Žrtva iz kampa za mučenje migranata prijavila krijumčare u Vranju

Foto: Uprava carine

Nakon što je jedna od žrtava, po dolasku u Vranje, nadležnim organima prijavila da grupa krijumčara iz Avganistana i Pakistana u improvizovanim kampovima u šumi, u blizini makedonsko-srpske granice, zlostavlja fizički, psihički i seksualno, ucenjuje i izgladnjuje desetine sunarodnika, Viši javni tužilac u Vranju Danijela Trajković je o slučaju obavestila makedonske kolege.

„U velikoj akciji organa iz Srbije i Severne Makedonije, pre nekoliko dana su otkriveni kampovi-mučilištva. Makedonska policija je uspela da uhapsi četvoricu organizatora, dok su dvojica pobegli ka Srbiji“, kaže za Nova.rs osnovni javni tužilac za organizovani kriminal iz Severne Makedonije Vilma Ruskoska.

Prema njenim rečima, ne radi se o postojećim objektima, već o improvizovanim šatorima, tendama, sakrivenim u planini, na veoma nepristupačnom terenu.

„Priprema za akciju je trajala nešto više od mesec dana, a istragu smo započeli čim smo dobili predmet iz Srbije. Moralo je sve da se izvede helikopterima zbog veoma nepristupačnog terena, specijalci su se spuštali. Postavljeni su specijalci i sa srpske i sa makedonske strane, radilo se u koordinaciji sa našom Nacionalnom jedinicom za borbu protiv trgovine ljudima i krijumčarenja i njihovim kolegama iz Srbije“, kaže Ruskoska.

Od mučenja su spasili 35 migranata, među kojima su bila i deca. Oni su zbrinuti u prihvatnim centrima.

„Počeo je rasplet, kako su ih tukli, slikali i slali porodicama zbog novca, nisu im davali da jedu, maltretirali su ih…“, objašnjava naša sagovornica.

Započeta je istraga protiv dvoje punoletnih lica iz Pakistana i dvojice maloletnika iz Avganistana, zbog osnova sumnje da su izvršili krivično selo Organizovanje grupe i podsticanje na izvršavanje dela trgovina ljudima, maloletnim licima i krijumčarenje migranata.

Oni su u periodu od avgusta do novembra 2021. godine napravili improvizovane kampove gde su smeštali migrante koji su ilegalno ulazili iz Grčke, a potom ih odatle ilegalno prevozili ka Srbiji i zemljama EU. Oni su svoje sunarodnike zadržavali protiv njihove volje, oduzimali im telefone i lične dokumente i onemogućavali bilo kakav kontakt van kampa. Nemoćne su ih maltretirali, fotografisali i slali njihovim porodicama kako bi iznudili novac za njihovo oslobađanje, uz nasilje i pretnje.

„Tretirali su ih na krajnje surov i ponižavajući način, a sa nekima su imali nedozvoljene polne odnose“, stoji u saopštenju tužilaštva za organizovani kriminal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *