“TEDx” – globalni brend koji je nedavno sleteo na srpsko tlo

 Održao se, ovog puta, pod imenom “TEDxMedijana”, u Nišu.

Zašto je lansiranje rakete na mesec lakše od podizanja deteta? Kako igrice mogu da doprinesu razvoju ako se pravilno koriste? Zašto uvek treba pričati svoju autentilnu životnu priču? Bile su samo neke od tema na  nedavno održanoj konferenciji “TEDxMedijana” u Nišu. Licencirana od strane neprofitne svetske organizacije “TED” ova konferencija predstavlja izvanrednu priliku za sve ljubitelje inspirativnih ideja i inovacija. Događaj se održao 23. novembra u bioskopu “Cine Grand” u tržnom centru Delta Planet Niš okupivši  govornike iz različitih multidisciplinarnih polja koji su zajedno sa publikom razmenjivali ideje vredne širenja.

Pored srpskih stručnjaka, učesnici su imali priliku da čuju govornike iz Španije i Rumunije, čime se konferencija dopunjuje globalnom perspektivom. Ovogodišnja tema, “Break New Ground” predstavlja poziv na razmišljanje i delovanje van zona konfora i dosadašnjih razmišljanja na globalne teme. Među predavačima su bili Ana Škrabac, preduzetnica i umetnica, Alex Glod, stručnjak za javni govor, dr Jelena Anđelković iz Instituta za arheologiju u Beogradu, dr Marija Mitrović-Dankulov iz Instituta za fiziku u Beogradu kao i mnogi drugi.

Jedan od lokalnih govornika bio je i mladi biolog iz Grdelice dr Marko Nikolić.

Za portal “Rešetka”, Miloš Mladenović  glavni organizator   “TEDxMedijana” konferencije, odgovara na sledeća pitanja:

Koliko dugo je tim radio na pripremi konferencije i koji su bili najveći izazovi na tom organizacionom putu?

“Priprema ovakve konferencije je zahtevala značajno vreme i trud radeći na projektu skoro dve godine. S obzirom na to da smo uglavnom mlađi, u dvadesetim godinama, suočili smo se s brojnim izazovima vezanim za nedostatak iskustva i s tim u vezi smo ušli u nove zone. (što je i tema ove konferencije). Sve to je prilika za učenje i lični razvoj, kako za mene tako i za ostatak tima. Formiranje manjeg tima je bio prvi korak, a kasnije su se priključivali novi članovi, dok su neki zbog različitih obaveza morali napustiti projekat. Ovo iskustvo me je naučilo da cenim vreme i trud svakog člana tima, kao i da budem zahvalan na svakom trenutku posvećenom organizaciji imajući i ispred nas jasan cilj. Iako nismo naišli na veće prepreke, izazov je predstavljalo upravljanje brojnim manjim zadacima koji su se gomilali kako se datum konferencije približavao. Dodatni izazov bio je rad u timu koji je bio raspoređen u različitim gradovima, ali smo uz pomoć savremenih alata za komunikaciju uspešno prevazišli ovu prepreku. Živim u Beogradu I tamo sam boravio u tokom organizovanja konferencije – i to nije bila veća prepreka.”

U čemu je značaj ovakve globalno prepoznate i poznate konferencije i kako ona može manjim gradovima, poput Leskovca, da doprinese stanovništvu i mladima?

“Značaj globalno prepoznatih konferencija poput TEDx-a je u njihovoj sposobnosti da stvaraju prostor za lični i zajednički napredak. Ovakve konferencije donose brojne prednosti, kao što su unapređenje lokalne zajednice, povećanje angažovanja i motivacija mladih, ukazivanje na primere dobre prakse u drugim gradovima i zajednicama. U kontekstu manjih gradova, kao što je Leskovac, one omogućavaju stanovništvu pristup inovativnim idejama i inspirišu ih da rade na sebi i doprinosu svojoj zajednici. Sadržaj ovakvih konferencija može biti podsticajan, pobuđujući razmišljanja i nove perspektive, što je vidljivo i kroz interesovanje publike i onih koji prate događaj putem uživo prenosa. Optimizam je opravdan da će ovaj model konferencija nastaviti da se održava u Srbiji, čime se osigurava trajna vrednost i uticaj na društvo, posebno na mlade generacije.”

Da li je u planu da se ponovo organizuje i sa kojom tematikom? Šta vidite kao trend teme u društvu za narednu godinu?

“Trenutno nema konkretnih planova za organizaciju sledeće konferencije. Optimističan sam da će koncept TEDx konferencija, koji je već popularan u Bosni i Hercegovini i Sloveniji, uskoro ponovo zaživeti i u Srbiji. Kao trenutni nosilac licence za TEDxMedijana za 2023. godinu i predsednik udruženja građana “TED EKS Medijana”, svakako ću u ovoj priči biti još određeni period dok neko samu inicijativu ne preuzme. A što se trend tema za narednu godinu tiče, mogao bih samo da nagađam! Mogućnosti su velike, a treba odabrati par. To nije lako kada je mnogo onih kvalitetnih i vrednih deljenja među našim stručnjacima i aktivistima.”

Podržan od strane Evropske unije, Saveta Evrope i UNICEF-a u Srbiji, TEDxMedijana je iskustvo ispunjeno edukativnim i motivacionim sadržajem. Kao potpuno besplatna konferencija, od velikog je značaja za mlade posebno u nedovoljno razvijenim sredinama, nudeći besplatan sadržaj i mali uvid u inovativne stvari i dešavanja van granica njihovih lokalnih zajednica.

Autor: Jovana Janković

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare