Rangelov podneo ostavku, sad ne mora da krije da se bavi politikom

Obaveštavam vas da podnosim ostavku na mesto podpredsednika i iščlanjujem se iz našeg udruženja građana „I ja se pitam!“ To činim jer mi rad u civilnom sektoru više nije dovoljan za društveni angažman koji planiram u budućnosti.

Ovo je na svom fejbuk profilu danas napisao dosadašnji zamenik predsednika ovog udruženja Aleksandar Rangelov.

Iako je to bilo u suprotnosti sa kodeksom udruženja građana čiji je bio potpredsednik, Rangelov je mesecima unazad „kovao“ koalicione sporazume sa raznim političkim organizacijama, pa čak i onim desničarskim, uporedo se u javnosti zalagajući za demokratske vrednosti i načela.

Podsetimo, JUGpress je juče objavio zapisnike sa sastanaka povodom dogovora DS-a, Nove DSS, Udruženja građana „I ja se pitam“, Pokreta „Nema nazad – iza je Srbija!“, NS, PSG i Pokreta za Leskovac, kao sedam političkih organizacija koje se dogovoraju o mogućoj budućoj saradnji na izborima za savete mesnih zajednica.

Prema objavljenim zapisnicima, ovi sastanci su se vodili nekoliko puta , a prvi je održan 11. jula ove godine. Svima je prisustvovao Aleksandar Rangelov, tvrdeći da deluje ispred Udruženja građana „I ja se pitam“.

BUGARSKA POLITIKA

Ispred Udruženja „I ja se pitam“ pregovore sa političkim organizacijama vodio je Stamenkovićev zamenik Aleksandar Rangelov, na šta je Rešetka i ukazivala pre dva dana.

POVEZANO:


Politički „kurjaci“ u jagnjećoj koži


Umesto komentara i odgovora dostojnog demokratski nastrojenog građanina (za kakvog pokušava u javnosti da se predstavi sam Rangelov – prim.nov), on je, podsetimo, odbio da se javi novinaru koji je pisao tekst, a zatim isti podelio na svom Fejsbuk profilu uz propratni komentar sa dozom podsmeha i nebuloznim citiranjem popularne pop pesme „Don’t worry be happy“, na šta su usledili uvredljivi i optužujući komentari na račun urednika portala gde su ga članovi političkih organizacija sa kojim bi Rangelov da pravi političku koaliciju nazivali „gnjidom“, „kerom“ i optuživali da je plaćenik vlasti, iako svesni toga da je Rešetka jedini portal u Leskovcu koji se ne finansira ili sufinansira novcem poreskih obaveznika.

Takođe, umesto da osudi napade na urednika Rešetke, Aleksandar Rangelov je lajkovao i stavljao srca i smajlove na pojedine uvredljive poruke upućene Draganu Marinkoviću.

Pokušaj diskreditacije članova naše redakcije, javno saopštavamo, imaće sudski epilog.

POKUŠAJ NEGIRANJA

Nakon što su optuženi da se kao građanski aktivisti bave „političkim mešetarenjem“ iz Udruženja „I ja se pitam“ su uporno pokušavali da se odbrane od ovih optužbi.

Predsednik organizacije, koji je inače i koordinator Organizacije civilnog društva posvećene razvoju demokratske kulture i građanskog aktivizma CRTA (Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost), Brtislav Stamenković to je oštro demantovao u Rešetanju.

„Mi ne vidimo civilni sektor kao nekog ko će biti aktivan na političkoj sceni i u izborima“, naglasio je Stamenković.

Ipak, priupitan da li je tačno da će njegovo udruženje učestvovati na predstojećim izborima za članove Saveta mesnih zajednica u Leskovcu, kazao je da neće, ali da će možda neki članovi tih udruženja biti na nekim listama.

„To ne sporim. I mislim da je to njihovo pravo. Mi kao udruženje, nećemo sigurno“, tvrdio je Stamenković.


DOPUNA TEKSTA:

U međuvremenu je na adresu naše redakcije stiglo pismo predstavnika Udruženja „I ja se pitam“ koje prenosimo u celosti:

„Poštovani uredniče portala Resetka,
Ovim pismom želimo da razjasnimo navode iz teksta objavljenog na Vašem portalu „Iz Udruženja građana „I ja se pitam“ slagali da se ne bave politikom” u kojem izlaze neke informacije koje su pod znakom pitanja, od kojih su neke preuzete sa drugog portala, a u vezi kojih ste mogli da dobijete informaciju da ste Nas kontaktirali.
Pre svega u naslovu pominjete da je udruženje građana „I Ja se Pitam“ slagalo da se ne bavi politikom. Nikada nismo izjavili da se ne bavimo politikom. Smatramo da ste tu napravili permutaciju, jer jedno je bavljenje politikom, a drugo je učestvovati u političkoj borbi, kako bi se direktno učestvovalo u donošenju političkih odluka. Politika je prisutna svuda, počev od donošenja raznih odluka na nivou grada u oblasti urbanizma – urbanistička politika, kulture – kulturna politika, socijalna politika, sportska politika, politika očuvanja životne okoline, politika poštovanja ljudskih prava, politika zapošljavanja itd… i u svim tim oblastima su udruženja građana aktivna i sve su to oblasti koje direktno dotiču građane.
Ciljevi našeg udruženja definisani u statutu su direktno povezani sa politikom i to su:
-Uspostavljanje principa odgovornosti u društveno političkom životu;
-Podsticanje i promocija transparentnosti organa vlasti i političkih aktera;
-Edukacija i jačanje građanskog aktivizma;
-Promocija vrednosti demokratskog društva i ljudskih prava;
-Podsticanje pozitivnog društvenog, političkog i ekonomskog ambijenta u zajednici;
-Promocija pravnog sistema;
-Osnaživanje demokratskih institucija;
-Borba protiv korupcije;
-Promocija Evropskih standarda i
-Briga o životnoj okolini;

Druga je tema da se nećemo kao udruženje uključivati u političku borbu za osvajanje vlasti, ali smo sa članovima udruženja napravili dogovor da svako po svom afinitetu, potrebi i želji, može i treba da se angažuje u svojoj lokalnoj zajednici, ali ne kao udruženje „I Ja se Pitam“, već kao deo moguće liste kandidata na nivou njegove mesne zajednice.
Pošto se u tekstu pominje gospodin dr Aleksandar Rangelov, inače bivši potpredsednik UO udruženja, obaveštavamo Vas da je gospodin Rangelov podneo ostavku 30.07.2022. na tu funkciju, ali smo smatrali da je to interna stvar organizacije koja je na prvom narednom sastanku UO usvojila njegovu ostavku. Povezivanje njegovih aktivnosti i namera da se bavi određenim društvenim angažmanom, sa aktivnostima udruženja, u ovom trenutku nije relevantno.
Što se tiče mesta održavanja sastanaka koje pominjete u tekstu, mislim da ne bi trebalo da se pozivate na spornu informaciju portala sa kojeg ste preuzeli istu, jer je i ta informacija netačna. To se vidi i iz objavljenih zapisnika, gde je domaćin na tim sastancima bio gospodin Goran Mitrović, inače istaknuti član stranke Nova DSS, a čije prostorije se nalaze u istoj zgradi, tj. na istoj adresi kao što je i naša, ali su to posebne prostorije sa kojima mi kao udruženje nemamo dodirnih tačaka.
Tačno je da je naš bivši član i potpredsednik UO Aleksandar Rangelov prisustvovao sastancima sa predstavnicima pojedinih političkih aktera, što se vidi iz priloženih zapisnika, ali zbog konačnog stava udruženja da se ne ulazi u bilo kakvu koaliciju sa političkim akterima, i nezavisnog načina delovanja udruženja, gospodin Rangelov je samoinicijativno podneo ostavku na mesto potpredsednika UO i člana udruženja.
Kao član našeg udruženja i kao potpredsednik UO, gospodin Rangelov je dao veliki doprinos samom radu udruženja i mi smo mu na tome zahvalni. Ipak kako u njegovoj ostavci navodi, smatra da mu rad u civilnom sektoru više nije dovoljan za njegov društveni angažman koji planira u budućnosti, što mi poštujemo.
Mi ćemo se i dalje baviti političkim temama kao i do sada jer to smatramo svojom obavezom i odgovornošću kao građana. Do sada smo reagovali saopštenjima u kojima smo osuđivali određene političke odluke na nivou grada, učestvovali u javnim raspravama kada se usvaja budžet, kada se usvajala odluka o obrazovanju Mesnih zajednica, kada se razmatrao plan upravljanja čvrstim komunalnim otpadom, kada smo radili na podršci pojedinim naseljima i selima tako što smo ih javno zastupali prema lokalnoj samoupravi, ukazivali na probleme sa kojima se suočavaju i koje treba rešavati, u izradi Akcionih planova, kada smo zarad očuvanja slobode medija osuđivali javno pritiske i očigledne napade na medije, organizovali humanitarne i radne akcije, pomagali ugroženim pojedincima i porodicama, a to ćemo nastaviti da radimo i u buduće. U skladu sa statutom udruženja trudićemo se i da se kreira zdraviji politički ambijent u gradu, a to spada u domen lokalne politike, složićete se.
Naglašavamo još jednom da je Ustavno pravo svakog građanina da bude i da bude biran. Da li će neko iz našeg udruženja biti na nekoj, ili nečijoj listi, to je njegov lični stav, ali to ne znači da je udruženje sa bilo kim ili u bilo kakvim koalicionim odnosima.
Na kraju smatramo takođe da kao građani ne smemo da stojimo po strani kada se donose važne političke odluke, a pre svega kada treba da se formiraju saveti Mesnih zajednica, koji treba da odslikavaju strukturu stanovništva u toj mesnoj zajednici, a ne politički plen, i u tom smislu ćemo reagovati kako bi ta osnovna ćelija društvenog angažmana delovala na zdravim osnovama“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

9 komentara na “Rangelov podneo ostavku, sad ne mora da krije da se bavi politikom

 1. iako sam protiv ove diktature od vlasti, ovaj čovek ćena lokalu, na žalost izaći zajedno sa Narodnom strankom i ostalima. Razočarenje jer sam podržavao N. S.
  Ko čovek mi se nikad nije dopadao jer ima dobre predispozicije da radi isto što sadašnji gradonačelnik samo još Nemilosrdnije.
  ko čovek je naravno vrlo inteligenran. Za sebe

  1. Odlična poruka svim lekarima. Školuju ga država i roditelji, a on ne radi svoj posao nego se valja u blatu, umesto da leči ljude. Oni što hoće da rade pobegoše na zapad, a ovi što su ostali, slabo ili nikako rade svoj posao, izigravaju estradne zvezde, pumpaju svoj ego, prema pacijentima se ponašaju kao prema nižoj vrsti ljudi, a skoro svi su aktivni u strankama. I žive u zabludi da ih ljudi cene, jer pacijenti moraju da se pretvaraju, pa im upućuju strahopoštovanje. Previše je u Srbiji straha, još i od njih da zaziremo. I ja ću dodati – MRŠ!

 2. Nije podneo ostavku, nego ga je Bratislav Stamenković izbacio, jer treba da deluje u skladu sa satutom udruženja, u interesu udruženja, a samim tim i u ime građana Leskovca. Umesto toga, on je radio spod žita i sve vreme sakupljao poene za sebe.

  1. i taj bratislav ko ga zna još odavno….. znamo koliki je čovek.
   Samo gleda gde da se izvuku pare, stari otpora inače kad već moram da kažem, karakter 0 a isto i čovek.

  2. pa normalno, za rangelov smo znali
   evo izaći će na lokalnim izborima sa opozicijom samo biće tepanje ko će im bude kandidat za gradonačelnika jer rangelov to želi.

 3. savio kljun.
  oće poznat da bude.
  gradonačelnik. doktor. još jedan.
  ima li smo ih mnogo. doktori – gradonačelnici. nismo se ovajdili. naprotiv.
  ljudi sena fejzbuk bune. što smo se sad setili da se izjasni doktori dal će budu doktori ili gradonačelnici. e pa zato što je dosta bilo. što je ovom narodu muka više. ili nije?
  učimo se svi na greškama, pogledajmo i sadašnjost i prošlost.
  nemojmo da budemo zaboravni.
  nisu novinari Rešetke ni za ovog dr gradonačelnika niti ga propagiraju već pitamo svi mi kojima je muka – dokle prike.
  bolje podvi kljun i ćuti a ti opozicijo razmisli koga ćeš da predloži na lokalu. dobro.
  frapuran sam koliko mu veruju ljudi iz narodne stranke.

 4. „jedno je bavljenje politikom, a drugo je učestvovati u političkoj borbi“, gos’n Bata pokušao da bude mudar.

 5. Kakav ego-trip. Jbt, pa čovek je Kolumbo, otkriva nove svetove, kontinente. Zašto ne napusti posao i bavi se poezijom ili vajarstvom i da živi ZA umetnost i OD umetnosti, umesto od uplata građana za zdravstveno osiguranje?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.