Sve zamrsili sami, pa sad od građana traže da odluče

Gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović

Grad Prokuplje objavio je na svom zvaničnom sajtu anketu kojom pozivaju građane da odluče o sudbini najvećeg i najvažnijeg Javnog komunalnog preduzeća „Hammeum“ . Mnoge je to zbunilo, jer je već odlučeno na ranijim skupštinskim sednicama da se iz ovog preduzeća odvoji vodovod, groblje i kanalizacija, a parking servis, zelenilo, tržnica i čistoća da idu pod javno- privatno partnerstvo.

Samo pitanje u anketi je subjektivno: “Da li ste za reorganizaciju, ili podizanje kredita i podršku “nerentabilnosti” preduzeća!” https://prokuplje.org.rs/anketa-2/  i neupućenima je prva opcija i jedina moguća, jer stanje u preduzeću znaju samo rukovodioci i gradska uprava, a ne obični građani.

“Zbunjeni su ne samo građani, nego i mi radnici i sindikalisti, jer nam ništa nije jasno. Ako se već odvaja vodovod, zašto se pominje reorganizacija? Zašto nisu pitali da li su građani za to da se privatizuje, ako im je važno mišljenje građana. Ne razumem o kojoj reorganizaciji pričaju, kada je process odvajanja već započeo”, komentariše ovu svima zamršenu situaciju predsednik jednog od dva reprezentativna sindikata u JKP “Hammeum” Boban Cvetković.

On podseća da su oba sindikata još u septembru prošle godine predlagaa reorganizaciju koja je trebalo da se završi do Nove godine, ali se ona nije desila.

“I ako već pita, zašto izdvaja 120 radnika za vodovod bez konsultacija sa bilo kim” pita Cvetković.

Gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović kaže da anketa nije čudna, nejasna, jer on pita šta će se desiti sa onima koji ostaju posle odvajanja vodovod, kanalizacije i groblja u novo preduzeće.

“Ostaju četiri delatnosti koje moramo da rešimo. Sa druge strane, kako smo na poslednjim izborima dobili apsolutnu podrušku građana smatram da treba da čujemo njihovo mišljenje i da kada odbornici odlučuju o sudbni znaju šta građani žele”, objašnjava gradonačelnik Aranđelović anketu i dodaje da njeni rezultati nisu odlučujući.

Za dve nedelje koliko traje anketa glasalo je 573 lica, a Grad Prokuplje po popisu iz 2011. godine ima 27.333 stanovnikau samom gradu.

JKP “Hammeum” je nastao spajanjem upravo svih ovih preduzeća 2015. godine i kako je tada SNS vlast naglašavala to se čini da bi se smanjili troškovi. Ipak, ostali su svi direktori, mnogo zaposlenih je dodato i od sredine prošle godine se pominje odvajanje. Odbornici su prošle godine dali zeleno svetlo za javno-privatno partnerstvo. Govorkalo se da će na primer Čistoću da preuzme austrijska firma “Por Werner Weber” koja obavlja uslugu iznošenja smeća. Nju su uvele demokrate i dale ugovor o ovoj uslizi na 25 godina, što su godinama unazad  naprednjaci kritikovali kao katastrofu, ali se sada ta katastrofa ne pominje. Za parking postoje takođe zainteresovani privatnici, bliski SNS iz okoline.

Opšti je utisak da za sada samo retki znaju kakva će zaista da bude sudbina JKP”Hammeum”.

B.Roganović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *