Situacija sa korupcijom u Srbiji nikad gora u poslednjih 12 godina

Ilustracija / iStockphoto

Nivo korupcije u Srbiji u 2023. bio je najnepovoljniji u prethodnih 12 godina, pokazao je izveštaj međunarodne nevladine organizacije Transparensi internešnel.

Srbija je, kako prenosi BBC, pala tri mesta niže u odnosu na prošlu godinu i zauzela je 104. mesto od 180 zemalja i teritorija sveta po Indeksu percepcije korupcije, koji ta organizacija meri svake godine.

Iako je zadržala rezultat od 36 indeksnih poena iz 2022, Srbiju su na listi pretekle Albanija, Gambija, Kazahstan i Zambija, navodi se u izveštaju nevladine organizacije Transparentnost Srbija.

Po pitanju korupcije, Srbija beleži „dugogodišnju stagnaciju sa trendom nazadovanja“, rekao je programski direktor Nemanja Nenadić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Zemlja je zabeležila i negativniju ocenu njenog političkog režima, koji je 2022. godine okarakterisan kao „manjkava demokratija“, dok je prošle godine ocenjen kao „hibridni režim“, kazala je Radmila Vasić, profesorka Pravnog fakulteta u Beogradu i članica upravnog odbora organizacije.

Prema ovom rangiranju, Srbija zaostaje sedam indeksnih poena za svetskim prosekom i gotovo 21 indeksni poen za evropskim, kao i 28 poena za prosečnim ocenama u zemljama EU.

Isti skor ostvarili su Brazil, Alžir i Ukrajina.

Srbija je najbolji rezultat ostvarila 2013. i 2016. godine, kada je imala po 42 indeksna poena, ali u prethodnih sedam godina beleži pad.

Jedan od glavnih razloga loših rezultata Srbije u 2023. je nedovoljan značaj koji se pridaje borbi protiv korupcije, a država već pet godina nema nacionalni plan za borbu protiv korupcije, kazao je Nemanja Nenadić na predstavljanju izveštaja.

„Predlog strategije, koji se pojavi pre nekoliko meseci, daleko je od nečega što bi bio krupniji iskorak i što bi moglo da nas zadovolji.

„Tamo se navodi da bi vlada bila zadovoljna da se indeks percepcije korupcije poveća sa 36 na 38 poena do 2028. godine, za šta mislim da je nedovoljno, jer smo imali taj skor 2021. i trebalo da makar težimo da dostignemo svetski prosek“, istakao je.

U izveštaju ove nevladine organizacije kao faktori koji su doveli do nepovoljne ocene ističe se i reforma pravosuđa, koja „nije dovela do vidljivog unapređenja u pogledu veće samostalnosti javnih tužilaca u gonjenju korupcije“.

Navode i „otvoreno nipodaštavanje“ pravila za borbu protiv korupcije, koja se ogleda u tome što nije došlo do profesionalizacije upravljanja u javnom sektoru.

Još jedan od razloga je nezaštićenost državnog budžeta i javnih resursa.

Kao primer, iz organizacije Transparensi Srbija navode finansiranje javnih projekata neplanskim zaduživanjem, te odbacivanje primedbi nadzornih tela poput Fiskalnog saveta.

Mnoge važne odluke donose se netransparentno, neretko van nadležnih institucija, a predsednik države često donosi odluke za koje je nadležna vlada, što je još jedan od razloga slabije ocene koju je Srbija dobila u 2023, kažu iz ove organizacije.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

3 komentara na “Situacija sa korupcijom u Srbiji nikad gora u poslednjih 12 godina

  1. Nema više korupcije, legalizovana je. Sada se posmatra samo kao trošak saradnje sa državnim organima.

  2. Preosvesteno prepodobni dusebrizitelj narodni Vuckoslav na celu istinoljubivog neporkuplhivog naparegadljivog sns tima koji altruisticki radi za narod u asketskom stilu duhovnog vrednovanja stvari poginu za gradjane i zato ce po tome ostati upamcen

  3. Priča jutros prof. Čupić iz Saveta za borbu protiv korupcije kako se u Danskoj zbog korupcije ide u duševnu bolnicu na tretman. Tako je jedan naš čuvek na privremenom radu tamo, hteo da korumpira nekog službenika i oni ga prijave i pošalju u duševnu bolnicu, što bi mi rekli ludnicu. Ovaj angažuje advokata, koji ga brani da je korupcija kulturološka osobina ljudi sa ovih prostora i da je on tako, u svom zavičaju navikao da podmićuje da bi došao do neke koristi za sebe. Danci se čudili, čudili, ali su ga na kraju pustili i naložili mu da svake nedelje tri puta ide na edukaciju.
    Poštovani komentatori, imate samo jedan pokušaj da pogodite iz okoline kog grada je bio ovaj nesretnik… Posle nam kriv đavo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *