Zašto plaćamo održavanje groblja koje više liči na prašumu nego mesto za počinak?

Građani se sve više žale da se na Svetoilijskom groblju u Leskovcu zapravo ne vrši nikakvo održavanje parcela, te da su primorani da sami brinu o korovu koji je toliki da se stiče utisak da ste u sred neke šume.

Kako navode, reč je o parcelama za koje ljudi redovno plaćaju zakup.

“Često se vade na to kako ‘Komunalac’ održava samo staze, a ne grobne parcele, ali nije baš tako”, komentariše Leskovčanin koji nam je prosledio ove video snimke.

I izgleda da je u pravu.

“Javno komunalno preduzeće „Komunalac“ osniva se i posluje radi obezbeđivanja trajnog obavljanja delatnosti od opšteg interesa i urednog zadovoljavanja potreba krajnjih korisnika usluga. Upravljanje i održavanje groblja i objekata, koji se nalaze u sklopu groblja (mrtvačnica, kapela i krematorijuma), sahranjivanje ili kremiranje, održavanje pasivnih grobalja i spomen obeležja, kao i prevoz posmrtnih ostataka umrlog od mesta smrti do mrtvačnice na groblju ili do krematorijuma”, piše, između ostalog, u Odluci o osnivanju Javnog komunalnog preduzeća „Komunalac“ Leskovac, poslednji put izmenjenoj 2015. godine.

To znači da su radnici „Komunalca“ u obavezi da održavaju i grobne parcele koje vlasnici ne posećuju često i koje su urasle u korov.

Inače, u februaru ove godine, održavanje grobnih parcela, po zahtevu JKP „Komunalac“ skočilo je za 20 posto tako da mesečni izdatak, recimo, za površinu za površinu od 9 metara kvadratnih sada iznosi 68,94 dinara bez PDV-a.

I koliko god da su građani nezadovoljni, u ovom preduzeću se hvale kako stalno nešto rade oko uređenja grobalja.

Tako su u avgustu otpočeli   radovi na adaptaciji i uređenju staza na Svetoilijskom groblju čime će, kako je saopšteno, biti nastavljeno kontinuirano ulaganje na sanaciji infrastrukturnog stanja na ovom leskovačkom groblju.

Tada je rečeno da će biti uređeno 620 m staza, i to popločavanjem behaton pločama, kao i ugradnjom betona.

Vrednost radova će iznositi 3.500.000 dinara sa PDV-om, a sredstva su obezbeđena preko subvencija iz budžeta grada Leskovca.

Tačna je i informacija da je ovo šesta uzastopna godina kako se sprovode ovakvi radovi, za šta je do sada uloženo 27.500.000 dinara, čime je uređeno preko 3.500 metara staza na leskovačkim grobljima.

D.Marinković

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

14 komentara na “Zašto plaćamo održavanje groblja koje više liči na prašumu nego mesto za počinak?

 1. Svetoilijsko groblje je zapusteno , i nije mi jasno zasto uopste placamo idrzavanje gtoblja. Nadlezni neka stave prst na celo , i neka krenu da rade . Sredite groblje, jer vas placaju zitelji Leskovca. Hvala.

 2. Ne rade nista radnici Komunalca na groblje u pogledu odrzavanja, samo gledaju gde mogu da se unovce da odrade neku grobnicu. Direktor Sinadinovic bot SNS -a opstaje a poima nema sa organizacijom i rukovodjenjem u JKP.

 3. Ja bih zamolio redakciju portala da napisu clanak o vozilima javnih sluzbi koje se koriste u privatne svrhe!Kako se nacelnici i direktori preduzeca i raznih opstinskih sluzbi bahate dok voze sluzbena vozila,pricaju na mobilne telefone kao sto to cesto radi direktor JKP Komunalca u Fiat Puntu ili zasto je sluzbeni automobil nacelnika Jablanickog okruga Škoda Supeb non stop ispred njegove zgrade i koristi ga u privatne svrhe,a nije na parkingu ispred opstine!Zasto direktor poljoprivredne savetodavne i strucne sluzbe koristi sluzbenu Daciju Daster za licne potrebe po Vinarce i Donje Stopanje!Postoji Uredba o nacinu koriscenja sluzbenih vozila cije nepostovanje je krivicno delo zloupotrebe sluzbenog polozaja za koje je zaprecena kazna zatvora!Takodje,i pojedini pripadnici MUP koriste sluzbena vozila kako bi svoju decu koja se vracaju sa studija docekivali na autobuskoj stanici!
  A svo to gorivo placaju gradjani Leskovca!!Mislite o tome za koga cete glasati na decembarskim izborima!!!

  1. Ti pojedinci koji su koristili vozila MUP-a u privatne svrhe, vise nisu u mogucnosti to da rade, jer im je zabranjeno koriscenje vozila. Najzad se neko setio i preseko. Jedan od sada bivsih komandira D. R. je sluzbeno vozilo koristio svakodnevno za prevoz dece do skole, do tazbine u Anciki a bogami i za odlazak do Brijanja. Da se stidi

  2. A načelnik u komunalnu policiju Dejan kapetan, što ga dan i noć razvoze po prodavnice i marketi?

 4. I sada ja treba da očekujem da će mi JKP za 69 dinara mesečno sređivati parcelu gde sam sahranio svoje roditelje. Možda bi mogli da sređuju ali za cenu od 300-400 dinara mesečno šta bih redovno plaćao da ne moram pre svake zadušnice da idem i sređujem parcelu. A šta će mo sa onima koji srede svoje parcele pa onda iznesu svu travu i đubre i ostave na stazu pored moje parcele iako je 20m odatle kontejner? I tako već 26 godina, ni manje ni više!

 5. Dobro je da ovaj grad ima bar jedan medij koji piše o problemima „običnih“ ljudi, koji raskrinkava i rasvetljava bahatost, nemar, debelo plaćeni nerad ovih „drugih“, ne tako „običnih“ gradjana.Nažalost, u istoj prašumi živimo i mi i naši dragi pokojnici.

 6. Onima iza kojih stoji stranka koja im dopušta da ništa ne rade ,ovo jeste prirodno stanište. Oni su sišli iz najvećih ,,vukojebina“,nemaju još uvek naviku gradskog čoveka.

 7. Kao što Leskovčani nisu jednaki u životu, tako nisu jenaki ni u smrti. Sve ma stra’ da su grobne parcele koje koriste tzv. viđeniji Lekovčani (prevedeno bogati, na vlasti,…) urasle u korov. Elem, pišete o Svetoilijskom groblju, a Špitaljsko je 100x neuređenije. Tako, npr. staze su delimično popločane, dopušta(lo) se nelegalno ograđivanje, pa su mnoge staze i preprečene, zatvorene, pa se mora preskakati preko grobova. Takođe neke staze su popločane a za druge se nema običan grebani asfalt ili lomljena cigla, tako da su prilikom padavina natopljene vodom. Naravno da nije Komunalac za sve kriv, ali je glavni krivac.

  1. Zasto tek sad pominjete ljbvnce direktora? Nismo ih izabrali da kradu za ljubavmice. Ko jos od direktora se ponasa bahato? Sad je pravo vreme da gradjani pre izbora cuju kako se ponasaju direktori. Nemojte nikog da krijete. Dajte u komentarima da gradjani cuju kakvi su bahati. Pa da ne glasaju SNS.

  2. Siguran sam da nisu bahati samo direktori nego i poslanici, vecnici, pomocnici, svi funkcioneri. Zanima nas ko ne uzlazi iz sluzbenih vozila, ko ima ljubavnicu, ko placa restoranske racune preko racuna itd.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *