Skoro 80 posto Leskovčana ne zna ko u gradu pruža usluge besplatne pravne pomoći

Čak 77% građana ne zna ko na teritoriji grada Leskovca pruža usluge besplatne pravne pomoći. Oni koji su dali potvrdan odgovor na ovo pitanje, uglavnom označavaju Gradsku upravu grada Leskovca kao pružaoca usluge, navodi se u istraživanju koje je sprovelo i prezentovalo Udruženje „Tim 42“.

U prvom Godišnjem izveštaju Ministarstva pravde o sprovođenju Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći (dalje: Godišnji izveštaj 20202) navodi se da je u gradu Leskovcu podneto 97 zahteva za pravnu pomoć, odobreno 95 zahteva od čega je dvoje korisnika upućeno advokatu.

Što se tiče pružanja pravne podrške3 iz izveštaja se može zaključiti da ona nije pružana na teritoriji grada u ovom periodu.

Drugi Godišnji izveštaj Ministarstva pravde o sprovođenju Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći (dalje: Godišnji izveštaj 20214) navodi da je u gradu Leskovcu podneto 273 zahteva za pravnu pomoć, odobreno 272 zahteva od čega je jedan korisnik upućen advokatu. U oblasti besplatne pravne podrške pružani su isključivo pravni saveti i to 1319 saveta za godinu dana.

Odgovor Gradske uprave grada Leskovca pruža detaljnije informacije o pružanju pravne pomoći na teritoriji grada u navedenih godinama:

„U poređenju sa godinama kada besplatna pravna pomoć nije bila regulisana zakonom broj pruženih pravnih usluga i saveta se u velikoj meri smanjio. Primera radi u toku 2016., 2017. i 2018. godine dato je 8033 pravna saveta, a u prve tri godine postojanja zakona 3017 saveta što je preko 60% smanjenja. Što se tiče sačinjenih pravnih akata njihov broj se takođe smanjio ali ove podatke treba uzeti sa rezervom jer je kancelarija za pravnu pomoć lokalne samouprave u periodu pre donošenja Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći pružala pravne usluge fizičkim licima za nadoknadu shodno lokalnoj Odluci o opštinskim administrativnim taksama grada Leskovca kao i ustanovama – pravnim licima čiji je osnivač grad“, navodi se u analizi „Tima 42“.

Odeljenje za finansije Gradske uprave grada Leskovca u svom odgovoru navodi da je u periodu od 2019. do 2022. godine isplaćeno ukupno 122.000,00 dinara za zastupanje korisnika besplatne pravne pomoći pred sudom. Tokom 2019. i 2021. godine nije bilo izdvajanja iz lokalnog budžeta za ove potrebe.

„Iz ovog podatka se može videti da je veoma mali broj korisnika ostvario pravo na zastupanje pred sudom“, zaključuje se u anaklizi.

POVEZANO:


Samo muka natera čoveka na besplatnu pravnu pomoć – Ana tvrdi je od početka ove godine posavetovala 508 Leskovčana


Juče je održan okrugli sto „Besplatna pravna pomoć u Leskovcu – 3 godine primene Zakona“, na kom je Tim 42 predstavio istoimenu publikaciju.

„Opšti zaključak je da građani nisu dovoljno informisani o mehanizmu, ne znaju kako da ostvare ovo pravo i da li uopšte imaju pravo na besplatnu pravnu pomoć. Takođe, trenutno samo jedna osoba iz lokalne samouprave pruža besplatnu pravnu pomoć i jedna odlučuje o zahtevima, preporuka je da se angažuje više osoba na ovim poslovima da kad su pružaoci na odmoru ili bolovanju korisnici mogu da ostvare pravo. Na nivou države je mali broj upućivanja slučajeva advokatima na postupanje. Generalno u samom zakonu postoje prepreke za sve pružaoce besplatne pravne pomoći“, dodaje Ana Pecarski iz „Tima 42“.

Okruglom stolu su pisustvovale i pravnice iz Gradske uprave koje pružaju bpp, advokati koji su registrovani za pružanje besplatne pravne pomoći i organizacije koje rade sa osetljivim grupama, koje su često korisnici usluge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

2 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dzoni Dep
20.09.2022. 15:39

A jel ima neko da pruza besplatne savete oko poreza i poreske uprave?

Daci
20.09.2022. 19:36

Napravljeno tako da ovi advokati „koji pruzaju nesplatnu pomoc“ ipak na kraju naplate te usluge,i nabace nove klijente…