Specijalista za traženje đavola

Imam nekoliko profesija u pokušaju, ali posebno me okupira jedna koja se zove specijalista za društvene mreže. Da, težim da postanem stručnjak u toj oblasti. Aktivna sam na svim društvenim mrežama, i svojim i tuđim: uređujem ih, preuređujem, smišljam, izmišljam, skrolujem po vazdan, a onda, s vremena na vreme, izgubim razum i u naletu uzvišenog ludila pogasim sav taj virtuelni šareniš koji sam specijalizirala.

Impulsivno kliktanje na deactivate account postalo je više pravilo nego izuzetak u mom mrežnom poslovanju.

Ipak, rekla bih da valjano koristim društvene mreže i njihove mogućnosti, a opcije za izazivanje nervnih slomova su mi posebno bliske.

Valja se i to, sve su to prirodni ciklusi: sučeljavanje, poraz, bežanje, vraćanje u igru, pobeda. I tako u krug.

Čvrsto sam uverena da sam ja ta koja postupa racionalno u svojim napadima iracionalnog, a da je deluzivan onaj ko naloge nikada ne gasi i koji je tamo uvek blistav i svež kao jutarnja rosa.

Ja sam po internetu svakakva, a ponajviše sam kao zimski suton.

Opterećena sam svakojakim nebitnostima u koje me uvlače mrežni virovi, gase me, zamračuju, inspirišu i vraćaju onome što je bitno.

Možda zvučim zbunjujuće, ali objasniću se do kraja teksta.

Umem da budem i gruba i naivna i brutalno iskrena. Verovatno sam i ja sumanuta iz ugla kojekakvih šampiona mentalne internet higijene, onih čudaka koji se nikada ne gase.

Čitava priča o odlaženju i vraćanju, o iskrenosti, naivnosti, brutalnosti i bitnosti može da se tumači kao neodgovornost prema virtuelnom selfu, ali ja mislim da bi svet bio mnogo lepši kad bi nas bilo više takvih – odgovornih prema pravim nama.

Kad mi se učestvuje, ja učestvujem. Kad mi se smuči, ja se smucam po realnosti.

I znate šta zaključim svaki put kad se nađem na bezbednoj udaljenosti od tvitera, instagrama, fejsbuka i ostalih Zakerbergova? Da je disanje pravog vazduha jednostavnije, stvarnije i zdravije. Čak i onda kad je taj vazduh zagađen i siv.

Suštinski, mi ga udišemo pa ga udišemo, a pred nama je izbor da li ćemo tu činjenicu osvestiti ili ćemo se praviti da se ona ne dešava, da život i disanje i zagađenje obitavaju tamo negde, izvan nas.

Nije ovo priča o ekologiji, ovo je priča o stanju svesti jedne prosečne mene i jednog prosečnog gotovo svakoga današnjice.

I znate šta još zaključim?

Baš to da su svi oko mene istrgnuti iz realnosti i odvojeni od sebe. Da ljudi provode najveći deo slobodnog vremena zablentavljeni u telefone nemajući pojma o tome gde se nalaze, šta ih boli, šta miriše, šta se čuje sa ulice, ima li uopšte još uvek ulica ili su one propale u zemlju.

Mi smo jebeni zavisnici od one odvratne reči content.

To je već dobro poznata priča, ne bih da otkrivam toplu vodu. Mada sam veliki ljubitelj tople kupke i smatram da bi trebalo češće puniti kadu do vrha.

Osim toga, želim da poručim čitaocima ovog uratka da kad pomislite: „Šta ja kog đavola tražim na ovim mrežama?“ budite sigurni da ste postavili sebi pravo pitanje. A bogami ste i odgovorili na njega.

Đavola tražite, a njega ćete, sasvim izvesno, i da nađete.


Milica Sniva je rođena u Beogradu 1986. kao Milica Marković. Studirala dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti i diplomirala socijalnu politiku i socijalni rad na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 2013. godine. Preselila se u Leskovac i zaposlila u Centru za socijalni rad kao socijalni radnik na poslovima novčane socijalne pomoći 2014. Rodila dvoje dece, devojčicu i dečaka. Napisala roman „Simptomi“, objavljen 2021. u izdanju Partizanske knjige. Roman je bio u užem izboru za NIN-ovu nagradu.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare