Za crveno nebo koje smo slikali iznad Leskovca postoji jednostavno naučno objašnjenje i nije nikakvo predskazanje

Foto: Marko Nikolić / Facebook

Veliki broj naših sugrađana je fotografisao ovo nesvakidašnje nebo i sa ponosom su ga prikazivali svim svojim prijateljima na društvenim mrežama. 

.

I dok se na internet vodi polemika šta zapravo označava i predskazuje ovakva prirodna pojava, za nju postoji jako jednostavno naučno objašnjenje.

Zalazak Sunca, odnosno zapadna strana, najčešće ukazuje na vazduh koji dolazi. Opšta cirkulacija atmosfere, naročito uticaj okretanja naše planete oko svoje ose, pokreće vazdušne mase tako da uglavnom dolaze sa zapada.

Crvenilo večernjeg neba ukazuje na suvo i toplije vreme, dok izostanak crvenila ukazuje da do nailaska toplog i suvog vazduha treba čekati bar do sledećeg zalaska Sunca.

Sa druge, istočne strane, tumačenje boje neba može biti sasvim obrnuto: crvenilo jutarnjeg neba ukazuje da je nailazak suvog i toplog vazduha prošao, što ukazuje na kraj ‘toplog sektora’ ciklona i skori nailazak fronta.

Ovo zapažanje je prilično staro. Jedan od najstarijih zapisa je upravo Novi zavet, Jevanđelje po Mateji, poglavlje XVI koje počinje ovako:

Foto: Slaviša Stojanović / Facebook

I pristupiše k Njemu fariseji i sadukeji, i kušajći Ga iskahu da im pokaže znak s neba.

A On odgovarajući reče im: Uveče govorite: Biće vedro; jer je nebo crveno.

I ujutru: Danas će biti vetar, jer je nebo crveno i mutno. Licemeri! Lice nebesko umete poznavati, a znake vremena ne možete poznati?

Jedna engleska pomorska izreka, opet, glasi: Red sky at night, sailors delight. Red sky in morning, sailor’s warning.

Foto: Aleksandar Ivanković / Facebook

Dakle, nije ovo ništa novo. Ove pojave u dobroj meri imaju smisla. Naravno, nisu zakonitost, već pravilo, jer zakonitost se objašnjava jednačinama, a pravilo razmišljanjem o problemu.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare