Naprednjaci gase Sportski centar

Gradsko veće grada Prokuplja dalo je zeleno svetlo da se likvidira Sportski centar Prokuplje. Ova odluka obrazložena je „neekonomičnim poslovanjem i viškom radnika. Od poočetkagodine ovo je drugo javno preduzeće, odnosno ustanova koje se gasi. Prethodno je doneta odluka da se Javno komunalno preduzeće „Hammeum“ odvoji, a deo ponudi privatnicima.Tako će biti i sa SCP u okviru kojeg je sportska hala, gradski bazen i odmaralište Beli Kamen. U ovoj ustanovi je 67 zaposlenih.

I dok su radnici na muci, gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović kaže da je sve krenulo zbog nerentabilnosti i pritužbi građana. Opozicija je protiv toga, kao i Nezavisni sindikat preduzeća, a radnici ćute.

“Gradska vlast je zvanično objavila poraz svoje politike, pokazujući svu bahatost i nemar za građane Prokuplja koja traje poslednjih deset godina. Od ustanove koja je 2012. godine ostvarila 34 miliona dinara sada prihoduju svega tri miliona dinara. U toku jedne od najvećih ekonomskih kriza, u kojoj je, kao što predsednik kaže borba za svako radno mesto, gradska vlast je spremna da ostavi bez posla 64 radnika, kako su naveli zbog nepostojanja uslova za obavljanje delatnosti, odnosno da se delatnost obavlja na racionalniji i ekonomičniji način. Pitamo gradsku SNS vlast da li su mislili na ekonomičnost kada su postavljali svoj stranački kadar kao rukovodioce koji su godinama sistematski urušavali ustanovu proneverama, donošenjem loših odluka koje su kao posledicu imale ogromnu finansijsku štetu za budžet grada”, kažu u GO SSP Prokuplje.

U SSP Prokuplje pitaju čelnike Prokuplja da li su mislili na ekonomičnost kada su u toj istoj ustanovi zapošljavali fiktivno svoj stranački kadar, koji je svakog meseca primao platu, a da dan na radnom mestu nije proveo? Da li gradska vlast misli da će gašenjem zataškati sve svoje malverzacije u Sportskom centru, a nakon toga oformiti novu ustanovu za zapošljavanje stranačkog kadra?

“Stranka slobode i pravde apeluje na Skupštinu grada Prokuplja da povuče tačku o likvidaciji Sportskog centra sa dnevnog reda sednice, i da izađe sa rešenjem kojim neće stradati nedužni zaposleni, a gradskoj vlasti poručuje da će svaki pojedinac odgovarati za sve pronevere, loše odluke i mahinacije u tom istom Sportskom centru”, zaključuju u ovom odboru.

Da treba da se povuče odluka misli i Nezavisni sindikat Sportskog centra Prokuplje. Predsednik sindikata Vanja Stojanović kaže da ima sve dokaze kako je naprednjačka vlast gurala ovu ustanovu u propast i da su oni predlagali sistematizaciju, ali da nije bilo sluha za to.

“Sve te podatke pretvorićemo u krivične prijave protiv nadležnih. Ono što nije uspelo Živanu radikalu (sadašnji v.d.direktora) 2010 godine koji ježeleo da srupi  da srùši spomenik Zoranu Đinđiću koji je ispred Sportskehale, uspelo je Živanu naprednjaku da sruši ceo Sportski centar po naređenju Frigo mehaničara ,doktora Mengelea, Zlatana Pudlice i Mališe iz Devče”, kaže predsednik Nezavisnog sindikata Sportskog centra Prokuplje Vanja Stojanović.

Od zaposlenih smo čuli da su bili na pregovore sa gradskom vlašću, da im se obećava ostanak, dobra otpremnina, uveravaju ih da zapravo ostaju na poslu?!

Gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović kaže da Sportski centar Prokuplje već duže vreme posluje neekonomično, a to se pre svega ogleda u činjenici da ova ustanova ima ozbiljne viškove radnika što se, nažalost, ne manifestuje boljom i efikasnijom uslugom već samo preglomaznim platnim fondom.

“Svi oni građani koji su u poslednje vreme posetili sportsku halu, njene svlačionice i toalete, odmaralište na Belom kamenu ili gradski bazen znaju o čemu govorimo. Sa 67 radnika koji su na teret gradskog budžeta, grad za uzvrat ne dobija ništa. Prljave i nesređene toalete, razvaljene svlačionice, urušene objekte…. i stalne pritužbe građana koji se pitaju za šta se toliki novac izdvaja. Postupak likvidacije je odabran kao mera koja je predložena od strane stručnog konsultanta, firme koja se bavi eksternom revizijom, a čiji smo elaborat naručili i dobili početkom ove godine”, kazao nam je Aranđelović u pisanoj izjavi.

On dodaje da će imovina Sportskog centra, da se vrati gradskoj upravi kao jedinom vlasniku. Ista će kasnije, kroz različite oblike spoljnih usluga biti održavana za nekoliko puta manji novac građana Prokuplja, ali sigurno mnogo efikasnije nego danas.

“Istovremeno, građani Prokuplja dobiće nekoliko puta jeftiniju i efikasniju uslugu, a radnici Sportskog centra, pored ozbiljnih otpremnina, ponudu da rade u privatnom sektoru kod poslodavaca sa kojima je Grad Prokuplje išavši u susret ovim predlozima već napravio sporazum o saradnji u cilju njihovog zapošljavanja”, zaključuje on.

B.Roganović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *