Na Vlasinskom jezeru prebrojano više od 3.000 različitih vrsta ptica

Foto: instagram@vlasinsko_jezero1

Po prolećnom vremenu, iako je početak januara, popisane su ptice koje zimuju na Vlasinskom jezeru. Prebrojano je preko 3.000 ptica različitih vrsta, a najdominantnije vrste su liska (oko 1.500) i zviždara (preko 400).

Od ostalih vrsta zabeležene su riđoglava patka, ćubasta patka, veliki ronac, čegrtuša, šiljkan, crnogrli morski gnjurac i ćubasti gnjurac, piše Telegraf.

Vlasinsko područje u jugoistočnoj Srbiji obuhvata planinski plato prosečne nadmorske visine 1.200-1.300 metara.

Obimnim hidrotehničkim intervencijama su formirani značajni hidrografski objekti Vlasinsko i Lisinsko jezero, čime su promenjene prirodne granice slivova.

Raznovrsnost i specifičnost Vlasinskog područja prava su ekološka dragocenost Srbije, sistem sa izraženim stepenom reprezentativnosti, autohtonosti i autentičnosti prirodnih karakteristika, kakvih gotovo da više i nema u našoj zemlji.

Područje predstavlja stanište većeg broja prirodnih retkosti, kao i prirodno- istorijskih fenomena tipa tresetnih ostrva sa usko specijalizovanim biocenozama.

Na Vlasini ima 219 vrsta trave, kao nigde u zemlji. Fauna Vlasinskog područja i pored pretrpljenih izmena viševekovnim antropogenim uticajima sadrži značajne elemente retkih i ugroženih vrsta.

Ptice ovog područja, kao jedan od temeljnih fenomena, predstavljaju posebno značajnu i ugroženu kategoriju, a ovo bogatstvo izraženo je sa 125 registrovanih vrsta.

Po međunarodno usvojenim principima zaštićeno je preko 60 vrsta, a po standardima domaćeg zakonodavstva trajno je zaštićeno 50 vrsta.

Posebnu vrednost Vlasine predstavlja samo jezero, kao sve značajniji prirodni resurs. Prema važećoj regulativi Vlasinsko jezero ima status izvorišta vodosnabdevanja i u tom smislu njegova zaštita i korišćenje imaju prioritet.

Visok kvalitet akumulirane vode posredno potvrđuje prisustvo većeg broja retke faune (potočna pastrmka, vidra i dr.).

Vlasinsko jezero i njegova neposredna okolina se odlikuju specifičnim i atraktivnim pejzažnim karakteristikama.

Velika vodena površina, okružena blago zatalasanim pobrđem, razuđena obala, dva ostrva i više uzanih i izduženih poluostrva sa brojnim livadama i brezovim šumarcima daju ovom prostoru prepoznatljiv i jedinstven izgled.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *