Lebane, Surdulica, Vlasotince predvode incijativu za ruralni razvoj Srbije

Tek nešto manje od petine poljoprivrednika iz Surdulice, Vlasotinca i Lebana spremno je da unapredi svoju proizvodnju, pokazalo je NALED-ovo istraživanje sprovedeno u okviru projekta „Bolje prilike po meri nerazvijenih područja“. Zbog nedostatka tržišta, nižih cena organskih proizvoda i nedovoljno isplativosti, za organsku proizvodnju koja u svetu spada u red najperspektivnijih branši opredelilo bi se svega 24% proizvođača. 

Da bi pomogao ovim proizvođačima da uhvate korak sa aktuelnim tendencijama u agraru i postanu pokretači privrednog rasta u svojim sredinama, NALED je u okviru pomenutog projekta izradio analizu sa preporukama za unapređenje poljoprivrede i ruralnog razvoja. Ovaj dokument nastao je kao rezultat mapiranja potreba 185 gazdinstava sa područja Surdulice, Vlasotinca i Lebana, a javnosti je predstavljen na današnjem okruglom stolu o merama podrške seoskom stanovništvu održanom u Leskovcu, na kojem su učestvovali i predstavnici udruženja Etno mreža, Original Srbija i savezi za podršku proizvođačima.

“Poljoprivreda predstavlja značajan segment naše privrede, a naročito smo ponosni na tri sertifikovana proizvoda – leskovački ajvar, spržu i roštiljsko meso. Od 2013. do kraja 2021. grad je izdvojio 226 miliona dinara za podršku poljoprivrednim gazdinstvima. Dosad smo imali 7.760 korisnika podsticaja, a sredstva dodeljujemo uvek u decembru, kada su poljoprivrednici manje aktivni, kako bi na vreme mogli da planiraju aktivnosti za narednu godinu”, istakao je, ovom prilikom, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Analiza NALED-a pokazala je da se proizvođači sa juga Srbije pretežno bave voćarstvom, povrtarstvom i proizvodnjom meda, te su i ključne preporuke usmerene na razvoj ovih sektora.

“Budući da se čak 52% proizvođača izjasnilo da im je najpotrebnija podrška za nabavku mehanizacije, fokus programa podsticaja mora biti na ulaganjima u proizvodno-preradne kapacitete. Da bi proizvođači iz ovih krajeva bili u mogućnosti da izađu na strana tržišta, potrebno je da usaglase svoje proizvode sa propisima zemalja u kojima žele da posluju, zbog čega je važno pomoći u sertifikaciji i standardizaciji proizvodnje. Najzad, da bi od svojih proizvoda napravili prepoznatljiv brend, neophodno je obezbediti im podršku iskusnih stručnjaka”, poručila je izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović i pohvalila grad Novi Sad u kojem se već godinama dodeljuju subvencije za sertifikaciju organske proizvodnje i geografsku oznaku.

Kako je istaknuto, poljoprivreda je jedan od stubova domaće ekonomije i u spoljnotrgovinskoj razmeni učestvuje sa 1,6 milijardi evra. Uz pridržavanje NALED-ovih preporuka, ona bi mogla postati ozbiljna razvojna šansa za seosko stanovništvo, naročito za ugrožene kategorije. Prema podacima RZS, u seoskim sredinama posao ima tek 27% mladih i skoro 43% žena, pri čemu je oko 17 % njih zaposleno kao pomažući član domaćinstva.

Projekat prekogranične saradnje Bolje prilike po meri nerazvijenih područja finansira se sredstvima Evropske unije i pored tri opštine u Srbiji uključuje i Staro Nagoričane i Kumanovo u Severnoj Makedoniji, a sprovodi ga NALED u partnerstvu sa udruženjem žena „Ruža” iz Lebana, Fondacijom za menadžment i industrijsko istraživanje „MIR“ iz Skoplja i civilnim centrom „AktivUm“ iz Kumanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.