Srpski načnik patentirao izum koji sprečava krađu beba

Problem zamene ili krađe beba u porodilištima mogao bi zauvek biti rešen. Mladi naučnik Komlen Lalović patentirao je uređaj za uzimanje otisaka prstiju majke i bebe kako bi se odmah na porođaju dokazalo materinstvo. Projekat je podržalo Ministarstvo zdravlja, a nekoliko porodilišta je zainteresovano i da ga primeni.

Na ideju je došao pre nekoliko godina, kada je saznao da će postati otac, a biometrija je bila tema njegovog doktorskog rada. Naučno je dokazano da se jedino otisak prsta formira do sedmog meseca trudnoće, i ostaje takav do kraja života, dok se sve ostale biometrije menjaju. Zahvaljući tome, Lalović je napravio uređaj koji sprečava zamenu ili krađu beba u porodilištu

Beba ima formiran otisak prsta na samom momentu rođenja. To je tačno, ali niko u svetu to do sada nije empirijski dokazao. Ja sam to, zajedno sa svojim timom, premijerno dokazao i prvi u svetu imamo objavljeno i naučno dokazano da beba ima formiran otisak prsta. I na osnovu svih tih istraživanja ja sam osmislio jedan uređaj koji može inkomporirati sve to i garantovati identitet beba u porodilištu“, navodi prof. dr Komlen Lalović, pronalazač.

Uređaj jednostavno radi. Postupak je neinvazivan, bezbolan, praktičan i jeftin.

„Na samom momentu rođenja majka i beba daju otisak prsta, on se šifruje i vezuje u jedan šifrovan podatak. Pri izlasku iz porodilišta ista ta majka i beba ponovo daju otisak i upoređuje se da li je on identičan. Ukoliko jeste onda je to dokaz da je beba sto posto vaša. Da li može i fizički da se onemogući da se beba ukrade. Da, naravno, stavite ovaj uređaj na izlazu iz porodilišta i nema izlaska bez skeniranja. Čak rešava i neke teške slučajeve kao što je smrt bebe, koja se dešava, nažalost. Taj otisak prsta je rezidentan dva, tri sata i može se tačno utvrditi koje je dete preminulo“, dodaje Lalović.

Istraživanja su trajala godinama, uređaj je napravljen, uslediće njegovo testiranje. Ima i podršku Ministarstva zdravlja. Za izum su zainteresovani Gradska bolnica u Subotici i Klinički centar Niš. Porodilište Narodni front će, kako najavljuju, biti prvo koje će početi da ga primenjuje.

„Mi smo kao porodilište spremni da sa tim startujemo, čim proizvod bude dostupan, znači da se kod nas primeni, uz adekvatnu proceduru uvođenja i praćenja njegove upotrebe. Kada budu autori projekta spremni, i mi ćemo kao porodilište biti spremni da vrlo brzo krenemo sa njegovom primenom“, navodi dr Radomir Marković, pom. direktora za Nemedicinske poslove GAK „Narodni front“.

Dr Vanja Milošević, ginekolog u GAK „Narodni front“ nada se da će projekat uskoro da zaživi.

„Jer će biti na korist svih nas koji učestvujemo u ovom vrlo delikatnom poslu, a to je, osim tog lepog trenutka koji se dešava rođenjem deteta, damo apsolutnu sigurnost njihovim roditeljima“, navodi Milošević.

Istraživanja pokazuju da od četiri miliona novorođenih beba u svetu, čak 28.000 bude zamenjeno u porodilištu. Brojni su slučajevi ukradenih beba u Srbiji, koji već decenijama potresaju javnost. Ovakav vid zaštite u porodilištu, zauvek bi rešio takve probleme.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare