O slučaju Nikole Aleksića: “Inspekcija utvrdi nepravilnosti i ostavi radnike na nemilost menadžemntu fabrike”

Komentarišući slučaj Nikola Aleksić iz Leskovca, zaposlenog u portugalskoj firmi „Riamolde – engenharia e sistemas ogranak Leskovac“, koji tvrdi da je po kazni nadređenog šefa tri meseca puno radno vreme potpuno sam proveo u magacinu sa opasnim hemikalijama iako mu to nije u opisu posla, reagovala je narodna poslanica (SSP) iz Niša Jelena Milošević, ističući da inspekcija rada, ali i sve druge inspekcije da rade posao za koji su plaćeni i da štite radnike i da rade u njihovom interesu, ne u interesu stranih investitora.

Kako smo već pisali, da je Nikola bio izložen opasnim  materijama ustanovila je i inspekcija rada, kao i da nije prošao obavezne lekarske preglede, te je podnela protiv firme prekršajni postupak.

“Inspekcija rada, u retkim slučajevima kada im zapisnici o inspekcijskoj kontroli nisu ‘bez nepravilnosti’, popiše nepravilnosti i ostavi radnike na nemilost menadžmentu fabrike. Što je najgore, kao u ovom slučaju, otkrije bitne propuste koji se tiču bezbednosti i zdravlja na radu zaposlenih, sačini zapisnik i do dana današnjeg ništa”, ističe narodna poslanica.

Kako dodaje, sve je više svedočenja radnika zaposlenih u halama o užasnim uslovima u kojima rade.

“Od mobingovanja, psihičkog maltretiranja i verbalnog nasilja, do ozbiljne ugroženosti zdravlja radnika. I ništa. Radnici nisu robovi, fabrike nisu izrabljivačnice. Naše ljude su pretvorili u jeftinu radnu snagu, obespravili i omogućili stranim investitorima da ih izrabljuju za naš novac, jer država daje ogromne subvencije. Gde je sada država da zaštiti naše radnike, gde je država kad rade u nezdravim i nehumanim uslovima, gde je država kada ostaju bez posla?! Tu su samo da se slikaju kada se otvaraju novi pogoni, kada triput otvaraju jednu te istu fabriku. A kada su potrebni tim istim radnicima s kojima su se koliko juče dičili – nigde nikog”, zaključuje ona.


Podsetimo, Inspekcija rada, prema dokumentima u koja je naša redakcija imala uvid, utvrdila je  19. maja ove godine niz nepravilnosti u radnom pogonu, a na osnovu prijave radnika.

Naime, po pitanju bezbednosti i zdravlja na radu inspektor rada je utvrdio da nije izvršeno periodično ispitivanje uslova radne okoline (hemijske štetnosti) u magacinu u kome je zaposleni boravio.

Takođe, rok za periodičnu proveru osposobljensoti za bezbedan i zdrav rad Nikole Aleksića je istekao. Inače, on je zaposlen na mestu pur-operatera, što je radno mesto sa povećanim rizikom.

U izveštaju inspektora za rad, između ostalog, se navodi da je i rok za lekarski pregled Nikole Aleksića istekao.

Iz portugalske kompanije još uvek nema odgovora na novinarska pitanja koja smo im prosledili.

Takođe smo Inspekciji rada Jablaničkog okruga poslali zahtev za informacije od javnog značaja sa pitanjima koliko radnika je do sada prijavilo nepoštovanje Zakona o radu i radničkih prava u ovoj kompaniji, da li je i koliko bilo prijava o mobingu i zlostavljajnju radnika, kao i na koji način su nadležni po njima postupali ili još uvek postupaju.

Odgovore još uvek čekamo.

D.Marinković

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare