Leskovac od jutros smrdi na čađ i gar

Ceo Leskovac od jutros srmdi na čađ i gar, a reč je o posledici preko 20 požara, uglavnom na otvorenom prostoru, koji su gašeni u toku jučerašnjeg dana, 13 prethodnog i još desetask dan pre toga.

Nemar građana je odgovoran za sve, a juče popodne vatrogasci su gasili požar i u delu napuštene fabrike tekstilne fabrike “Kosta Stamenković”, gde se zapalilo đubre koje sami Leskovčani bacaju pored Veternice. Juče su u jednom trenutku na terenu bile sve raspoložive ekipe koje su gasile požare u naselju Ančiki, Bratmilovcu, u Jelašnici. Dan pre toga izgorelo je nekoliko hektara šume i strnjike kod Nomanice, ponovo zbog divlje deponije, a dan pre toga gorela je divlja deponija između naselja Kumalak i Ančiki.

Zbog svakodnevnih požara, Komunalna policija u Leskovcu najavljuje pojačane kontrole.

“U narednom periodu, i pored brojnih obaveza, Komunalna policija će pojačati aktivnosti na sprečavanju stvaranja „divljih“ deponija i na kažnjavanju pravnih i fizičkih lica koja nepropisno odlažu otpad”, upozoravaju iz lokalne samouprave.

Grad u saradnji sa JKP „Komunalac“, preduzećem „PWW “ i Odeljenjem komunalne policije, već osam godina aktivno učestvuje u sprovođenju akcije čišćenja divljih deponija sa teritorije grada Leskovca, o čemu su građani redovno bili obavešteni putem zvanične prezentacije grada Leskovca i medija. Do sada je očišćeno preko 550 lokacija i deponovano 6.000 tona otpada sa tih lokacija.

Međutim, i pored napora svih nadležnih organa i organizacija grada Leskovca, da se očiste i trajno uklone „divlje“ deponije, one se na istim lokacijama iznova i iznova stavaraju, a ponekad dolazi do njihovog samozapaljivanja, što predstavlja opasnost po ljude i životnu sredinu.

Vatrogasci svakodnevno izgaraju na smetlištima kako bi obuzdali vatru, rizikujući i sopstvene živote.

“Najviše intervencija imamo tokom vikenda, na otvorenom prostoru, kada ljudi na svojim njivama pale strnjike, ili bacaju đubre pa ga zapale, a posle nas zovu da intervenišemo. Šteta je velika. Stradaju i voćnjaci, pčelinjaci…“, kažu u Sektoru za vanredne situacije grada Leskovca.

Kazna za one koje uhvatimo na lice mesta da izazivaju opasnost od požara je 10.000 dinara. U toku meseca se napiše od 5 do 10 prekršajnih prijava u Leskovcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *