Leskovački ajvar proglašen za treći najukusniji sos na svetu
![](https://resetka.rs/wp-content/uploads/2022/08/ajvar.jpg)
iStockphoto.com / Ilustracija
Poznati vodič za ocenjivanje i rangiranje kuhinja širom sveta Tejst Atlas objavio je spisak 50 najboljih soseva i namaza, a leskovački ajvar se nalazi na visokom trećem mestu, prenosi B92.
Ajvar iz Leskovca, koji se pravi isključivo od domaćih sorti crvene paprike kao što su domaća kanija, Kurtovska kapija i Palanačko čudo, poznat je ne samo na Balkanu, već i širom sveta, prenose mediji.
Libanski sos tum proglašen je za najbolji sos na svetu po mišljenju Tejst Atlasa. Tradicionalno se pravi kao emulzija belog luka i ulja, slična majonezu, ali bez dodatka jaja. Tum se obično služi uz specijalitete sa roštilja, a zbog svoje kremaste teksture i bogatog ukusa postao je omiljen na celom Bliskom istoku.
Drugi na spisku je ekvadorski ljuti sos Ahi krjiojlo, koji se priprema od ljute paprile, mladog luka, korijandera i soka od limete, uz dodatak ulja i soli. Ono što ga izdvaja od ostalih soseva jeje osvežavajući ukus bogat citrusnim notama. U mnogim domaćinstvima u Ekvadoru ovaj sos je neizostavan deo trpeze, a sada će, sasvim sigurno, postati popularan i širom sveta.
Još jedan srpski specijalitet se našao na spisku najboljih soseva i namaza na svetu, i to na jako dobrom 25. mestu. U pitanju je urnebes, koji se pravi od mladog sira, belog luka, paprike, ulja, žumanaca i soli. Ovaj pikantni namaz bogatog ukusa najčešće se služi kao prilog roštiljskom mesu, servira kao meze ili maže kao podloga za domaće varijante brusketa.
Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!
Da nije Dzaftica nista od toga ne bi bilo. Njegovo znanje je nemerljivo sto dokazuje veliki broj nekretnina u Grcku. Vodi racun o sebi i svojoj familiji. Dobro, rodjenog brata… ali ajvar zajebao vek !!!