako prenosi Blic, Vučić se zahvalio onima koji su glasali protiv, posebno Mađarskoj, ali i rekao da je razočaran odnosom nekih država koje su glasale za Kosovo.

“Mi smo znali da imaju većinu od 31 zemlje, očekivali su 34 najmanje. Od početka smo znali da imaju većinu koju ne možete da ugrozite. Imate zemlje koji nemaju svoju spoljnopolitičku orijentaciju i to je očekivano. Nije očekivana odluka Mađarske. Pokazali su se kao najveći prijatelji Srbije, glasali su protiv, moja iskrena zahvalnost premijeru Orbanu. Hvala Kipru, hvala Rumuniji, Azerbejdžanu, Gruziji… Hvala ljudima koji su podržali međunarodno pravo”, poručio je predsednik Aleksandar Vučić povodom jučerašnjeg glasanja za ulazak Kosova u Savet Evrope.

Vučić se osvrnuo i na najavu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da će Srbija promeniti odnos prema Ukrajini, BiH i Moldaviji koje su juče bile uzdržane na glasanju.

“Nismo mi zemlja koja će za dan ili noć zbog jednog glasanja sve svoje odnose sa celim svetom da menja. Da li je bilo razočaranja, naravno da je bilo. Srbija nikada nije bila uzdržana po pitanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, nikada. Na svakom glasanju. Jedno je da li vi uvodite sankcije ili ne uvodite sankcije, a da li ste uzdržani ili ste za nečiji teritorijalni integritet. Srbija nikada nije bila uzdržana po pitanju teritorijalnog intergiteta Ukrajine. I da ta odluka nije bila slučajna želim samo da vas obavestim da su ukrajinski predstavnici tražili pauzu juče da se konsultuju i odlučili da budu uzdržani po pitanju teritorijalnog integriteta Srbije… Neki drugi takođe, poput BiH. Neki su nestali sa glasanja poput Jermenije. Grčku smo manje-više očekivali…”, kazao je Vučić.

Kako je rekao, ne treba da sebi sečemo ruku i prekidamo odnose sa celim svetom.

“Treba da znamo da su nam Španija, Mađarska, Kipar, Azerbejdžan uvek ispred drugih. Mi nemamo koherentnu strategiju spoljne politike. Radićemo na tome sa elementima da u spoljnoj politici vodimo računa o bilateralnim odnosima, ne izlazimo iz granica recipročnosti – ako neko ne poštuje naš teritorijalni integritet zašto bismo mi poštovali njihov. Zašto bismo štitili nečiji teritorijalni integritet po svaku cenu ako su oni protiv našeg. To nisu tektonske, ali su dubinske i suštinske promene u politici i odgovoran odnos prema našoj zemlji“, poručio je Vučić.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare