Poskupljuje gradski i prigradski prevoz u Leskovcu, trenutnim prevoznicima subvencije do odabira novog

Auto prevoznicima koje i dalje obavljaju posao gradskog i prigradskog prevoza  na teritoriji Leskovca odobreno je povećanje cene karata u odnosu na 9 posto i novi cenovnik će stupiti na snagu od 1. februara.

Kako je rečeno na današnjoj sednici Privremenog organa grada Leskovca,a auto prevoznici su tražili čak povećanje cena karata od 20 posto, ali ono nije u potpunosti odobreno.

Inače, ovi prevoznici i dalje ne izdaju mesečne karte.

Prvo njihovo obrazloženje je bilo da im je istekao ugovor sa gradom, a da novi nemaju.

I dok su jedni jasno i glasno poručivali korisnicima “da se obrate lično Mesku (doskorašnji gradonačelnik Leskovca – prim.nov), drugi su se pravdali kako ne izdaju mesečne karte zbog navodnih novih korekcija cena.

“Kaže ne dajemo zbog korekcija cena a uredno naplaćuju dnevne karte pola meseca. Pljačka, i to verovatno svim kategorijama! Bila je do sada mesečna čak 8.000 od Brestovca, a novo još nisu odredili navodno”, komentarišu žitelji ovog sela koji svakodnevno putuju na posao u Leskovac.

NOVI PREVOZNIK “NA DUGAČKOM ŠTAPU”

Podsetimo, mesečne karte se ne izdaju od početka ove godine, jer je 15. decembra, zbog mnogobrojnih uočenih nepravilnosti i prousta, prevoznik “Frenki” oborio raspisan tender za linije gradskog i prigradskog prevoza za narednih 20 godina, koji je najpre poveren „Kanisu“.

Novi je raspisan 25. decembra.

A kako smo danas čuli na današnjoj sednici privremnenog organa, završetak ove koncesije i, kako je rečeno, tranzicioni period novog funkcionisanja gradskog i prigradskog prevoda, mogao bi da traje i do avgusta ove godine.

Do tada je prevoznicima i napola subvencionisan ulaz i boravak na Gradskoj autobuskoj stanici, što je takođe izglasao danas Privremenei organ.

ŠTA JE OMOGUĆENO BUDUĆEM MONOPOLISTI, A KOJE SU POVLASTICE ZA SUGRAĐANE

Ugovor se novim gradskim prevoznikom biće zaključen na 20 godina, uz veliki broj povlašćenih kategorija putnika koje neće plaćati gradski i prigradski prevoz.

Inače, rebalansom budžeta grada Leskovca iz novembra, odlučeno je da se obezbedi besplatan gradski i prigradski prevoz za određene kategorije, a ova usluga je podržana sa 200 miliona dinara.

Kako je rečeno tada, pravo na besplatan prevoz imaće osobe sa invaliditetom, osobe sa posebnim potrebama, njihovi pratioci, upošljenici osnovnih i srednjih škola, deca do srednjoškolskog uzrasta, penzioneri sa primanjima do 35 hiljada dinara, socijalno ugrožene kategorije prema spisku nadležnih organa, trudnice, studenti sa prosekom preko 9, srednjoškoci sa Vukovom diplomom, roditelji sa tri i više deteta, deca bez roditelja i deca u hraniteljskim porodicama, ratni vetereni, dobrovoljni davaoci sa preko 50 davanja krvi, deca mlađa od 18 godina kojima je jedan roditelj preminuo, ali i druge kategorije po odluci Gradske uprave.

“Prevoznik će biti u obavezi da obavlja delatnost bez obzira da li određena linija finansijski isplatiljava. Ugovor sa prevoznikom o javno-privatnom partnerstvu, još nije potpisan jer se čeka odluka po uloženoj žalbi”, objasnio je tada predsednik Privremenog organa grada Leskovca Goran Cvetanović.

Leskovac je grad sa najrazućenijom teritorijom i sa preko 140 naseljenih mesta.

D.Marinković

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

2 komentara na “Poskupljuje gradski i prigradski prevoz u Leskovcu, trenutnim prevoznicima subvencije do odabira novog

  1. Ja da odem po penziju jednom ,kod doktora jednom i po lekove jednom ode to povecanje penzije koju velica predsednil i ministar Mali.U Beograd svi se vozakaju za stotinak dinara a ja dajem skoro hiljadarku da jednom odem do grada? Pa sad je jeftinije naruciti taksi no voziti se raskronkanim autobusima Frenki prevoznika.

    1. Prijatelju i taksi poskupeo od juče. Start 170 dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *