Zbog zagađenja okoline leskovački inspektori prošle godine podneli 14 prekršajnih prijava protiv odgovornih pravnih lica i preduzetnika

Zbog nepoštovanja Zakona u oblasti zaštite životne sredine protiv odgovornih pravnih lica i preduzetnika, leskovački inspektori podneli su 14 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim Prekršajnim sudom u Leskovcu.

Kako se navodi u godišnjem izveštaju, inspektori za zaštitu životne sredine, Odseka za poslove inspekcije za zaštitu životne sredine, a u skladu sa odredbama Zakona o inspekcijskom nadzoru, u cilju obezbeđivanja zakonitog poslovanja i postupanja nadziranih subjekata, izvršili su 6 službene savetodavne posete nakon kojih su subjektima nadzora dostavljeni dopisi sa preporukama o tome kako da utvrđene propuste isprave i obezbede zakonito i bezbedno poslovanje i postupanje i 8 preventivnih poseta.

Inspekcija za zaštitu životne sredine gradske uprave grada Leskovca sačinila je 148 dopisa i 7 službenih beleški prema nadziranim subjektima i podnosiocima predstavke.

U izveštajnom periodu inspektori Odseka za poslove inspekcije za zaštitu životne sredine, Odeljenja za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Leskovca, doneli su 17 rešenja u oblasti zaštite vazduha, 17 rešenja u oblasti zaštite od buke, 20 rešenja u oblasti upravljanja otpadom, 6 rešenja u oblasti procene uticaja objekata na životnu sredinu, 3 rešenja u oblasti nejonizujućeg zračenja i 16 rešenja o zabrani rada neregistrovanim subjektima.

Na osnovu Godišnjeg plana rada Odseka za poslove inspekcije za zaštitu životne sredine, Odeljenja za inspekcijske poslove, Gradske uprave grada Leskovca za 2022. godinu, inspektori za zaštitu životne sredine u toku 2022. godine prilikom vršenja inspekcijskog nadzora pokrenuli su ukupno 139 upravnih postupaka.

“Od čega je 129 postupaka pokrenuto po službenoj dužnosti (91 redovni inspekcijski nadzor i 38 vanrednih inspekcijskih nadzora pokrenutih po predstavci), 4 postupaka po zahtevu stranke radi utvrđivanja ispunjenosti uslova u pogledu zaštite životne sredine objekata u kome se obavlja energetska delatnost. Sačinjeno je 4 zapisnika o inspekcijskom nadzoru o utvrđivanju ispunjavanja uslova za rad postrojenja i obavljanja aktivnosti objekta u kome se obavlja energetska delatnost, 1 postupak po zahtevu stranke radi utvrđivanja ispunjenosti uslova za rad postrojenja neopasnog otpada i sačinjen 1 zapisnik o ispunjenosti uslova, 4 postupka po zahtevu stranke radi utvrđivanja ispunjenosti nacionalnih I EUuslova za odobravanje zahteva za isplatu podsticaja, 1 postupak po zahtevu stranke radi utvrđivanja ispunjenosti uslova u pogledu postupanja prema odredbama Zakona o upravljanju otpadom, za potrebe obnavljanja licence za rad pružaoca usluge iz oblasti socijalne zaštite”, navodi se u izveštaju.

U 2022. godini preneto je 30 upravnih postupaka iz 2021. godine na kojima je nastavljen rad u izveštajnom periodu, sačinjavanjem zapisnika, donošenjem rešenja kao i kontrolnih inspekcijskih nadzora.

U navedenim inspekcijskim nadzorima sačinjeno je 122 zapisnika o inspekcijskom nadzoru prema registrovanim subjektima i 17 zapisnika prema neregistrovanim subjektima i 63 zapisnika o kontrolnom inspekcijskom nadzoru.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

4 komentara na “Zbog zagađenja okoline leskovački inspektori prošle godine podneli 14 prekršajnih prijava protiv odgovornih pravnih lica i preduzetnika

 1. Kome znači ova statistika i kao neke brojke.
  Gde su izvestaji konkretno o trovačima romima koji žive iza Zdravlja Actavis tu i pale, 2 velike kuće su, 15.02.2023 masovno paljenje o kome ste izvestavali a nakon otprilike dve nedelje, ponovo ali kod Džinsija! Dakle nas građane to zanima, da li sankcionisani itd jer je jedan portal objavio i video materijal gde se vidi kako 3 kombija sa skinuti tablicama i 1 auto stoje parkirani pored velikog crnog dima koji je tada od Solunskih ratnika stigao do centra grada.

  Dakle zanima nas da li su uhapšeni i ako nisu zašto.
  Nas ne zanima statistika. Tako kažu i da je prosečna plata 80 000 a narod radi za 40 000

  Zanima nas konkretno. Kada će biti uhapšeni a ne da se zidaju kuće od tonskog paljenja a beli kamioni samo idu tamo vamo. Sramno.

  Pozdrav

 2. A ciglane sto loze gumama i pecu ciglu u Guberevac?
  Svi cute dok oni podmazuju inspekciju…ljudi najvece zagadjenje je iz tog dela JUG
  I rade decenijama…eto teme Molder…dobra i duboka a tek o rupama pored vojnog u M Grabovnici gde Bagdala baca fekalije,sut,azbest iz Leminda….hiljadu prijava a svi cute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *