Reakcije: „Uznemirenje u javnosti u Nišu zbog prijavljenog grupnog silovanja bilo je opravdano“

Uznemirenje u javnosti u Nišu zbog prijavljenog grupnog silovanja bilo je opravdano. Informacije nisu date ni blagovremeno ni potpuno. Šteta jeste načinjena, mišljenja je narodna poslanica iz Niša Tamara Milenković Kerković.

Kako ističe, nije dobro je što se ovakvim situacijama kolektivna empatija smanjuje, a sve pretpostavke zbog manjka informacija jasno govore da je poverenje u institucije jako nisko.

“Lažno prijavljivanje jeste krivično delo i sa tim se niko ozbiljan u ozbiljnoj državi ne šali. Naravno da se i procesuira i sankcioniše ukoliko se utvrdi. Niška javnost pokazala je da uprkos svemu saosećanje za žrtve postoji. Bogu hvala da se ovakva monstruoznost nije dogodila”, napisala je ona danas.

Centar za devojke iz Niša saopštio je dan ranije da su policija i tužilaštvo time što nisu iznosili nikakve informacije od javnog značaja o ovom slučaju ostavili devojčice, devojke i žene u Nišu danima u strahu.

“Trenutno izveštavanje koje ide u pravcu okrivljavanja žrtve mora prestati, jer se time ponovo traumatizuje devojka koja je prijavila slučaj, kao i sve devojčice, devojke i žene sa prethodnim iskustvom seksualnog nasilja, a ostalim građankama se time poručuje da im društvo ne veruje i da podrška zajednice izostaje. Silovanje nije privatna stvar, nije sporedna tema i nije usputna vest. Silovanje je jedan od najgorih zločina nad nečijim telom i umom. Odgovornost je svih nas – građana/ki, medija, institucija, grada i cele države da devojčice, devojke i žene ne žive u strahu, a javni prostori budu jednako bezbedni za sve građane i građanke. Žene, devojke i devojčice u Nišu imaju pravo da se kreću i žive bez straha”, navodi se između ostalog u saopštenju.

Niški narodni poslanik Đorđe Stanković (Narodna stranka) poručio je javnosti da treba da vrši pritisak na policiju, ali da ne otkriva identitet žrtve.

“Poruka policiji da je važno da bude trensparentna i precizna jer je ovo jako osetljiv slučaj, i može da naruši poverenje instituciji koja služi i štiti narod”, napisao je Stanković.

Aktivistkinja Udruženja “Žene za mir” iz Leskovca Ljiljana Nešić, koja žrtvama nasilja pomaže više od 30 godina, izjavila je da je slučaj silovanja Leskovčanke, bio lažan ili ne, dokaz je da su institucije zakazale i da se u njih poverenja nema.

“Ovaj slučaj je dokaz da žene žrtve nasilja, i to ne samo seksualnog, nemaju poverenja u institucije, iako su glasovi podrške u ovom konkretnom slučaju bili stvarno jaki. Deo javnosti se, koliko čitam u komentarima, ponovo ustremio na žrtve i okrivljuje ih za ono što im se dogodilo. I sve to žrtvama nasilja daje jednu jasnu poruku da to ne prijavljuju”, kaže za Rešetku Nešićeva.

Podsetimo, Autonomni ženski centar apeluovao je danas na Više javno tužilaštvo u Nišu da, kao nadležni predistražni organ, obavesti javnost o tome u kom pravcu je vođen postupak i šta je od dokaza izvedeno, te da nastavi rad na utvrđivanju svih okolnosti ovog slučaja kako bi tužilaštvo donelo odluku o tome da li ima osnova za pokretanje istražnog postupka ili nema.

“Autonomni ženski centar je zgrožen načinom na koji je PU Niš obavestila javnost da se radi o „lažnoj prijavi“, i to nakon što se nedelju dana nije ni znalo da li policija uopšte postupa po prijavi i na koji način. Iz iskustva Autonomnog ženskog centra u radu sa ženama koje su preživele seksualno zlostavljanje, deluje da se policija u Srbiji, kada su u pitanju slučajevi prijave seksualnog nasilja, samo bavi time da dokaže da se radi o „lažnim prijavama“, i preuzima ulogu i tužilaštva i suda u donošenju odluke o tome da li se radi o osnovanoj sumnji da je učinjeno krivično delo ili ne. Dodatno zabrinjava kako će saopštenje MUP-a, u kome su ključne reči „lažna prijava“ i „poligraf“ uticati na buduće žrtve da uopšte prijave seksualno nasilje koje dožive”.

Kaako dodaju, posebno je sporan način na koji se osobe koje prijavljuju seksualno nasilje, nakon ko zna kolikog broja prethodno datih izjava, podvrgavaju poligrafskom ispitivanju. Neke žene koje su to doživele saopštile su Autonomnom ženskom centru da su govorile da su „sve izmislile“ samo da bi sebe spasile dalje torture koju su doživele u policiji.

Podsetimo, policija i tužilaštvo iz Niša su sinoć saopštili da je devojka iz Leskovca priznala da je lažno prijavila silovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
sumnja
06.01.2023. 14:42

kako da ne.
grupno silovanje, i to lažno. jeste, da je 1 bio poverovala bi možda