“Samo počnite da zidate na Hisaru, Leskovčani će vam doći na kuće!” – VIDEO

Izvor: Facebook / Goran Cvetanović

Iako je vladajuća većina u Leskovcu usvojila Izmenu odluke i plana generalne regulacije 5 – Hisar, kojom se propisuje mogućnost gradnje na vrhu ovog brdaa kod vidikovca, opozicija je jasno poručila dato neće dozvoliti.

Kako je izražena sumnja na današnjoj sednici lokalnog parlamenta, ovaj planski dokument se menja kako bi na Hisaru gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović “u dilu sa privatnim investitorom” mogao da gradi hotel sa sportskim terenima.

“Leskovčani će braniti Hisar. I nećemo dopustiti da niko ko uđe u dil sa bilo kojim privatnim investitorom, ovog puta je to gradonačelnik Cvetanović, upropasti Hisar. Još kad se radilo o solarnoj elektrani, još tada smo dobili informaciju da tom investitoru kao kompenzacija kreće da mu se daje dozvola da zida na Hisaru.I evo šta sad žele da prave: Izgradnja i uređenje sportsko rekreativnog kompleksa i zelenila po programu, i to po programu grada ili potencijalnog investitora. Da li vi shvatate, da je jejedino što ovaj grad ima, a da nisu uništili do sada pre vas, da ćete uništiti vi i Cvetanović? Kol’ke su to pare da neko nosi žig i da kaže da je ddozvolio da se zida hotel sa sportskim terenima na Hisaru?! Ovo je očigledan urbanistički kriminal koji radite i spremate! I da znate, kao što je Spasovdanska koalicija išla od kuće na kuću i prekrojila vlast u Leskovcu, tako ćemo mi doći na vaše kuće”, poručio je odbornik Grupe građana “Za Leskovac – Zajedno” Nenad Zdravković.

Gradski većnik Zoran Branković pokušao je da objasni da se u izmeni odluke skoro ništa ne menja u odnosu na projekat koji je to predvideo još 2013. godine.

Opoziciona odbornica Mirjana Perišić ponovila je da se Hisar, kao vredno arheološko nalazište ne sme dirati, te podsteila na to šta je sve na njemu pronađeno.

A šta je o svemu tome imala da kaže šefica Odeljenja za urbanizam grada Leskovca Jasminka Milenković, pogledajte ispod:

Podsetimo, još prošle godine je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović pričao o tome kako bi voleo da se na samom vrhu kod repetitora izgrade nove drvene kućice za sedenje, a pričalo se i omogućnosti izgradnje kafića u nekom budućem periodu. Kako je tada objašnjeno, problem je dovesti vodovodnu mreža do samog vrha Hisara.

Ipak u martu ove godine najavljena je izgradnja restorana i “ostalih sadržaja”.

“Očekujemo da u budućnosti tu imamo amfiteatar, prateće sadržaje i kafe restoran koji će služiti kao vidikovac. Odavde se pruža najlepši pogled na grad i obaveza je lokalne samouprave da ovo mesto uredi i sačuva ga za sugrađane i buduće generacije”, kazala je juče gradska većnica Aleksandra Stojanović.

Odlukom o utvrđivanju lokaliteta Hisar u Leskovcu za arheološko nalazište iz maja 2012. godine, na njemu je zabranjena bilo kakva gradnja.

“Utvrđuje se zabrana izgradnje infrastrukture preko arheološkog nalazišta; zabrana raskopavanja, rušenja, prepravljanja, priziđivanja ili bilo kakvih radova koji mogu narušiti svojstvo kulturnog dobra; izvođenje građevinskih radova i promena oblika terena dozvoljena uz prethodna zaštitna arheološka iskopavanja i adekvatnu prezentaciju nalaza; stalno fizičko održavanje i čuvanje arheološkog nalazišta; zabrana vađenja peska, šljunka, kamena ili zemlje; zabrana sađenja visoke vegetacije i pošumljavanja, osim na prostoru koji je u potpunosti arheološki istražen; zabrana prosipanja, odlaganja i privremenog ili trajnog deponovanja otpadnih i štetnih materija – hemijski agresivnih, eksplozivnih, otrovnih i radioaktivnih; zabrana neovlašćenog prikupljanja pokretnih arheoloških površinskih nalaza”, piše u pomenutoj odluci, koju su inače doneli sami Leskovčani.

Da je potrebno urediti vidikovac na Hisaru, svakako jeste.

A da li su  u loaklnoj samoupravi zaobišli zakone koje su sami doneli glasajući danas za iumenu plana, ostaje da se posmatra.

D.Marinković

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

12 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tu vec podrzavam „gradonacelnika“ i „dr nauka“. Doduse, neki srednjovekovni dvorac, u tom stilu hotel! Ko bi rekao da cu da se slozim sa ovim likom u necemu. Aj pa kad dodjem u rodni grad da imam gde da odvedem prijatelje. Samo da sredite ulazak u grad, ambroziju, trotoare i podvoznjak. Horor je grad!

Vodi ih na Pasinu cesmu tamo su isto tako pokusali da urbanizuju i sve su usrali tako ce i ovde da bude sigurno.Ne dirajte jedinu oazu u gradu koja nije urbanisticki us.na.Trg su upropastili ulice sa starim leskovackim kucama izgledaju ko parodija na naselja a o prljavstini da ne pricamo udjite u neku zdravstvenu stanicu ko pre 50 godine jedino im dali kompjutere da lici na 21 vek.Tamo gde zivis imas pravo da se pitas sta ce i kako ovde se pitaju ljudi koji zive u ovom nazovi gradu.Sve sto su takli ili hteli da poboljsaju su upropastili pogledaj šajkacu nekad lep park koji su trebali samo malo da uloze i naprave mesta i za decu i starije on je beton sivilo i poligon za skupe automobile.Nemoj nista da diraju i da sredjuju i neka prvo pitaju narod i kad oni odu ostace neka deca koja treba da nastave zivot ovde.

I baš kad ti, boturdino, „dođeš u rodni grad“ , svog prijatelja moraš da vodiš BAŠ na Hisar? U gradu ima toliko novih, luksuznih hostela, sa luksuznijim sobama nego što su sobe u mnogim hotelima Srbije. Ili ga vodi u Predejane, tamo neće niko da vas prepozna od zapošljenih Predejanaca, jer su i oni, u međuvremenu, isto kao i ti i tvoj „prijatelj“ silom prilika postali „svetski ljudi“. puni razumevanja za botovske pare.

Za „botovske parove“, pardon.

Ja sam opozicija, ozbiljnija od Nese iz Bobista, koji ne zna da je jos 70-tih godina proslog veka, trebalo da se gradi hotel na Hisaru, ali je zbog ravnomernog razvoja izgradjen u Vlasotincu … treba urbanizovati Hisar, a ko ce da ulozi pare baš me briga …

70ih je planirana i izgradnja rafinerije nafte u Leskovcu, pa na kraju nije izgrađena.

Idiote hotel Grozd je zamalo poceo da se gradi na Hisaru…investitor je bio Jugekspres ali je odlukom rep izmrsten u Vlasotince … treba urediti zapusteno brdo i to je dobar projekat .

Tito je krajem šesdesetih planirao da započne tajni jugoslovenski svemirski program HISARLE70. Priča li se šta, dokle se stiglo, zna li neko?

Ulaže ko ima, care naš, talentu, mesijo…. da si ti tad bio izmršćivač, ti bi Grozd izmrštio u Mrštane.

Poštovani, molim Vas da nam preneste zašto danas opozicija ne učestvuje u radu skupštine. U sali nema nijednog opozicionog odbornika.

Sinadinović je likovao i u solo tačci sebe nahvalio. Potvrdio je da radni nalozi moraju postojati jer operativni plan nije dovoljan. Da li je celu noć štancao radne naloge unazad za celu poslovnu godinu, znaćemo ako je tužilaštvo uzelo direktorovu izjavu te noći i ostavilo trag da je izjavio da nije postojao radni nalog. Ako to nisu uradili, onda su ga savetovali iza leđa javnosti koja prati kako će tužilaštvo završiti ovaj slučaj, sa kojim sve krivcima.
Sledeće što je Sinadinović izjavio jeste da su to uobičajeni poslovi pred zadušnice a ne hitni i urgentni, te da ih nije davao telefonom, dalje da za tu ulicu nije posebna posebna dozvola zbog kategorije. Kaže dalje da su imali svu opremu. Tvrdi da je noćni rad dozvoljen.
Ali, ćuti o mašini koja nije registrovano vozilo te da bez druge pratnje vozila učesnika u saobraćaju, ne sme da vozi prometnom ulicom u kojoj nije zaustavljen saobraćaj. On ćuti da bez prisustva saobraćajaca u cilju bezbednosti radnika, radnici čuče, kleče, farbaju, nose kofe, četke, brišu, a saobraćaj teče. Da li bi on ili njegova porodica tako radila posao noću uz dozvoljen saobraćaj, da li bi mu tada bilo žao svojih, jer prema poginulom radniku nije bio odgovoran.

Kakva crna oaza, zar se zaboravljaju repetitori, prvo neka se izvede studija o bezbednosti usled elektromahnetnog zračenja pa onda zudajte kule i gradove

Upropastili ste Pasinu Cesmu pa prelazi te i na Hisar!