Polemika o dugu “Simpo šika” na lokalnoj skupštini: Obična pljačka ili preporuka Vlade?

Odluka Skupštine opštine Kuršumlija da konvertuju dug „Simpo šik“ iz Kuršumlije ćerke firme vranjskog „Simpa“ koji je 171 milion dinara izazvala je oštru polemiku na lokalnoj sednici, a nekoliko odbornika smatra da je to čista pljačka lokalnog budžeta.

U lokalnoj vlasti, koju u većini čini SNS kažu da je to bila preporuka Vlade Srbije, koja je septembra ove godine donela odluku da se konvertuju dugovi preduzeća. Jedini je problem što „Simpo šik“ nema imovinu, već je podstanar u Kuršumliji i koristi imovinu nekadašnje Drvne industrije „ŠIK Kopaonik“. Istovremeno prema finansijskim izveštajima, dostupnim na sajtu Agencije za privredne registre, oni posluju sa gubitkom.

Nebojša Krstić

“Ovo je čista pljačka našeg budžeta. Konvertovanjm se zaprav oprašta dug ovom privatniku. Preduzeće deset godina ništa nije plaćalo, sem suvih plata radnicima. Na kraju kakva se poruka šaljm svim privatnicima”, pita se odbornik u lokalnoj skupštini Grupe građana „Spasimo Kuršumliju, vreme je“ Nebojša Krstić.

On dodaje da po toj logici svi privatnici mogu sada da traže da im se retroaktivno vrati sve ono što su plaćali lokalnoj samoupravi i državi.

“Pitao sam za skupštnskom govornicom zašto su poklonili četvrtinu lokalnog budžeta privatniku i kako nisam dobio odgoovor napustio sam zasedanje” dodaje Krstić.

Priča o preduzeću „Simpo šik“ počinje 2010. godine kada je osnovano preduzeće sa početnim kapitalom, kako piše na sajtu APR od 500 evra. Za jedan evro mesečno dobili su u zakup hale „ŠIK Kopaonika“, preuzeli opremu i mašine, a onda i radnike, odnosno deo njih. Ubrzo su podigli kredit kod Fonda za razvoj od 25 miliona evra, a garant je bila imovina uprav „ŠIK Kopaonik“.  Taj kredit nikada nisu vratili, usput ništa nisu plaćali i prema podacima imaju oko 400 poverioca, među kojima su bivši radnici, RFZO,opštine Prokuplje, Kuršumlija, Beograd….

Zvezdan Ristić

“Apsolutno je neprihvatljiva pljačka gradjana Kuršumlije za 171 milion dinara kao i građana Srbije za oko milijardu dinara  selektivnim otpisom dugova privatnoj firmi bliskoj SNS. Sledi pljačka građana Prokuplja i Beograda. Ovo je neprihvatljiva i katastrofalna praksa koju moramo iskoreniti”, komentariše nastalu situaciju Zvezdan Ristić, odbornik Pokreta ljubav, vra nada u lokalnoj skupštini.

Za razliku od njih, svi ostali odbornici koji pripadaju zapravo SNS su glasali za konverziju. Predsednik opštine Kuršumlija Vojimir Čarapić podseća da je to preporuka Vlade Srbije i najbolje prihvatljivo rešenje za prava radnika „Simpo šik“.

“To je sagledalo i prihvativo 23 od 25 odbirnika SO Kuršumlije. Odbornici koji su opozicija i protiv ovakvog rešenja su i ranije bili poznati po stavu favorizovanja svojih ličnih interesa nad interesima svih zaposlenih u ovoj fabrici a sve se može videti iz „naplaćivanja“ potraživanja i utuženja istih tih „zabrinutih“ odbornika.  Opština Kuršumlija će uvek voditi računa o interesu svojih građana i sagledavati sve probleme kako bi oni bili zadovoljni”, kaže Čarapić, aludirajući na Nebojštu Krstića koji je jedan od poverenika „Simpo šik“.

Letos su radnici par dana baš zbog neisplaćenih poreza i doprinosa u poslednjih deset godina blokirali magistralni put Niš- Priština kod sela Kastrat, na kraju su njihov predstavnici išli na razgovore sa predstavnicima Vlade Republike Srbije. Šta je dogovoreno nije baš poznato, ali su se ućutali. Zatim je Vlada odlučila da prdloži konverziju ovih dugova.

B.Roganović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *